Πανελλαδικές εξετάσεις: Μαθητές που αρίστευσαν στη Θεσσαλονίκη μιλούν στο GRTimes (ΦΩΤΟ)

Πανελλαδικές εξετάσεις: Μαθητές που αρίστευσαν στη Θεσσαλονίκη μιλούν στο GRTimes (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Ξεπέρασαν όποια δυσκολία συνάντησαν, πέτυχαν τους στόχους τους και τώρα είναι έτοιμοι να ασχοληθούν με αυτό που αγαπούν: Τέσσερις μαθητές του Anatolia College, που αρίστευσαν στις Πανελλαδικές εξετάσεις, ατενίζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία.

Μπορεί τα Σαββατόβραδα να περιλάμβαναν κατά κύριο λόγο τετράδια, στυλό, βιβλία και μελέτη αντί για εξόδους και μπορεί σε αρκετές περιπτώσεις το άγχος να γέμισε με αμφιβολίες τους μαθητές που ανέβηκαν το δικό τους βουνό, αλλά τελικά τα αποτελέσματα τους δικαίωσαν. Τα όπλα τους; Το διάβασμα, η συνέπεια, η αγάπη τους για τα βιβλία, αλλά και η βοήθεια των καθηγητών τους, που στάθηκαν αρωγοί στην προσπάθειά τους, μέχρι και τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Ο Μέλβιν που συγκέντρωσε τον μεγαλύτερο βαθμό και φοίτησε στο Κολλέγιο με υποτροφία

«Ήταν μία χρονιά που κύλησε αρκετά δύσκολα και αργά. Χρειάστηκε να στερηθώ πολλά, κυρίως σε επίπεδο χαλάρωσης και διασκέδασης. Έχασα πολλές φορές τον ύπνο μου, έπρεπε να ξυπνήσω νωρίτερα αρκετές Κυριακές, δεν έβγαινα τα Σαββατόβραδα προκειμένου να μελετήσω και το βιβλίο μου παρέμενε ανοικτό και στις διακοπές. Τα πάντα, μπροστά στο διάβασμα, έρχονταν δεύτερα», λέει στο GRTimes ο Μέλβιν Σολομών Μπέρκοβιτς, που συγκέντρωσε τα περισσότερα μόρια του Κολλεγίου (19,020) και παραλίγο να γράψει και ένα ατόφιο «20άρι» στα Λατινικά, αλλά ο βαθμός…σταμάτησε στο 19,9.

Η πορεία του Μέλβιν, ωστόσο, «έκρυβε» αρκετές δυσκολίες. Όπως παραδέχεται, «υπήρξαν στιγμές όπου οι κακουχίες κορυφώθηκαν κατά τους μήνες Φλεβάρη και Μάρτη. Τότε είχα φτάσει στα όριά μου, είχα ήδη διανύσει ένα εξάμηνο έντονης προετοιμασίας και είχα κουραστεί ιδιαίτερα. Δεν ήμουν αισιόδοξος διότι απέμενε πολύς καιρός για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά τελικά τα κατάφερα», όπως περιγράφει.

Ο ίδιος όμως ξεπέρασε τα εμπόδια και πέτυχε το στόχο του, έχοντας πλέον νέες προσδοκίες. Όπως λέει, «πλέον σκέφτομαι τη σχολή Φιλολογίας, ή του Ιστορικού Αρχαιολογικού. Κι αυτό γιατί πάντοτε ενδιαφερόμουν για τη λογοτεχνία και την ιστορία, οπότε θεωρώ μονόδρομο το να σπουδάσω σε κάτι από αυτά».

Ο Μέλβιν, ξεκίνησε να φοιτά στο Anatolia College προ 6ετίας, κερδίζοντας μερική υποτροφία. «Αν και πιο άπειρος, τότε, με πολύ θέληση, πείσμα και κυρίως διάβασμα, κατάφερα να μπω στο Κολλέγιο και τελικά να αριστεύσω», λέει σχετικά.

Ο Κωνσταντίνος τα κατάφερε και τώρα ετοιμάζεται να βοηθήσει τους συμπολίτες του!

Το δικό του… βουνό ανέβηκε και ο Κωνσταντίνος Μουχτάρης, μαθητής του Anatolia, που συγκέντρωσε τελικά 18,500 μόρια.

Ο Κωνσταντίνος παραδέχεται ότι ο δρόμος για την επιτυχία είχε αρκετά τροχοπέδη, μεταξύ των οποίων και η παύση κάποιων εκ των αγαπημένων του δραστηριοτήτων. «Στερήθηκα πράγματα και δραστηριότητες, όπως το μπάσκετ, το οποίο αναγκάστηκα να σταματήσω από τον Σεπτέμβρη», όπως λέει συγκεκριμένα, συμπληρώνοντας ότι «έβγαινα περιορισμένα και τα έκανα όλα με μέτρο».

