Πανέτοιμος δηλώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την αντιπυρική περίοδο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Πανέτοιμος δηλώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την αντιπυρική περίοδο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Την πλήρη ετοιμότητα τόσο του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης, όσο και των συναρμοδίων φορέων για την φετινή αντιπυρική περίοδο εξέφρασαν οι συμμετέχοντες σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε από το συντονιστικό τοπικό όργανο.

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Στην ανάγκη όσο το δυνατόν καλύτερης συνεργασίας και συντονισμού, για την αντιμετώπιση οποιουσδήποτε φαινομένου προκύψει στη φετινή αντιπυρική περίοδο, συμφώνησαν οι εκπρόσωποι των συναρμόδιων φορέων που συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη έγινε εκτενής αναφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για την πρόληψη και την αποτροπή πυρκαγιών αλλά και σε όσες ενέργειες πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα για την καλύτερη θωράκιση τόσο του Σέιχ Σου, του μοναδικού μεγάλου πνεύμονα πρασίνου της πόλης, όσο και των άλλων αλσιλιων.

Στην αρχή της σύσκεψης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ευχήθηκε και φέτος η συνεργασία όλων των φορέων να είναι άψογη, είπε ότι ο δήμος θα συνδράμει με όλα τα μέσα που διαθέτει τόσο για την πρόληψη όσο και για την καταστολή πυρκαγιών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε φαινόμενο όπως συνέβη Με την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει πέρυσι τον Ιούλιο στο περιαστικό δάσος.

Στην αντιμετώπιση της περσινής πυρκαγιάς την οποία χαρακτήρισε παραδειγματική, αναφέρθηκε ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θεσσαλονίκης Βασίλης Μωυσίδης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον απαιτούμενο προγραμματισμό και δηλώνοντας πώς και φέτος ο δήμος είναι πανέτοιμος.

Στη διάρκεια της σύσκεψης επισημάνθηκαν κάποια ανοιχτά θέματα που αφορούν την πυροπροστασία, όπως ο καθαρισμός στις ζώνες μίξης δασικού και αστικού περιβάλλοντος, αλλά και ο καθαρισμός τον δέντρων που έχουν προσβληθεί από το φλοιοφαγο έντομο.
Για το πρώτο, η κ. Φιλοθέη Μελά, από το δασαρχείο Θεσσαλονίκης ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει ένα μεγάλο έργο προκειμένου να καθαριστούν από δέντρα και θάμνους, λωρίδες δάσους πού εφάπτονται στον αστικό ιστό. Από τις πρώτες περιοχές που θα γίνει αυτή η διαδικασία είναι το δάσος στο ύψος της Περραιβού.

Σχετικά με το φλοιοφάγο έντομο, η κ. Μελά ανέφερε ότι στη διάρκεια σύσκεψης του Δασαρχείου με ειδικούς επιστήμονες, διαγνώστηκε πως το φαινόμενο φέτος είναι σε ύφεση και δεν έχει ανησυχητικές διαστάσεις, ενώ παρατηρούνται μόνο κάποιες ξηράνσεις, για τις οποίες οι υλοτομίες θα ξεκινήσουν από το Σεπτέμβριο και μετά.

Επισήμανε ακόμη απαντώντας και σε σχετική ερώτηση για την ανανέωση του δάσους, πώς με τις υλοτομίες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα άρχισαν να εμφανίζονται και ορισμένα πλατύφυλλα δέντρα ενώ για το καμμένο κομμάτι από την περσινή πυρκαγιά καθώς και για άλλα σημεία, δήλωσε ότι αναμένεται χρηματοδότηση προκειμένου να γίνει αναδάσωση από την επόμενη φυτευτική περίοδο.

Ο εκπρόσωπος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, κ. Ταμβακίδης, έθεσε και το θέμα του καθαρισμού των σημείων όπου ασυνείδητοι πετούν απορρίμματα, χώροι που μπορούν να προκαλέσουν εστίες πρόκλησης πυρκαγιάς.

Εθελοντές και στρατός στην πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών

Όπως έγινε γνωστό φέτος στις περιπολίες για την πρόληψη πυρκαγιών θα συμμετέχουν και στρατιωτικά κλιμάκια από την 1η Ιουνίου, τα οποία μαζί με τις εθελοντικές ομάδες θα βοηθήσουν στην έγκαιρη αντιμετώπιση οποιουδήποτε περιστατικού.

Στο σκέλος του συντονισμού των εθελοντικών ομάδων την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας η πρώτη μεγάλη σύσκεψη, προκειμένου να υπάρξει και καλύτερος συντονισμός.

Ο διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Δαδούδης, ανέφερε ότι το πυροσβεστικό σώμα είναι πανέτοιμο από την πλευρά του, κάνοντας ήδη περιπολίες και επανδρώνοντας τα πυροφυλάκια, ενώ τόνισε ότι η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πάντοτε εξαιρετικά αποτελεσματική.

Ο κ. Δαδούδης εξάλλου, αναφέρθηκε στο τετράπτυχο για την επιτυχή κατάσβεση μιας πυρκαγιάς, λέγοντας χαρακτηριστικά πώς το πρώτο είναι η έγκαιρη ειδοποίηση, το δεύτερο η άμεση κινητοποίηση των δυνάμεων, η ύπαρξη προσβάσιμων δρόμων και η χρήση εναέριων μέσων πυρόσβεσης, και το τέταρτο ο γρήγορος ανεφοδιασμός με νερό, είτε από κρουνούς, είτε από υδροφόρες.

Ο εκπρόσωπος της ΕΥΑΘ, κ. Κουλούρης δήλωσε πώς είναι σε εξέλιξη οι δοκιμές και οι έλεγχοι στο δίκτυο κρουνών στο περιαστικό δάσος και πως οι οποίες βλάβες επισκευάζονται. Έθιξε ωστόσο το θέμα των δεξαμενών νερού οι οποίες χρειάζονται ρεύμα για να γεμίσουν, εφιστώντας την προσοχή του ΔΕΔΔΗΕ και των άλλων φορέων για την προστασία των εναέριων καλωδίων ρεύματος, καθώς σε περίπτωση ενδεχόμενης πτώσης δέντρου σε κάποιο από αυτά, η διακοπή του ρεύματος δεν θα επιτρέπει τον ανεφοδιασμό των δεξαμενών. Πρότεινε μάλιστα την υπογειοποίηση των καλωδίων όπου αυτό είναι εφικτό και ειδικά στις δεξαμενές οι οποίες είναι κοντά στον αστικό ιστό.

Εκπρόσωπος του ΔΕΔΔΗΕ εξάλλου σημείωσε πώς γίνονται κλαδεύσεις και αποξύλωση γύρω από τα καλώδια, και μέχρι το σημείο που το επιτρέπει η νομοθεσία, λέγοντας πως άρχισαν και κάποιες υπογειώσεις.

Δείτε τις φωτογραφίες του GRTimes:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top