Το ΑΠΘ τίμησε τον Θεσσαλονικιό CEO της Pfizer, δρ. Άλμπερτ Μπουρλά

Το ΑΠΘ τίμησε τον Θεσσαλονικιό CEO της Pfizer, δρ. Άλμπερτ Μπουρλά

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

«Ως υπερήφανος Έλληνας είναι ευγνώμων για την παρουσία σας σε αυτή την τιμητική τελετή» είπε αρχίζοντας την αντιφώνησή του ο δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας, παγκοσμίως, της Pfizer, που πριν λίγη ώρα αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ.

Η αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής, δεν ήταν γεμάτη  μόνο από πανεπιστημιακούς και επιστήμονες του κλάδου Υγείας,  κι’ αυτό γιατί ο δρ. Μπουρλά, πτυχιούχος και διδάκτορας του Τμήματος Κτηνιατρικής του «Αριστοτελείου», είναι ο άνθρωπος που έλαβε την τελική απόφαση για να δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη, άμεσα μάλιστα, εντός του 2020, ένα από τα έξι Digital Innovation Centers που  αναπτύσσει ο φαρμακευτικός κολοσσός σε διαφορετικά σημεία της υφηλίου.

Η απόφαση αυτή της Pfizer και βεβαίως του κ. Μπουρλά, Διευθύνοντα Συμβούλου της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας και, πλέον, Εκλεγμένου Προέδρου της, έφερε ακόμη περισσότερους Θεσσαλονικείς στην τελετή αναγόρευσης, οπωσδήποτε πολλούς δημοσιογράφους και, την Pfizer, πλησιέστερα στην επιστημονική κοινότητα της πόλης και της Βόρειας Ελλάδας.

Άλμπερτ Μπουρλά, ο Θεσσαλονικός επιστήμονας

Σήμερα, από τις προσφωνήσεις των καθηγητών της Σχολής Επιστημών Υγείας, γνωρίσαμε τον δρ. Μπουρλά, τον Θεσσαλονικιό επιστήμονα, από οικογένεια Σεφαραδιτών Εβραίων, οικογένεια ευεργετών της Ισραηλιτικής Κοινότητας, αλλά και ευεργετών της πόλης, που άφησαν ευκλεή αρχιτεκτονήματα, συνέβαλαν στην ανάπτυξή της αλλά και στους πατριωτικούς αγώνες.

Τον τιμηθέντα επιστήμονα, που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και κάνει διεθνή καριέρα τα τελευταία 22 χρόνια, για να φθάσει να είναι CEO της Pfizer και συνομιλητής πολιτικών ηγετών στη χάραξη πολιτικής για το Φάρμακο και την Υγεία, προσφώνησαν: ο πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής καθ. Αστέριος Καραγιάννης, ενώ χαιρετισμούς εκφώνησαν ο Πρύτανης του ΑΠΘ καθ. Νικόλαος Παπαϊωάννου, ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας καθ. Θεόδωρος Δαρδαβέσης ενώ τον έπαινο του δρ. Μπουρλά εκφώνησε ο καθ. Δημήτριος Κούβελας.

αλμπερτ-μπουρλα

«Το Αριστοτέλειο συνέβαλε στη διαμόρφωση του ανθρώπου που είμαι σήμερα, στη δεκαετία που ήταν η πιο καθοριστική στην ζωή μου”, είπε ο κ. Μπουρλά τονίζοντας ότι τα χρόνια των σπουδών του, ήταν εκείνα που τον προετοίμασαν για την ανάληψη σημαντικών καθηκόντων, που τον οδήγησαν στις όποιες επαγγελματικές επιτυχίες κατέκτησε και σε μία ευτυχισμένη οικογενειακή ζωή.

Διδάκτορας στην Βιοτεχνολογία της Αναπαραγωγής ο ίδιος του, επέλεξε να μιλήσει με θέμα: «Σκέψεις για το μέλλον της Βιο-φαρμακευτικής έρευνας», σημειώνοντας ότι σήμερα είναι υπό έρευνα περισσότερες από 800 γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες στον κόσμο.

Το Μέλλον στη Βιο-φαρμακευτική Έρευνα

Η επόμενη δεκαετία θα είναι συναρπαστική επειδή θα δούμε συγκλονιστικές νέες θεραπείες, που κυρίως θα προκύψουν από τον δυναμικό συνδυασμό της Βιολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Οι εξελίξεις αυτές, εξήγησε ο δρ. Μπουρλά, ακολουθούν τέσσερις κύριες τάσεις:

-Τις γονιδιακές θεραπείες που θα επεκταθούν πέραν τις Ογκολογίας και σπάνιων ασθενειών, αντιμετωπίζοντας πλέον και τις απειράριθμες καρδιαγγειακές παθήσεις.

– Καινοτόμα συνεργατικά επιστημονικά οικοσυστήματα, στα οποία οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες και τα μεγάλα πανεπιστήμια θα αναζητούν και θα συνεργάζονται με μικρότερες εταιρείες βιοτεχνολογίες και εξειδικευμένα ερευνητικά εργαστήρια.

– Νέο περιβάλλον ανάλυσης δεδομένων/ big data, στο οποίο περιβάλλον η Pfizer δημιουργεί αυτά τα έξι Digital Innovation Hubs, εκ των οποίων ένα στη Θεσσαλονίκη.

– Εξατομικευμένες θεραπείες, τομέας στον οποίο πρωτοπορεί η Pfizer.

Συμφωνίες Πληρωμής με βάση την Αξία

Όπως είπε ο δρ. Μπουρλά, η Pfizer πιστεύει σε σύγχρονες θεραπείες που όμως θα είναι προσιτές στους ασθενείς. Υποστηρίζει Συμφωνίες Πληρωμής με βάση την Αξία, τα αποτελέσματα που θα έχει ένα φάρμακο και όχι με βάση τον όγκο των πωλήσεων. Αυτό το θέμα συζητά και με τους πολιτικούς ηγέτες, ώστε να υπάρχει ένα σύστημα που θα υπηρετεί ασθενείς, τη δημόσια υγεία και τις εταιρείες.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Άλμπερ Μπουρλά, έστειλε τρία μηνύματα σε τρεις διαφορετικούς παραλήπτες ή μάλλον ομάδες παραληπτών.

Στους φοιτητές και νέους επιστήμονες είπε: «Μην περιορίζετε τα όνειρά σας, αλλά επικεντρωθείτε στη δουλειά του σήμερα για να μπορέσετε να τα πραγματοποιήσετε βάζοντας συνεχώς τον πήχη πιο ψηλά. Κάντε εχθρό σας της μετριότητα».

Στους Πανεπιστημιακούς καθηγητές συνέστησε «να συνεργαστούν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα με τη Βιομηχανία, σε ένα οικοσύστημα που παράγει καινοτομία και ανάπτυξη για τη χώρα μας».

Απευθυνόμενους τέλος του πολιτικούς, ζήτησε να υποστηρίξουν πολιτικές που είναι υπέρ των ασθενών και υπέρ της καινοτομίας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top