Νότια Πιερία – Το επιβλητικό κάστρο του Πλαταμώνα – Διαδρομές σε παραδοσιακούς οικισμούς (ΦΩΤΟ)

Νότια Πιερία – Το επιβλητικό κάστρο του Πλαταμώνα – Διαδρομές σε παραδοσιακούς οικισμούς (ΦΩΤΟ)

Στη νοτιοανατολική πλευρά του Ολύμπου, ατενίζοντας το γαλάζιο της θάλασσας, ξεχωρίζει ένα από τα ωραιότερα και καλύτερα διατηρημένα κάστρα στην χώρα μας. Πρόκειται για το επιβλητικό κάστρο του Πλαταμώνα, χτισμένο στη θέση της αρχαίας Ηράκλειας (ή Ηράκλειο). Είναι επισκέψιμο καθημερινά και αξίζει της προσοχής σας.

Της Ντέπυς Χιωτοπούλου ([email protected])

Στη Νότια Πιερία, στο δρόμο που συνδέει τη Μακεδονία με τη Θεσσαλία, βρίσκεται το κάστρο του Πλαταμώνα, το οποίο, αξίζει να επισκεφτείτε, είτε με αφορμή την απόδρασή σας στην περιοχή είτε ακόμη και αυθημερόν, ξεκινώντας από Θεσσαλονίκη -ή τις γύρω περιοχές- όπου απέχει λιγότερο από 100 χλμ. οδηγώντας σε ασφαλή αυτοκινητόδρομο, πάνω στην εθνική οδό.

Το κάστρο του Πλαταμώνα ανήκει στην κατηγορία των οχυρωμένων μεταβυζαντινών πόλεων (10ος – 11ος αι.), που χτισμένες σε φυσικές οχυρές θέσεις ελέγχουν οδικές αρτηρίες. Έχει σχήμα πολυγωνικό, που ενισχύεται από οκτώ τετράπλευρους πύργους. Η Ακρόπολη βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά, με χωριστή τείχιση τετράπλευρου σχήματος και σ’ αυτήν προστέθηκε αργότερα ακροπύργιο οκταγωνικού σχήματος με τον περίβολό του. Ανασκαφικές έρευνες αποκάλυψαν έως τώρα τα ερείπια δυο ναών κοντά στη βορειοανατολική και την ανατολική πλευρά του τείχους της πόλης, καθώς και οικιών. Οι δρόμοι που εντοπίστηκαν ήταν λιθόστρωτοι ενώ πλακόστρωτες αυλές πλαισίωναν την είσοδο των οικιών.

Το τείχος του Κάστρου δεν γκρεμίστηκε κατά την Τουρκοκρατία, όπως έχει συμβεί σε άλλες πόλεις κάστρα, αλλά ενισχύθηκε και επισκευάστηκε πολλές φορές για την αντιμετώπιση πειρατικών, κυρίως, επιδρομών.

Ο κεντρικός πύργος και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής

Ο κεντρικός πύργος έχει ύψος 16 μ. και εσωτερικά διαρθρώνονταν σε τέσσερα επίπεδα: το υπόγειο που χρησίμευε και ως κινστέρνα για περίοδο πολιορκίας, το ισόγειο, τον πρώτο και τον δεύτερο όροφο.

Στο κάστρο με την εξαιρετική θέα προς τις ακτές της Πιερίας και την ευρύτερη περιοχή, διατηρείται η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η οποία και είναι επισκέψιμη.

*

-Οι ώρες λειτουργίας του κάστρου είναι Δευτέρα, Πέμπτη – Κυριακή 08.00 – 18.00 (τελευταία επίσκεψη στις 17.30), Τρίτη, Τετάρτη 08.30 – 15.30, εισιτήριο 3 ευρώ (τηλ. 23520 44470).

Παραδοσιακοί οικισμοί

Έτσι και βρεθείτε στην περιοχή, εκτός από την επίσκεψή σας στο κάστρο του Πλαταμώνα, μην παραλείψετε να ανηφορίσετε και προς τους ορεινούς παραδοσιακούς οικισμούς που είναι χτισμένοι στις πλαγιές του Ολύμπου.

Από το κάστρο το παραλιακό θέρετρο του Πλαταμώνα απέχει μόλις 1 χλμ. ενώ για  ορεινά ανηφορίζετε προς τον Παλαιό Παντελεήμονα (6 χλμ.), χωριό σε υψόμετρο 700 μ., με υπέροχη θέα στο βουνό αλλά και τη θάλασσα, λιθόστρωτα καλντερίμια, όμορφη πλατεία με τον πλάτανο, την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, καφέ και ταβερνάκια, μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης κτλ. Αυτό που ξεχωρίζει, μεταξύ άλλων, στον Παλαιό Παντελεήμονα είναι ότι  εντός του οικισμού δεν κυκλοφορούν οχήματα!

