Θεσσαλονίκη: Γονείς στα… «κάγκελα» για τον τρόπο που άνοιξαν τα σχολεία

Θεσσαλονίκη: Γονείς στα… «κάγκελα» για τον τρόπο που άνοιξαν τα σχολεία

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

Την έντονη ανησυχία που έχει προκαλέσει στους γονείς ο τρόπος με τον οποίο άνοιξαν τα σχολεία, εκφράζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μιλώντας στο GRTimes.gr.

Όπως καταγγέλλει o κ. Θανάσης Κοκονάς, το κουδούνι μπορεί να χτύπησε σήμερα το πρωί στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της χώρας, όμως αυτό έγινε χωρίς να έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονος προβληματισμός.

«Τα σχολεία ανοίγουν με τους ίδιους όρους που έκλεισαν και αυτό δημιουργεί μεγάλη αγωνία τόσο στους γονείς όσο και στους μαθητές», επισημαίνει, προσθέτοντας ότι το μόνο επιπλέον μέτρο που ανακοινώθηκε είναι ότι οι μαθητές θα προσέρχονται και θα αποχωρούν σε ξεχωριστές ώρες κατά την έναρξη και το τέλος του σχολικού ωραρίου.

Ο ίδιος σημειώνει παράλληλα, ότι είναι υπαρκτός ο φόβος μήπως υπάρξουν κρούσματα εντός των σχολικών μονάδων. «Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά ή θα έχουμε σε δέκα ημέρες κρούσματα και θα κλείνει το ένα μετά το άλλο, δεν θα υπάρχει σχεδιασμός και θα πρέπει οι γονείς να τρέχουν ο καθένας ξεχωριστά για να κάνει τεστ κορωνοϊού στο παιδί, ώστε να δει σε τι κατάσταση είναι και ταυτόχρονα θα πρέπει να μένουν σπίτι με τους παππούδες και τις γιαγιάδες αφού οι γονείς θα δουλεύουν;», διερωτάται ο κ. Κοκονάς. «Όλα αυτά προφανώς δεν εξασφαλίζουν άνοιγμα σχολείων με συνθήκες ασφάλειας», προσθέτει.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, λόγω της έντονης ανησυχίας που υπάρχει δεν είναι λίγοι οι γονείς που δεν έστειλαν σήμερα τα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ άλλοι τα έστειλαν για να δουν πως είναι η κατάσταση, με ανοιχτό ενδεχόμενο να τα κρατήσουν σπίτι από τις επόμενες ημέρες. Αυτό που προκαλεί επιπλέον προβληματισμό στους γονείς είναι πως θα μπορέσει να υπάρξει ο απαραίτητος και σωστός αερισμός των σχολικών αιθουσών κατά τη διάρκεια του χειμώνα αλλά και ο υψηλός αριθμός μαθητών σε κάθε τμήμα. «Σκεφτείτε ότι σήμερα για παράδειγμα που βρέχει τα παιδιά δεν θα μπορούν να βγουν στα προαύλια κατά την διάρκεια των διαλλειμάτων αφού δεν υπάρχουν υπόστεγα», σημειώνει ο κ. Κοκονάς.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη (14/1) στις 13:00 στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Παράλληλα, προτείνει μέτρα «ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με υγιεινή και ασφάλεια», ενώ επισημαίνει πως θέλει τα σχολεία ανοιχτά, χωρίς να χαθεί η χρονιά.

«Καλούμε τους γονείς να βρίσκονται στα σχολεία και να διεκδικούν, όλα αυτά που πρέπει να γίνουν, ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με υγιεινή και ασφάλεια.

 • Να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις. Διεκδικούμε 15 μαθητές ανά Τμήμα.
 • Να δημιουργηθούν νέες σχολικές αίθουσες και να αξιοποιηθούν ήδη υπάρχουσες. Θέλουμε σχολικά κτίρια που καλύπτουν τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες.
 • Να γίνονται δωρεάν, μαζικά και επαναλαμβανόμενα test covid-19 στα σχολεία. Να συνταγογραφείται το test covid-19 και να είναι δωρεάν για μαθητές και εκπαιδευτικούς.
 • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας ώστε να τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία.
 • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών – καμιά πρόσληψη «από το παράθυρο» με ευθύνη των Τοπικών Διευθυντών Εκπαίδευσης. Αρχές Γενάρη και ακόμα υπάρχουν εκατοντάδες εκπαιδευτικά κενά (ενδεικτικά αναφέρουμε: σε μαθήματα που είναι πανελλαδικός εξεταζόμενα, σε ειδικά μαθήματα πχ στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, σε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό πχ στην παράλληλη στήριξη).
 • Να χορηγούνται δωρεάν όλα τα Μέσα Ατομικής Προστασίας στα σχολεία.
 • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ουσιαστική λειτουργία με όλο το αναγκαίο προσωπικό στα Ειδικά Σχ
 • Να παρθούν μέτρα για την αποσυμφόρηση των σχολικών λεωφορείων.
 • Να δοθούν σε όλα τα παιδιά τεχνολογικά μέσα, τάμπλετ, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, γρήγορο internet με ευθύνη του κράτους. Κανένας μαθητής εκτός εκπαίδευσης – καμιά απουσία σε μαθητή που δεν έχει τα μέσα να συμμετέχει στην τηλεκπαίδευση.
 • Nα γίνει αναπροσαρμογή της ύλης και να στηριχθούν όλα τα παιδιά με ενισχυτική διδασκαλία αμέσως μόλις ανοίξουν τα σχολεία. – Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων.
 • Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές μορφές τηλεαξιολόγησης. Μόνη λύση να παραταθεί ο χρόνος παράδοσης της βαθμολογίας.
 • Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.
 • Καμιά αλλαγή ειδικά φέτος στο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Καμιά αλλαγή που μειώνει εισακτέους και αποκλείει μαθητές από Σχολές της επιλογής τους.
 • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εκπαίδευση των παιδιών που διαμένουν σε δομές προσφύγων».

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Με μάσκες και μέτρα άνοιξαν τα σχολεία (ΦΩΤΟ+VIDEO)

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

DWHITE.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