Νέα Επαγγέλματα & Δυναμικοί Κλάδοι του Μέλλοντος που πρέπει να γνωρίζετε πριν συμπληρώσετε το μηχανογραφικό σας

Νέα Επαγγέλματα & Δυναμικοί Κλάδοι του Μέλλοντος που πρέπει να γνωρίζετε πριν συμπληρώσετε το μηχανογραφικό σας

Του Δρ Ταουσάνη Χρήστου, Συμβούλου Σταδιοδρομίας & Επιστημονικός Διευθυντής EMPLOY EDU Σύμβουλοι Εκπαίδευσης & Σταδιοδρομίας

Με τη σημερινή ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών στα μαθήματα όλων των τομέων και των επιστημονικών πεδίων, πρακτικά οδεύουμε προς το τέλος και της φετινής διαδικασίας. Εκκρεμούν οι βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων, η ανακοίνωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής και φυσικά η συμπλήρωση και του φετινού μηχανογραφικού.

Ένα μηχανογραφικό με πολλές δυσκολίες, και με την ιδιαιτερότητα πως φέτος ο κάθε μαθητής, για την κάθε σχολή που θα επιλέξει, θα έχει ένα μοναδικό και ξεχωριστό σύνολο μορίων! Ένα δεδομένο που καθιστά τη συμπλήρωση και του φετινού μηχανογραφικού, δυσεπίλυτο γρίφο.

Παραδοσιακά ωστόσο, πέρα από τα διαδικαστικά δεδομένα που αφορούν το μηχανογραφικό, η αναζήτηση μαθητών και γονέων επικεντρώνεται στο περιεχόμενο των τμημάτων αλλά και τις μετέπειτα δυνατότητες εξελίξεις που μπορεί να έχει ο απόφοιτος του κάθε τμήματος.

Λαμβάνοντας υπόψη, πως σε πολλές περιπτώσεις, οι ενδιαφερόμενοι αγνοούν κλάδους με αυξανόμενη απασχολησιμότητα και νέες και δυναμικές ειδικότητες, παραθέτουμε ακολούθως ορισμένα απο αυτά τα δεδομένα προκειμένου ο κάθε υποψήφιος να έχει ένα πρόσθετο κριτήριο όταν θα πάει να ιεραρχήσει τις επιλογές του.

Ξεκινώντας από συγκεκριμένες ειδικότητες και διασταυρώνοντας δεδομένα από πληθώρα μελετών, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ακόλουθες 15 ειδικότητες τόσο για την εγχώρια όσο και για την ευρωπαϊκή αγορά εργασίας τα επόμενα έτη:

1. Εκπαιδευτές Ενηλίκων
2. Ψυχομέτρες
3. Μηχανικοί Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων,
4. Μηχανικοί Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων – Βιομηχανικοί Σχεδιαστές
5. Χειριστές – Εκπαιδευτές Drones
6. Πληροφορικοί με ειδίκευση στη Bιοϊατρική,
7. Προγραμματιστές – Αναλυτές Ασφαλείας
8. Tεχνολόγοι Ψηφιακής Βιομηχανίας
9. Ειδικοί σε θέματα Συμμόρφωσης (Compliance Experts)
10. Φαρμακευτικοί Μηχανικοί
11. Νανοτεχνολόγοι
12. FinTech Specialists
13. Αγροτεχνολόγοι
14. Υπολογιστικοί Γλωσσολόγοι
15. Νευροεπιστήμονες

Παράλληλα, ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να γνωρίζει πως πολλά από τα επαγγέλματα του μέλλοντος πρακτικά αποτελούν ειδικεύσεις «κλασικών» προγραμμάτων σπουδών και επαγγελμάτων. Έτσι, για παράδειγμα, από την Ιατρική, Ιατροί Επειγοντολόγοι – Γενικοί Ιατροί – Ιατροί με Ειδίκευση στη Δημόσια Υγεία και στην Κοινωνική Ιατρική, είναι μερικές μόνο από τις ιατρικές ειδικότητες και εξειδικεύσεις που δείχνουν πιο απαραίτητες από ποτέ στο παρελθόν ενώ Βιοστατιστικοί – Μοριακοί Βιολόγοι και οι Βιοτεχνολόγοι ως ειδικοί επιστήμονες που έχουν τη δυνατότητα να αντιλαμβάνονται μηχανισμούς λειτουργίας έμβιων συστημάτων, να κατανοούν λειτουργικές ανωμαλίες, ασθένειες, ιώσεις, βιοδιεργασίες και να αναλύουν εξάγοντας συγκεκριμένα πορίσματα φαντάζουν πλέον να μην λογίζονται αποκλειστικά ως εργαστηριακοί επιστήμονες αλλά και ως πολύτιμοι σύμβουλοι του κράτους και των σχετικών φορέων δίνοντας και μια νέα προοπτική σε μαθητές που αγαπούν και την επιστήμη της Βιολογίας.

Προσθετικά προς τα προαναφερθέντα, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το να γνωρίζω κάποια δυναμικά επαγγέλματα και κλάδους είναι αυτό που έπεται των σπουδών. Το πρώτιστο, το πιο άμεσο, είναι να έχω ξεκάθαρη εικόνα για τα τμήματα. Να ξέρω πως εάν μπω π.χ. στο τμήμα Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο μπορώ να δραστηριοποιηθώ στο πεδίο των Geoinformatics ή εάν μπω στο τμήμα Οικονομίας & Βιώσιμης Ανάπτυξης μπορώ να εργαστώ ως οικονομολόγος! Να γνωρίζω πως εάν αποφοιτήσω από το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας θα έχω επαγγελματικα δικαιώματα πληροφορικού (ΠΕ86). Και φυσικά να είμαι σε θέση να «διαγνώσω» πως πίσω από μια άγνωστη -για μένα- ονομασία ενός τμήματος όπως το Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας, μπορει να κρύβεται η προοπτική απασχόλησης σε ένα μεγάλο και πολύπλευρο πεδίο τόσο της ελληνικής όσο και της παγκόσμιας αγοράς εργασίας!

Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουμε να συνδέσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα με τις ανάγκες της επερχόμενης βιομηχανικής επανάστασης και να αποκτήσουν, όσο το δυνατό, περισσότεροι νέοι ακαδημαϊκές γνώσεις που θα αξιοποιήσουν έμπρακτα ως αυριανοί επιστήμονες και επαγγελματίες. Λαμβάνοντας υπόψη πως οι επιπτώσεις της πανδημίας, ο επαναπροσδιορισμός της καταναλωτικής συμπεριφοράς σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και η επίδραση των νέων τάσεων της 4ης βιομηχανικής επανάστασης αρχίζει να αποκρυσταλλώνεται σταδιακά, αναδύονται νέες ευκαιρίες και προοπτικές σε ακαδημαϊκό και επαγγελµατικό επίπεδο για όλους αυτούς τους μαθητές που δώσαν και θα δώσουν Πανελλαδικές τα επόμενα χρόνια.
Στο χέρι μας είναι να αναζητήσουμε έγκυρες και έγκριτες πληροφορίες και με τη συνδρομή του επαγγελματικού προσανατολισμού να ανακαλύψουμε τους κλάδους που μας ταιριάζουν και θα μας δώσουν τα εφόδια να ασχοληθούμε μελλοντικά και με οποιοδήποτε δυναμικό πεδίο της αυριανής επιστήμης και αγοράς εργασίας.

Σύνταξη: Δρ Ταουσάνης Χρήστος, Σύμβουλος Σταδιοδρομίας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top