ΑΠΘ-ΔΙΠΑΕ: Νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Θρησκευτικού & Προσκυνηματικού Τουρισμού

ΑΠΘ-ΔΙΠΑΕ: Νέο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Θρησκευτικού & Προσκυνηματικού Τουρισμού

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Ένα νέο και πολλά υποσχόμενο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε έναν ανερχόμενο τουριστικό κλάδο, με αντικείμενο «Θρησκευτικός και Προσκυνηματικός Τουρισμός», ξεκινούν το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και το τμήμα Διοίκησης Οργανισμών Μάρκετινγκ και Τουρισμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε).

Ουσιαστική εμβάθυνση σε Θεολογικές γνώσεις που αφορούν τον Θρησκευτικό και Προσκυνηματικό Τουρισμό και «εργαλεία» και πρακτικές δεξιότητες για τη διαχείριση του, προσφέρει το νέο διιδρυματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα που ίδρυσε το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και το τμήμα Διοίκησης Οργανισμών Μάρκετινγκ και Τουρισμού του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος για το ακαδημαϊκό έτος 2020-21.

Η δυνατότητα για αιτήσεις για την εισαγωγή στο πρόγραμμα, δίνεται από σήμερα 15 Φεβρουαρίου 2021 έως και τις 15 Μαρτίου 2021 και η διαδικασία γίνεται μόνο ηλεκτρονικά.

Όπως εξηγεί στο GRTimes.gr, η καθηγήτρια του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και διευθύντρια του προγράμματος, Κυριακούλα Παπαδημητρίου, το συγκεκριμένο μεταπτυχιακό έχει σπουδαία χαρακτηριστικά, συνδυάζοντας μεταξύ άλλων το θεωρητικό υπόβαθρο που απαιτεί το αντικείμενο (το θεολογικό και Θρησκευτικό) με την πρακτική δεξιότητα που παρέχει το τμήμα  Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού, όσον αφορά την τουριστική διαφήμιση του Θρησκευτικού Τουρισμού. «Έτσι δίνεται στους αποφοίτους ένας πλήρης «εξοπλισμός» εφόσον θέλουν να ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο χώρο».

Η κα. Παπαδημητρίου αναφέρει ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα πολύ σημαντικό για την κοινωνία και την ανάπτυξη του τόπου και για έναν συνδυασμό – τμήμα Θεολογικό και τμήμα Τουρισμού –  που απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο target group, σε ένα κοινό που επισκέπτεται τα θρησκευτικά μνημεία όχι απλά ως περιηγητής, αλλά ως προσκυνητής και το οποίο κοινό τα τελευταία χρόνια μεγαλώνει αισθητά.

«Αυτό είναι το μοναδικό και το καινούριο που περιλαμβάνει το πρόγραμμα και αφορά μια μεγάλη μερίδα κόσμου. Αυτήν την ιδιαίτερη πτυχή του Προσκυνηματικού τουρισμού, προσπαθεί να εξυπηρετήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα» λέει χαρακτηριστικά.

Προσθέτει ακόμη πως πρόκειται για ένα μεταπτυχιακό με εξειδικευμένες θεολογικές γνώσεις, το οποίο μπορεί να προσφέρει μεγάλη υπεραξία στην ενημέρωση των προσκυνητών σε θρησκευτικά μνημεία, με πληροφορίες που δεν είναι «τύπου» Wikipedia, αλλά πολύ περισσότερες και ουσιαστικές.

Σύμφωνα με την κα. Παπαδημητρίου, αυτός που θα ολοκληρώσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα έχει σίγουρα την υποδομή και τα εφόδια, να οργανώσει πχ μια ενορία να κάνει επισκέψεις στα μνημεία της Θεσσαλονίκης ή σε μια άλλη σειρά θρησκευτικών μνημείων, κάτι που σε διαφορετική περίπτωση ήθελε άλλους είδους οργάνωση, όπως τουριστικά πρακτορεία, ηλεκτρονικό επιχειρείν κτλ.

«Δεν δίνει επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για κάποιον που θέλει να εργαστεί σε αυτόν τον τομέα και μάλιστα σε πολλούς χώρους. Πριν από λίγο καιρό είχαμε τα ρωσικά «κύματα». Υπάρχει μεγάλο πεδίο για κάποιον που θέλει να ασχοληθεί» καταλήγει η καθηγήτρια του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του ΑΠΘ.

Ταυτότητα και πληροφορίες του μεταπτυχιακού

Τίτλος: “Θρησκευτικός & Προσκυνηματικός Τουρισμός” – MSc “Religious and Pilgrimage Tourism”

Συμμετέχουν τα παρακάτω Τμήματα και Ιδρύματα:

Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (επισπεύδον)

Τμήμα Διοίκησης οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού της Σχολής Οικονομίας και Διοίκησης (Θεσσαλονίκης) του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας

Το πρόγραμμα σπουδών διαρθρώνεται σε ακαδημαϊκά εξάμηνα και χορηγεί 90 ECTS. Μετά την επιτυχή αποπεράτωση του προγράμματος απονέμεται το Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) «Θρησκευτικός και Προσκυνηματικός Τουρισμός» / MSc «Religious and Pilgrimage Tourism».

Έχει τρία εξάμηνα διάρκεια και στο τρίτο συμπεριλαμβάνεται η εκπόνηση της Διπλωματικής.

Το συνολικό κόστος των διδάκτρων ανέρχεται στο ποσό των 2.000 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος ή να απευθυνθείτε στην Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού, Κυριακούλα Παπαδημητρίου [email protected]

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top