Βρίσκεται ωστόσο πολύ κοντά στον στόχο του που δεν είναι άλλος από την Ιατρική. «Είμαι 100 μόρια πιο κάτω από την Ιατρική Ιωαννίνων την οποία θα έβαζα ως δεύτερη επιλογή, μετά τη Θεσσαλονίκη», όπως λέει, με το μέλλον του ωστόσο να προβλέπεται… ευοίωνο, καθώς οι χαμηλές επιδόσεις μίας μεγάλης μερίδας εξεταζόμενων αναμένεται να «κατεβάσουν» τις φετινές βάσεις των σχολών.

Ο ίδιος επιπλέον παραδέχεται ότι η Ιατρική αποτελεί στόχο του, διότι, όπως τονίζει, «μου αρέσει η ιδέα του να βοηθάω τους συνανθρώπους μου».

«Αν και πολλές φορές ένιωθα ότι δεν μπορώ άλλο, δε σκέφτηκα ποτέ να τα παρατήσω»

«Έπρεπε να αποφασίσω ότι δε θα βγαίνω τόσο πολύ κι ότι δε θα έχω τόσο έντονη κοινωνική ζωή. Η καθημερινότητα ήταν αρκετά πιεστική και με πολύ διάβασμα. Δε γίνεται ωστόσο να μελετάμε συνέχεια, χρειάζεται και να ξεδίνουμε».

Με αυτές τις ατάκες, η νεαρή Θαλασσιά Γκισάκη περιγράφει στο GRTimes την καθημερινότητά της κατά τη διάρκεια του φετινού σχολικού έτους.

Όπως ωστόσο λέει η ίδια, «αν και πολλές φορές ένιωθα ότι δεν μπορώ άλλο, δε σκέφτηκα ποτέ να τα παρατήσω».

Πλέον, η Θαλασσιά θα εξαργυρώσει τους κόπους της, καθώς με τα 18.400 μόρια που συγκέντρωσε, στοχεύει στην Ιατρική Σχολή Θεσσαλονίκης. Εναλλακτικές της επιλογές αποτελούν οι Σχολές Ιατρικής Ιωαννίνων και Λαρίσης. Η μαθήτρια του Anatolia μάλιστα κατόρθωσε να πετύχει 97% σε Βιολογία και Χημεία,  ποσοστό που μεταφράζεται σε 19,4/20!

Μιλώντας τώρα για τον στόχο της Ιατρικής, η νεαρή υποστηρίζει ότι «δεν το ήθελα από παλιά, διότι έχω γονείς γιατρούς και ζούσα μαζί τους την καθημερινότητά τους». Ωστόσο, προσεγγίζοντας ξανά και ξανά το θέμα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «με το συγκεκριμένο επάγγελμα επηρεάζεις τη ζωή των γύρω σου με τον πιο άμεσο τρόπο. Κι αυτό με έκανε να θελήσω να ακολουθήσω αυτόν τον δρόμο».

Πανελλαδικές

«Δεν αισθάνομαι ότι στερήθηκα κάτι, γιατί έκανα αυτό που μου άρεσε»

Πέρα από τις στερήσεις και τις θυσίες, ωστόσο, υπάρχει και μία μερίδα μαθητών η οποία έχει μία ακόμη καλύτερη σχέση με τα σχολικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή, ανήκει και ο Σταύρος Λαζαρίδης. Ο μαθητής του Anatolia College, τονίζει ότι η περασμένη, πλέον, χρονιά, αποτέλεσε μία ευχάριστη εμπειρία για εκείνον, καθώς όπως λέει «δεν έκανα αγγαρεία. Δεν αισθάνομαι ότι στερήθηκα κάτι, γιατί έκανα αυτό που μου άρεσε. Μου αρέσουν τα μαθηματικά, η φυσική και γενικότερα οι θετικές επιστήμες».

Όπως παραδέχεται ο ίδιος, «από μικρός διάβαζα όλα τα μαθήματα. Μπορεί να μου άρεσαν τα θεωρητικά, όπως τα Αρχαία Ελληνικά, αλλά οι θετικές επιστήμες μου “πήγαιναν” περισσότερο. Γενικότερα ωστόσο μου αρέσει πολύ η γνώση. Ακόμη και τώρα, που τελείωσαν οι Πανελλαδικές, διαβάζω λογοτεχνικά βιβλία, ή βιβλία που μιλούν για την ιστορία της επιστήμης».

Ο Σταύρος, στοχεύει στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Εφαρμοσμένων Θετικών Επιστημών στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Και με τους ιδιαίτερα υψηλούς βαθμούς του, καθώς συγκέντρωσε 18.600 μόρια, αλλά και την κλίση του στις Θετικές Επιστήμες, αφού έγραψε 18,8 σε Χημεία και Μαθηματικά και 19,2 στη Φυσική, το ενδεχόμενο να πετύχει τον στόχο του καθίσταται εξαιρετικά πιθανό!

Πανελλαδικές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πανελλήνιες 2022: Μεγάλα ποσοστά κάτω από τη βάση – Τα μαθήματα με τις χειρότερες επιδόσεις

Πανελλαδικές 2022: Έφτασαν στα σχολεία οι βαθμολογίες – Στο results minedu μετά τις 13:00

Πανελλαδικές Εξετάσεις: Τα εξεταζόμενα μαθήματα για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top