Ο μαθητής από το Ιράν που έφτασε στη Λέσβο με μια βάρκα και διέπρεψε στις Πανελλήνιες

Ο μαθητής από το Ιράν που έφτασε στη Λέσβο με μια βάρκα και διέπρεψε στις Πανελλήνιες

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

«Με διάβασμα, με πολύ διάβασμα!» Με αυτή τη φράση ο νεαρός Ιρανός Κούρος Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο μέσα σε τρία χρόνια από την ημέρα που η προσφυγική βάρκα στην οποία επέβαινε μαζί με τους γονείς του έφτασε στο νησί της Λέσβου κατάφερε να διαπρέψει στις Πανελλήνιες Εξετάσεις και να βαδίζει πλέον εκ του ασφαλούς για το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η ζωή του νεαρού Ιρανού ωστόσο, μέχρι τη σημερινή επιτυχία, χρειάστηκε να περάσει από 40 κύματα. «Με βοήθησε πολύ το γεγονός ότι στο Ιράν πήγαινα σχολείο. Έτσι είχα πολύ καλή επαφή, με μαθήματα όπως τα Μαθηματικά, η Χημεία, η Φυσική. Εκεί που δυσκολεύτηκα πολύ στις Πανελλήνιες, ήταν στην Έκθεση. Έβαλα τα δυνατά μου έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα» σημειώνει στο GRTimes ο αριστούχος μαθητής του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης, με μέσο όρο βαθμολογίας στις Πανελλήνιες 18.25 (Μαθηματικά 20, Φυσική 20, Χημεία 19.5, Έκθεση 13.5).

Δύσκολες οι συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια

Πριν από τρία χρόνια οι γονείς του Κούρου αποφάσισαν να αφήσουν τη γενέθλια χώρα τους. «Φύγαμε για πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους από το Ιράν. Περάσαμε στην Τουρκία και από εκεί με μια βάρκα φτάσαμε στην Ελλάδα» περιγράφει αυτή τη σπάνια όσο και δύσκολη εμπειρία της ζωής του.

«Όταν φτάσαμε εδώ, μέναμε στο Κέντρο Υποδοχής της Μόριας. Εκεί, οι συνθήκες διαβίωσης ήταν πάρα πολύ δύσκολες. Ωστόσο από την παραμονή μου στην Ελλάδα δεν έχω κανένα απολύτως παράπονο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη ζωή μου εδώ. Ο κόσμος στην πλειοψηφία του, υποστηρίζει και βοηθά όλους τους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να αφήσουν το σπίτι και την πατρίδα τους για να ζήσουν εδώ» υπογραμμίζει στο GRTimes.

Πλώρη για το Τμήμα Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών στη Θεσσαλονίκη

Η όρεξη για μάθηση όμως παρά τις δυσκολίες με τη γλώσσα, δεν ήταν δυνατόν να θέσει φραγμό στα όνειρα του νεαρού Κούρου. «Μέσα σε τρεις μήνες από την ημέρα που ήρθαμε στη Λέσβο, εγγράφηκα στο 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης όπου και έμεινα ένα χρόνο, μέχρι να αλλάξω σχολική στέγη και να μπω στο Πρότυπο Λύκειο. Σίγουρα, αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες που αφορούσαν τη γλώσσα, ωστόσο με βοήθησε πολύ το περιβάλλον μου το οποίο μιλούσε μόνο ελληνικά. Όπως επίσης και το γεγονός ότι διάβαζα πολύ. Ήθελα να τα μάθω γρήγορα για να μπορέσω να πετύχω» λέει στο GRTimes ο αριστούχος πλέον Κούρος Ντουρμοχαμαντί Μπαγκί.

Όσο για το τί χρειάστηκε να θυσιάσει στο διάστημα αυτών των τριών χρόνων για να φτάσει στις σπουδές, καταλήγει λέγοντας: «Πολλά πράγματα. Καταρχάς δεν έβγαινα. Αφοσιώθηκα σε αυτό. Ήταν ο στόχος μου. Ήθελα πολύ να πετύχω και τα κατάφερα. Τώρα σκέφτομαι το μέλλον μου. Κλείνω προς τη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στη Θεσσαλονίκη. Μου είπαν ότι είναι μια πολύ ωραία πόλη, με ωραία φοιτητική ζωή και ελπίζω έτσι να είναι».

Δείτε τη συνέντευξη που έδωσε ο νεαρός Κούρος στο aeolos.tv:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top