Νέα δίωξη στους αδελφούς Ψωμιάδη για παράνομες συμβάσεις

Νέα δίωξη στους αδελφούς Ψωμιάδη για παράνομες συμβάσεις

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης

Οι Παναγιώτης και Διονύσης Ψωμιάδης απολογήθηκαν σε ανακρίτρια και αφέθηκαν ελεύθεροι με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα ενώ τους επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν οι αδελφοί Ψωμιάδη μετά την απολογία τους σε ανακρίτρια για παράνομες συμβάσεις με μισθωτούς της Νομαρχίας και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Εις βάρος τους ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη που αφορά μια παράμετρο της βασικής υπόθεσης για την οποία έχουν ήδη παραπεμφθεί σε δίκη μαζί με άλλους έξι κατηγορούμενους- υπηρεσιακούς παράγοντες.

Από την έρευνα προέκυψαν άλλα 80 άτομα που είχαν προσληφθεί για την παροχή συγκεκριμένου έργου αλλά απασχολήθηκαν σε άλλες θέσεις εργασίας κατά τη θητεία των αδελφών Παναγιώτη και Διονύση Ψωμιάδη. Οι δύο κατηγορούμενοι σήμερα απολογήθηκαν στην ειδική ανακρίτρια και αφέθηκαν ελεύθεροι με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως ενώ στον κάθε έναν επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της καταβολής χρηματικής 20.000 ευρώ.

Πρόκειται για μια παράμετρο της υπόθεσης με τα 45άρια, δηλαδή τις απ’ ευθείας αναθέσεις έργων ύψους μέχρι 45 χιλιάδων ευρώ , και τις παράνομες συμβάσεις με μισθωτούς της Νομαρχίας και της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας. Σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων παραπέμφθηκαν να δικαστούν ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αδελφός του Διονύσης Ψωμιάδης και 6 πρώην στελέχη της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης για απιστία στην υπηρεσία, με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του δημοσίου, και για ψευδείς βεβαιώσεις.

Η δικογραφία έχει δύο σκέλη: Το πρώτο αφορά τις κατατμήσεις 456 έργων , συνολικής αξίας 15,3 εκατ. ευρώ που δόθηκαν με απ’ ευθείας αναθέσεις σε εργολάβους. Και το δεύτερο έχει να κάνει με συμβάσεις της Νομαρχίας, και μετέπειτα περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με εργαζόμενους που εισέπραξαν παράνομα χρήματα, με ζημιά άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ για το δημόσιο. Η νέα δίωξη σχετίζεται με το δεύτερο σκέλος της υπόθεσης.

Ισχυρισμοί περί νομιμότητας

Από το περιβάλλον των αδελφών Ψωμιάδη το GRTimes πληροφορήθηκε ότι προσκομίστηκαν έγγραφα από το Ελεγκτικό Συνέδριο που καταμαρτυρούν, ύστερα από έλεγχο οικονομικών επιθεωρητών, πως «η λειτουργία της διοίκησης Ψωμιάδη ήταν νόμιμη και ότι δεν υπήρχε καμία οικονομική ζημία για το ελληνικό δημόσιο». Και ότι οι επίδικοι συμβασιούχοι δεν εργάστηκαν στο έργο για το οποίο προσελήφθησαν αλλά σε άλλες θέσεις καθώς «η Νομαρχία Θεσσαλονίκης (τότε) είχε έλλειψη προσωπικού λόγω της συνταξιοδότησης 400 μόνιμων υπαλλήλων».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες , οι αδελφοί Ψωμιάδη από την αρχή ισχυρίζονται ότι από τις συμβάσεις μίσθωσης έργου ουδείς ωφελήθηκε, αφού οι συμβασιούχοι εισέπραξαν αποκλειστικώς και μόνον τη νόμιμη αμοιβή τους, η οποία θα τους επιδικαζόταν δικαστικώς, για την εργασία τους, ανεξαρτήτως αν αυτή παρασχέθηκε σε συναφείς υπηρεσιακές θέσεις λόγω επιτακτικών υπηρεσιακών αναγκών.

Στο στάδιο της αρχικής ανάκρισης ως μάρτυρας υπεράσπισης είχε καταθέσει ο Συνταγματολόγος και τέως υπουργός της ΝΔ, σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επισημαίνοντας ότι αυτή ήταν μια τρέχουσα πρακτική που εφαρμοζόταν σ ‘ όλες νομαρχίες της Ελλάδας, υπό τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top