Στην περιοχή περιηγηθείτε σε έναν ακόμη παραδοσιακό οικισμό, πολύ λιγότερο τουριστικά αναπτυγμένο από τον Παλαιό Παντελεήμονα, ωστόσο, αποπνέει τη δική του ομορφιά και πάνω απ’ όλα ησυχία.

Πρόκειται για τους Παλιούς Πόρους οι οποίοι απέχουν 5,2 χλμ. από τον Παλαιό Παντελεήμονας (1,2 χλμ. + 4 χλμ. χωματόδρομος καλής βατότητας). Μάλιστα αυτήν την εποχή, το τοπίο με τα ποικίλα χρώματα των δέντρων, είναι μαγευτικό! Υπάρχει και πεζοπορικό μονοπάτι που συνδέει τους δυο οικισμούς, διαδρομή μέσα στη φύση, διάρκειας 1 ώρας και 10 λεπτών.

Χωριό με λίγα πετρόχτιστα σπίτια, μια όμορφη πλατεία, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το παλιό δημοτικό σχολείο το οποίο στις μέρες μας λειτουργεί παραδοσιακή ταβέρνα ψησταριά – ανοιχτά Παρασκευή – Κυριακή και αργίες. Στο χωριό λειτουργούν και δυο ξενώνες καθώς και ένα ακόμη ταβερνάκι (στον ίδιο χώρο που είναι ο ένας ξενώνας).

Ένας ακόμη παραδοσιακός και ήσυχος οικισμός στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου είναι η  Παλιά (Άνω) Σκοτίνα, σε απόσταση 11 χλμ. από Παλαιό Παντελεήμονα ή 9,2 χλμ. από Σκοτίνα (τα 3 χλμ. χωματόδρομος). Εκεί θα δείτε την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου (1862) στην πλατεία με το πλατάνι ενώ θα βρείτε και δυο τρεις επιλογές για διαμονή και ένα εστιατόριο που λειτουργεί εντός του ενός ξενώνα.

Tips

Η Πιερία, ιδανικός προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, προσφέρει συγκινήσεις τόσο με το κάστρο του Πλαταμώνα που περιγράψαμε πιο πάνω, και τους παραδοσιακούς οικισμούς στο νότιο τμήμα του νομού, όσο και με τον επιβλητικό Όλυμπο – την κατοικία των 12 θεών-, το Λιτόχωρο – τη γραφική κωμόπολη, πύλη του Ολύμπου-, το φαράγγι του Ενιπέα, το Δίον και τον αρχαιολογικό του χώρο (τηλ. 23510 53206) κτλ.

Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας με την κορυφή του –το Μύτικα (ή Πάνθεον) να φτάνει τα 2.917 μ. (κατά πολλούς είναι στα 2.918 μ.) και ακολουθούν το Σχολιό (2.911 μ.) και το Στεφάνι (ή Θρόνος του Δία στα 2.909 μ.) που θεωρείται η πιο εντυπωσιακή και απόκρημνη κορυφή. Πρόκειται για Εθνικό Δρυμό που συγκαταλέγεται στον κατάλογο της NATURA 2000 ως «Ζώνη ειδικής προστασίας» και «τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος» και χαρακτηρίζεται από πλούσια χλωρίδα, πανίδα,  από βαθιές χαράδρες, ρεματιές, αλπικά λιβάδια, δάση, μονοπάτια, καταφύγια κτλ.

-Η Μονή Αγίου Διονυσίου απέχει 3 χλμ. από το Λιτόχωρο και θα τη συναντήσετε στο δρόμο για τα Πριόνια Ολύμπου. Εκεί εκτίθενται εκκλησιαστικά κειμήλια, κομμάτι Τιμίου Ξύλου, παλιά χειρόγραφα, το νέο σκευοφυλάκιο κ.ά. (τηλ. 23520 21125). Στη διαδρομή από Λιτόχωρο για Πριόνια Ολύμπου, λίγο πριν τα Πριόνια, σε υψόμετρο 900 μ. είναι χτισμένη η παλιά μονή Αγίου Διονυσίου, η οποία δέχθηκε πολλές καταστροφές από Τούρκους και Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

-Λείβηθρα: Από Λεπτοκαρυά ακολουθείτε το δρόμο για Παλιά Λεπτοκαρυά και Αρχαιολογικό χώρο Λειβήθρων (7,4 χλμ.). Σε απόσταση 9 χλμ. από Λεπτοκαρυά φτάνετε στο Μαγνητικό πεδίο (είναι το σημείο όπου υπάρχει πινακίδα για το καφέ). Εκεί, εάν σταματήσετε στην ανηφόρα και αφήσετε ελεύθερο το αυτοκίνητο, το ιδιαίτερο μαγνητικό πεδίο της περιοχής δεν θα το αφήσει να κατρακυλήσει προς τα πίσω. Εάν σταματήσετε στην κατηφόρα, το όχημα ανηφορίζει προς τα πίσω από μόνο του. Το φαινόμενο ισχύει εντός των ορίων του Μαγνητικού πεδίου.

*Φωτογραφίες: Ντέπυ Χιωτοπούλου

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top