Oι νέοι καρποί γνώσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Tags#:

Oι νέοι καρποί γνώσης της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Δύο νέα προπτυχιακά τμήματα σπουδών και πολύ σύντομα και ένα ακόμη μεταπτυχιακό, θα συμπεριλάβει στο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, το μόνο εκπαιδευτικό ίδρυμα στη χώρα μας που παρέχει όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, plus πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια για ενήλικες, ενώ έχει εγγράψει στην πολυδιάστατη δραστηριότητά της συνεργασίες με τουλάχιστον δεκάδες βιομηχανίες τροφίμων και οργανώσεις παραγωγών.

Πολλές , πάρα πολλές είναι οι δράσεις της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, που έχει μεν τη βάση της στη Θεσσαλονίκη, αλλά έχει βγει και πέραν των ελληνικών συνόρων, συνεργαζόμενη πάνω στο κρίσιμο ζήτημα της ιχνηλασιμότητας των τροφίμων με την βρετανική λιανεμπορική αλυσίδα TESCO, όπως και με άλλους μεγάλους ευρωπαίους εισαγωγείς και με την «ΑΒ Βασιλόπουλος» εδώ κι ενάμισι χρόνο.

Η Σχολή που αγαπάει τις ορθές καλλιεργητικές πρακτικές, υποστηρίζει και δουλεύει για την καινοτομία στον κλάδο της Αγροτοδιατροφής και εργάζεται για την Γεωργία του Μέλλοντος στην εποχή της κλιματικής αλλαγής, παρουσίασε εχθές σε δημοσιογράφους, στο ετήσιο ενημερωτικό ραντεβού της με τα ΜΜΕ, όλα τα φρέσκα νέα της.

Σε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, η πιο φρέσκια νότα ήταν αυτή που έδωσε η ομάδα μαθητών, που έδειξε στο κοινό την εφαρμογή oclean, για την αντιμετώπιση της μόλυνσης του βυθού των θαλασσών, μέσα από την αλληλοεπίδραση μεταξύ των χρηστών του app για smartphones.

Άλλωστε με το  οclean,  που ανέπτυξαν 18 μαθητές των Λυκείων ( Γενικού και Επαγγελματικού),  η Σχολή θα συμμετάσχει αύριο Παρασκευή 28/2 στην εμπορική έκθεση και το διαγωνισμό για την ανάδειξη των τριών καλύτερων «εικονικών επιχειρήσεων» που θα πραγματοποιηθεί στο Mediterranean Cosmos και διοργανώνεται από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Αγροτοδιατροφή, υπόθεση πολλών δισ

Τεράστιες σε οικονομικούς όρους είναι οι προοπτικές του κλάδου της Αγροτοδιατροφής για την Ελλάδα, τόνισε η δρ. Κική Ζηνοβιάδου, επικεφαλής του μεταπτυχιακού προγράμματος ανάπτυξης νέων προϊόντων & επιχειρήσεων του Perrotis College.

H χώρα μας θα μπορούσε να έχει πρόσθετα έσοδα 12,2 δις. ευρώ και επιπλέον 200.000 θέσεις απασχόλησης, αν βελτιωθεί η τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων και η λειτουργία των επιχειρήσεων. Τα περιθώρια είναι μεγάλα και για τη βελτίωση του εισοδήματος των αγροτών, αν ληφθεί υπόψη ότι τα έσοδα του Έλληνα αγρότη ανά στρέμμα είναι κατά μέσο όρο 200 ευρώ, όταν ο Ολλανδός έχει έσοδα 1.600 ευρώ/στρέμμα και ο Ισραηλίτης 1.200 ευρώ.

Τρία νέα τμήματα και νέο εργαστήριο

Η Αμερικανική Γεωργική Σχολή προσθέτει νέα τμήματα τόσο στις προπτυχιακές της (ΒSc) , όσο και στις μεταπτυχιακές (MSc) της σπουδές, όταν έχει ήδη τρία προπτυχιακά και δύο μεταπτυχιακά.

Όπως είπε ο δρ. Χρήστος Βασιλικιώτης, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης αγροπεριβαλλοντικών συστυμάτων του Perrotis College, θα δημιουργηθούν δύο BSc, ένα στο Digital Marketing και ένα δεύτερο στις Περιβαλλοντικές Επιστήμες, Τμήματα που θα πλαισιωθούν από το νέο Εργαστήριο Αναλύσεων και Δοκιμών.

Επίσης, ετοιμάζεται και πολύ σύντομα θα προσφέρεται και MSc στην Αειφορική Γεωργία ( climate smart agriculture).

Nα σημειωθεί ότι εδώ και λίγους μήνες οι υποδομές της Σχολής έχουν ενισχυθεί από το Γυμνάσιο Χασιώτη,  έργο που συγχρηματοδοτήθηκε από την οικογένεια Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών ( Cumberland Farms).

Γεωργικές Εφαρμογές και Κοινότητες Πράξης

 Ο διευθυντής της Σχολής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και επικεφαλής του εκπαιδευτικού αγροκτήματος, δρ. Βαγγέλης Βέργος αναφέρθηκε στις ορθές γεωργικές εφαρμογές, τις οποίες από το 1922 η Aμερικανική Γεωργική Σχολή, πρωτοπόρος και πολύ πριν τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους, προσπαθεί να μεταφέρει στους αγρότες.

Από το 2013, το σχετικό πρόγραμμα άνοιξε σε συνεργασίες με εταιρείες τροφίμων, παράλληλα με τις δράσεις εκπαίδευσης των γεωργών, για την παραγωγή προϊόντων με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους που συνδυάζουν τεχνολογικές λύσεις με την γνώση της προηγμένης επιστήμης. Αυτές οι διευρυμένες δράσεις, ωφέλησαν πατατοπαραγωγούς στην Αριδαία, παραγωγούς λαχανικών σε Μακεδονία και Θεσσαλία, βιοκαλλιέργειες στον Άθωνα, καπνοπαραγωγούς στα Πομακοχώρια της Θράκης, αλλά και αγρότες στο Κόσοβο.

Τα προγράμματα που εφαρμόζονται από το Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων, όπως είπε ο δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος, έχουν σαν στόχους την εφαρμογή της Γεωργίας Ακριβείας, τη σύνδεση όλων των κρίκων της αλυσίδας της Αγροτοδιατροφής , την ιχνηλασιμότητα των παραγόμενων προϊόντων, αλλά και τη δημιουργία Κοινοτήτων Πράξης, δηλαδή κοινοτήτων με μόνιμες σχέσεις μεταξύ αγροτών, ερευνητών και επιχειρήσεων.

Η χθεσινή εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της διευθύντριας του Τμήματος Επικοινωνίας κας. Έλλης Κωνσταντίνου και ολοκληρώθηκε με μία σύντομη ομιλία του προέδρου της Σχολής και του Perrotis College δρ. Πάνου Κανέλλη.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top