Εργαλεία για την αποκατάσταση εμπιστοσύνης στα Μέσα Ενημέρωσης

Εργαλεία για την αποκατάσταση εμπιστοσύνης στα Μέσα Ενημέρωσης

Παραπληροφόρηση, επιφανειακή ενημέρωση, ψευδείς ειδήσεις. Σε μια εποχή που η διάδοση ειδήσεων είναι ραγδαία και τα παραπάνω φαινόμενα μαστίζουν την ενημέρωση των πολιτών, ένα νεοϊδρυθέν κέντρο με βάση την Θεσσαλονίκη επιθυμεί να δώσει τα εργαλεία που θα εκπαιδεύσουν τόσο τους  δημοσιογράφους όσο και τους πολίτες για την καταπολέμησή τους.

Ρεπορτάζ: Ευτέρπη Μουζακίτη

Πρόκειται για το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (DCN), που μετρά περίπου δύο μήνες από την ίδρυση του. Η κοινοπραξία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Δικτύου Ψηφιακών Επικοινωνιών, ΜΚΟ, καθώς και δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών και εταιρειών εγκαινίασε σήμερα την πρώτη δράση της.  Το διήμερο εργαστήριο αφορά την έρευνα και την επαλήθευση ειδησεογραφικού περιεχομένου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Digital Forensic Lab του Atlantic Council, που θεωρείται ένα από τα πλέον αναγνωρισμένα και εξειδικευμένα Κέντρα με αντικείμενο τα καινοτόμα ερευνητικά εργαλεία και τις μεθοδολογίες.

Το διαδραστικό εργαστήριο είναι διαρθρωμένο σε τρεις κύριους πυλώνες, που καλύπτουν τους τομείς της παραπληροφόρησης, το narrative warfare(σε ελεύθερη μετάφραση τον αφηγηματικό πόλεμο, έναν μηχανισμό δηλαδή, ένα πλαίσιο ενεργειών  μέσω του οποίου ο αφηγητής προσπαθεί να διαμορφώσει μια άποψη στο κοινό)  και της ερευνητικής δημοσιογραφίας ανοιχτού κώδικα.

Εμπειρογνώμονες του εργαστηρίου του Atlantic Council, έχουν υλοποιήσει μελέτη για την παραπληροφόρηση, αποκαλύπτοντας ψευδείς ειδήσεις, τεκμηριώνοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημιουργώντας ψηφιακή ανθεκτικότητα παγκοσμίως.

«Παρουσιάζουμε την μεθοδολογία του ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιούμε για τις δικές μας έρευνες, γιατί πιστεύουμε πως όσο περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν με αυτό τον τρόπο, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Τώρα ξεκινάμε την συνεργασία μας με το DCN για να επεκτείνουμε τις προσπάθειες μας στα Βαλκάνια» αναφέρει η Άννα Πελεγκάτα, σύμβουλος του Atlantic Digital Forensic Research Lab και συμπληρώνει πως πρόκειται να ακολουθήσουν και άλλα εργαστήρια στο μέλλον. Όπως αποσαφηνίζει ο Λούκας Αντριουκαϊτης, σύμβουλος του Atlantic Digital Forensic Research Lab, η μεθοδολογία του ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιούν για να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση είναι προσβάσιμη για τον καθένα. ” Χρησιμοποιώντας την μεθοδολογία μπορεί κανείς να ελέγξει πληροφορίες, εικόνες, δηλώσεις και βίντεο” συμπληρώνει (Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα τους).

«Είναι μια πρωτοβουλία πάρα πολύ σημαντική τόσο για τους δημοσιογράφους, όσο και για το κοινό, καθώς μέσω των δημοσιογράφων που εκπαιδεύονται και μαθαίνουν νέα εργαλεία, μπορεί η ενημέρωση των πολιτών να βελτιωθεί, να μειωθούν τα fake news, η αμφιβολία, η αμφισβήτηση, οπότε ουσιαστικά είναι χρήσιμο για όλη την κοινωνία» τονίζει στο GRTimes η Στέλλα Βενέρη, μια νέα δημοσιογράφος που παρακολούθησε το εργαστήριο.

Η κ. Πελεγκάτα σημειώνει μεταξύ άλλων πως το να χρησιμοποιεί ένας δημοσιογράφος αυτή την μεθοδολογία είναι πιο χρονοβόρο. « Στην σημερινή εποχή ωστόσο το κοινό έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στα Μέσα Ενημέρωσης και πιστεύω πως με τη χρήση μιας μεθοδολογίας που επιβεβαιώνει το περιεχόμενο, βοηθάει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης του κοινού»

Τι είναι το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την Ψηφιακή Επικοινωνία

Το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την Ψηφιακή Επικοινωνία αποτελεί ένα πρωτοποριακό εγχείρημα με βασικούς πυλώνες την έρευνα, την καινοτομία και την εκπαίδευση. Θεωρείται μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το Εργαστήριο Διεθνούς και Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και το Διεθνές Δίκτυο Επικοινωνίας Digital Communication Network εγκαινίασε το Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την Ψηφιακή Επικοινωνία στις 13 Δεκεμβρίου 2019, στο Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Στόχος του Κέντρου είναι η δημιουργία εργαλείων και τεχνογνωσίας στον τομέα της ψηφιακής επικοινωνίας και η περαιτέρω κατάρτιση και εξειδίκευση στις προκλήσεις που αναδύονται στο πεδίο των Μέσων και της πληροφορίας. Έμφαση δίνεται στην προώθηση των δημοκρατικών αξιών, την ανταλλαγή χρήσιμων ιδεών, την ενίσχυση μιας πιο κριτικής στάσης, καθώς και την ανάπτυξη ανθεκτικών μηχανισμών απέναντι στην παραπληροφόρηση. «Η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει, επίσης, στο να διαμορφωθεί πρόσφορο έδαφος για την ανάδειξη της πόλης και της περιφέρειας ως σημαντικών ερευνητικών και αναπτυξιακών κόμβων για την περιοχή» τονίζει μεταξύ άλλων ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Νίκος Παναγιώτου. Συμπληρώνει μεταξύ άλλων πως είναι ένα εγχείρημα που καρποφόρησε μετά από πολύ μεγάλη προσπάθεια με τον καθηγητή κ. Χρήστο Φραγκονικολόπουλο, καθώς σηματοδοτεί την εξωστρέφεια του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ.

Με την πρωτοβουλία αυτή ανοίγεται ένα νέο κεφάλαιο στην ψηφιακή γνώση και την επικοινωνία, με 14 χώρες να δηλώνουν το ενδιαφέρον τους να συνεισφέρουν δημιουργικά και υπεύθυνα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις: Αλβανία, Βουλγαρία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Ισραήλ, Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και  Τουρκία.

«Το DCNSE hub αποτελεί μια ξεχωριστή πρωτοβουλία στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καθώς δίνει ξεχωριστές δυνατότητες στους νέους ανθρώπους, συμβάλλει στην εκπαίδευση τους και ουσιαστικά αποτελεί έναν φορέα για την καταπολέμηση του φαινομένου brain drain» σημειώνει η Ιωάννα Γεωργία Εσκιάδη, φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο ΑΠΘ και μέλος του Εργαστηρίου Διεθνούς Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας,  μιλώντας στο GRTimes.

Μπορείτε να ενημερωθείτε για επόμενες δράσεις του Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στην σελίδα τους στο Facebook καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα τους.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top