Ο Βαρδάρης «άνοιξε» μια μεγάλη αγκαλιά στην τοιχογραφία του Ντίνου Χριστιανόπουλου (ΦΩΤΟ-VIDEO) 

Ο Βαρδάρης «άνοιξε» μια μεγάλη αγκαλιά στην τοιχογραφία του Ντίνου Χριστιανόπουλου (ΦΩΤΟ-VIDEO) 

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Με την ξεχωριστή τοιχογραφία του Ντίνου Χριστιανόπουλου να δεσπόζει σε ένα τοιχίο του parking της οδού Αφροδίτης, και με την μπάντα να μελοποιεί τα ποιήματα του σπουδαίου Θεσσαλονικιού ποιητή, οι κάτοικοι του Βαρδαρίου έκαναν τη νύχτα, μέρα και «φώτισαν» την εκδήλωση της Ομάδας Γειτονιάς Βαρδάρη.

Δεκάδες κάτοικοι του κέντρου της Θεσσαλονίκης και φυσικά της περιοχής του Βαρδαρίου, βρέθηκαν απόψε στη συμβολή των οδών Οδυσσέως και Αφροδίτης, στην εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν τα μέλη της Ομάδας Γειτονιάς Βαρδάρη, τα οποία παρουσίασαν το όμορφο graffiti.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τοποθέτηση του συγγραφέα, συνθέτη, στιχουργού και ερμηνευτή, Θωμά Κοροβίνη, ο οποίος μίλησε για τον ποιητή, Ντίνο Χριστιανόπουλο.

Έπειτα ακολούθησε συναυλία με ερμηνευτές τους: Ανδρέα Καρακότα, Δημήτρη Νικολούδη αλλά και την «Παρέα του Τσιτσάνη», με τους καλλιτέχνες να μελοποιούν μεταξύ άλλων και το ξεχωριστό ποίημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου, με τίτλο «Με γέλασες, με γέρασες».

Λίγα λόγια για την τοιχογραφία

Στην τοιχογραφία, απεικονίζονται δύο από τους εμβληματικότερους κινηματογράφους της περιοχής, το Σινέ Ίλιον και το Πάνθεον καθώς και ο αγαπημένος συνθέτης του ποιητή, Βασίλης Τσιτσάνης.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της ξεχωριστής τοιχογραφίας, η σύνθεσή της συμπληρώνεται με αναφορές στις γάτες τις οποίες ο Ντίνος Χριστιανόπουλος τόσο αγαπούσε.

Κι όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους, από μια τέτοια τοιχογραφία δεν θα μπορούσε να λείπει το ποίημα «Βαρδάρι: Ιλίου Πέρσις», ένα από πιο σπαρακτικά ποιήματα του Χριστιανόπουλου, εμπνευσμένο από το θρυλικό «Σινέ Ίλιον», σημαντικό «σκηνικό» των νυχτερινών του παθών στο Βαρδάρι.

Την επιλογή και τη σύνθεση των εικόνων έκαναν τα μέλη της Ομάδας Γειτονιάς Βαρδάρη κατόπιν έρευνας και σε συνεννόηση με τον κύριο Ντίνο Παπασπύρου.

Το κόστος του έργου καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τα έσοδα των πωλήσεων του μουσικού Ημερολογίου «Φύσηξε Βαρδάρης 2023».

Ποια είναι η Ομάδα Γειτονιάς Βαρδάρη

Η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2018 ως μια δράση επανένταξης του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης (ΠΠΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας λειτουργεί με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ και στεγάζεται στην περιοχή του Βαρδάρη.

Κύριος στόχος του Προγράμματος είναι η υποστήριξη ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης από νόμιμες και παράνομες ουσίες καθώς και συμπεριφορικές εξαρτήσεις, με βάση τις αρχές της αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας. Το Πρόγραμμα είναι ανοιχτό και όλες οι υπηρεσίες του παρέχονται δωρεάν.

Η πρόταση του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας για απεξάρτηση και κοινωνική ένταξη δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη συλλογικών δράσεων που σχετίζονται με την ιστορία, τον πολιτισμό και τα τοπικά χαρακτηριστικά των κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται.

Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη, όπου από κοινού μέλη του προγράμματος, προσωπικό, εθελοντές και εταίροι στο κοινωνικό πεδίο συμμετέχουν σε μια συλλογική προσπάθεια που έχει αποφέρει σημαντικά και ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Από το 2018 η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη έχει πραγματοποιήσει σειρά δράσεων για την ενίσχυση και την ανάδειξη της γειτονιάς, μεταξύ αυτών τοιχογραφίες, συντήρηση τοιχογραφιών, ιστορικές ξεναγήσεις, έκδοση και παρουσίαση του ημερολογίου «Φύσηξε Βαρδάρης», διεξαγωγή ετήσιας «Γιορτής του Βαρδάρη», κλπ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Ντίνος Χριστανόπουλος: Η μορφή του θα κοσμεί για πάντα τον Βαρδάρη (ΦΩΤΟ)

Τοιχογραφία-καρτ ποστάλ για τον Ντίνο Χριστιανόπουλο στον Βαρδάρη (ΦΩΤΟ)

Η Ομάδα Γειτονιάς Βαρδάρη ομορφαίνει την ιστορική γειτονιά της Θεσσαλονίκης και φροντίζει τα αδέσποτα (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top