Ο μικρός Ανδρέας ζει με “μισή” καρδιά και χρειάζεται βοήθεια

Ο μικρός Ανδρέας ζει με “μισή” καρδιά και χρειάζεται βοήθεια

Ο μικρός Ανδρέας, μαθητής Γυμνασίου, πρόκειται να υποβληθεί σε επέμβαση αντικατάστασης αορτικής βαλβίδος και χρειάζεται βοήθεια. Οι γονείς του Ανδρέα, Γρηγόρης Τσάγκαρλης και Βαΐα Δρόσου μιλούν στο GRTimes για την περιπέτεια της υγείας του γιου τους.

Ρεπορτάζ: Νεκταρία Ψαράκη 

Ο 14χρονος Ανδρέας Τσάγκαρλης, μαθητής της Β’ Γυμνασίου του Μουσικού Γυμνασίου Γιαννιτσών, ζει στον Πενταπλάτανο Πέλλας και γεννήθηκε με σύνδρομο Marfan. Πρόκειται για γενετική ασθένεια που οφείλεται σε ανωμαλία ή μετάλλαξη του γονιδίου FBN1 και εκδηλώνεται στους ιστούς υποστήριξης του οργανισμού, δηλαδή στα οστά, τους αρθρωτικούς συνδέσμους και τους συνδετικούς ιστούς. Αποτέλεσμα είναι η υπερευλυγισία των συνδέσμων, η διαταραγμένη ανάπτυξη των οστών, ενώ συνυπάρχουν προβλήματα στα μάτια, τους πνεύμονες και την καρδιά. Τα τυπικά χαρακτηριστικά των ατόμων με σύνδρομο Marfan, είναι πολύ ψηλά, λεπτά άτομα με μακριά και λεπτά δάχτυλα.

Ο μικρός Ανδρέας, στα 14 του χρόνια, έχει ύψος 1,95! Έχει παρουσιάσει αυξημένη μυωπία και συγκεκριμένα 15 βαθμούς στο ένα μάτι και 12-13 στο άλλο. Όπως εξηγεί στο GRTimes ο πατέρας του Ανδρέα, κ. Τσάγκαρλης, όταν ήταν δύο ετών, ο παιδίατρος ενημέρωσε την οικογένεια ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδούλα του παιδιού. Έτσι, το 2017 υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, στο νοσοκομείο Μητέρα της Αθήνας, υπό τον γιατρό Αυξέντιο Κολαγκό, που όπως εξηγεί ο κ. Τσάγκαρλης “είναι φοβερός επιστήμονας”.

“Το θέμα είναι ότι η εγχείρηση κόστισε περίπου 13.000 ευρώ, ενώ καθώς δεν έχουμε γνωστούς και φίλους στην Αθήνα, μέναμε σε ξενοδοχείο για περισσότερες από 15 ημέρες. Δανείστηκα από όπου μπορούσα. Από φίλους, γνωστούς, συγγενείς, από την εκκλησία, ενώ ανταποκρίθηκε θετικά και ο κόσμος μέσω έκκλησης από το Facebook”, αναφέρει ο ίδιος.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Όπως εξηγεί η μητέρα του Ανδρέα, η ιστορία σήμερα επαναλαμβάνεται, καθώς το σύνδρομο φαίνεται να επηρεάζει την καρδιά, με αποτέλεσμα να προκύψει ανεπάρκεια σε διαφορετικό σημείο της.

“Όπως φαίνεται, η καρδιά πρήζεται. Το παιδί παίρνει φαρμακευτική αγωγή. Χάπια δηλαδή που ρίχνουν την πίεση. Μίλησα όμως με τον γιατρό και είπε ότι πρέπει να αντικατασταθεί άλλη βαλβίδα της καρδιάς με μεταλλική. Όπως εξήγησαν, η εγχείρηση δεν είναι δύσκολη, είναι κάτι που διορθώνεται, ωστόσο στην περίπτωση του Ανδρέα, καθώς έχει εγχειρηθεί ξανά μπορεί να αντιμετωπίσουμε κάποιες δυσκολίες”, αναφέρει η κ. Δρόσου στο GRTimes.

Η ανταπόκριση του κόσμου στην έκκληση για βοήθεια 

Η ίδια εξηγεί, η οικογένεια δεν ήθελε να ζητήσει ξανά χρήματα από τους ίδιους που ανταποκρίθηκαν την πρώτη φορά. “Ταυτόχρονα, ο ΟΓΑ είπε ότι ο μόνος τρόπος να βοηθήσει η ασφάλεια είναι αν καταθέσουμε 3.500 ευρώ. Πρόκειται για εκκρεμείς οφειλές, από όταν πήραμε την κάτω βόλτα το 2017. Μας ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν αλλιώς, αλλά εμείς αδυνατούμε να εξοφλήσουμε”, περιγράφει η κ. Δρόσου.

Έτσι, η διευθύντρια του σχολείου του Ανδρέα θέλησε να βοηθήσει, στέλνοντας επιστολές σε όλους τους γονείς, ενώ μεγάλη είναι η ανταπόκριση από ντόπιους κατοίκους των Γιαννιτσών και από άτομα άγνωστα στην οικογένεια.

“Έχουν επικοινωνήσει ακόμη και από την Γερμανία μαζί μας“, αναφέρει ο μπαμπάς του Ανδρέα, ενώ η μητέρα του συμπληρώνει “είναι πραγματικά συγκινητικό το πως γινόμαστε μία γροθιά όταν υπάρξει ανάγκη”, εκφράζοντας και οι δύο τη συγκίνηση και την ευγνωμοσύνη τους.

Πώς θα βοηθήσετε τον Ανδρέα

Το ποσό – στόχος, είναι τα 10.000 ευρώ, ώστε ο μικρός Ανδρέας να εγχειρηθεί στο νοσοκομείο ΙΑΣΩ. Όποιος θέλει με τη βοήθειά του να “δώσει ζωή” στον Ανδρέα ώστε να βγει νικητής μπορεί να καταθέσει ό,τι ποσό επιθυμεί στο ακόλουθο IBAN (UPDATE: O αριθμός λογαριασμού αφαιρέθηκε από το δημοσίευμα καθώς ο στόχος επετεύχθη!)

Αξίζει να σημειωθεί, ότι έχουν μπει κουμπαράδες σε αρκετά σημεία της πόλης των Γιαννιτσών, ώστε να συμπληρωθεί το απαιτούμενο ποσό. Συγκεκριμένα, στο ψητοπωλείο “Το Πέρασμα” στην οδό Χατζηδημητρίου, στα οπτικά “Ράλλη” στην οδό Βενιζέλου, στο καφέ “Το μικρό καφέ” στην οδό Βενιζέλου και στο αρτοποιείο “ο Παύλος”, στην 20ης Οκτωβρίου έναντι του Κωτσόβολου.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top