Πιο σκληρό lockdown από αύριο στις 6 – Τι αλλάζει στα sms

Πιο σκληρό lockdown από αύριο στις 6 – Τι αλλάζει στα sms

Αναπροσαρμογές στους κωδικούς μετακίνησης (sms) 2, 3 και 6 προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του ιού, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα από αύριο το πρωί στις 6 και μέχρι την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, το πλαίσιο των μέτρων κατά της πανδημίας αναπροσαρμόζεται ως εξής:

  • Στο SMS 2 που αφορά σε μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους αλλά και στο SMS 3, όσον αφορά το σκέλος των τραπεζών, η μετακίνηση θα πραγματοποιείται μόνο είτε εντός του οικείου δήμου είτε σε απόσταση έως 2 χλμ από τον τόπο κατοικίας.
  • Ως προς το SMS 6, που αφορά σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, οι δραστηριότητες αυτές πραγματοποιούνται αποκλειστικά και μόνο πεζή ή με ποδήλατο. Δεν θα μπορεί, δηλαδή, κανείς σε όλη τη χώρα να στείλει κωδικό 6 και να πάρει το αυτοκίνητο ή τη μοτοσικλέτα του προκειμένου να μεταβεί σε άλλη περιοχή για να αθληθεί ή να βγάλει βόλτα το κατοικίδιο.
  • Ακόμη, όσον αφορά τον κωδικό (sms) 4, την περίπτωση δηλαδή της μετακίνησης για παροχή βοήθειας, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, τα ελεγκτικά όργανα από αύριο εντέλλονται να ζητήσουν επιπλέον διευκρινίσεις κατά τον έλεγχο, ώστε να επιβεβαιώσουν την ορθή χρήση του SMS.

Σχετικά τώρα με τον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας, αυτός διαμορφώνεται ως εξής:

Στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) κατατάσσεται η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι ακόλουθες Περιφερειακές Ενότητες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων.

Όλες οι υπόλοιπες περιοχές, σε όλη τη χώρα, κατατάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο).

Τα μέτρα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όπου τα μέτρα θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου στις 6 το πρωί προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε σήμερα την περιοχή.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε αλλαγές ως προς το ωράριο της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Συγκεκριμένα όσες περιοχές ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου πλέον αναπροσαρμόζεται (βαθύ κόκκινο) και θα είναι από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Εξαιρούνται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα ως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών, ωστόσο, τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινάει από τις 7 το απόγευμα.

Όσον αφορά τον αθλητισμό στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) ισχύουν πλέον τα εξής:

– Αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων.

– Εξαιρείται η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες χωρίς την παρουσία θεατών: α) των ομάδων που μετέχουν στα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου της Α’ και Β’ Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Superleague I και Superleague II), στα πρωταθλήματα της Α’ κατηγορίας ανδρών καλαθοσφαίρισης (Basketball league) και της Α’ κατηγορίας ανδρών πετοσφαίρισης (Volleyballleague ανδρών) και μόνο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των οικείων διεθνών ομοσπονδιών. Όλα τα άλλα πρωταθλήματα αναστέλλονται για τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή των παραπάνω εξαιρέσεων είναι δυνατή μόνο εφόσον ακολουθείται υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο και πριν από κάθε αγώνα, προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Επιτρέπεται, επίσης, η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Ο.Ε.) και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (Ε.Π.Ε.) για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του έτους 2021.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε ότι δεν επιτρέπεται η παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Παράλληλα, όσον αφορά τις τελετές ανακοινώθηκε ότι στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαφτίσεων αλλά και μνημόσυνων. Επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Με εξαίρεση τις κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως εννέα ατόμων.

Σχετικά με τα σχολεία ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία των λυκείων, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) είναι σε αναστολή η δια ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων και βαθμίδων εκπαίδευσης (εξαιρουμένης της ειδικής αγωγής).

Κατά τα άλλα, τα μέτρα ισχύουν ως είχαν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) και πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) και τα οποία αναλυτικά αναφέρονται στην ιστοσελίδα covid19.gov.gr.

Στόχος των παραπάνω μέτρων, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, είναι ο περιορισμός της κινητικότητας, που αποτελεί βασικό παράγοντα εξάπλωσης της πανδημίας, ενώ προσέθεσε ότι οι έλεγχοι θα είναι αυξημένοι και στις γειτονιές. Ιδιαίτερη έμφαση, όπως είπε, θα δοθεί στους ελέγχους στους χώρους εργασίας, οι οποίοι μαζί με τις συνάξεις στα σπίτια αποτελούν βασικές αιτίες εξάπλωσης πανδημίας. Ακόμη, υπογράμμισε ότι η τήρηση των μέτρων δεν είναι υπόθεση μόνο ή κυρίως των ελεγκτικών μηχανισμών. «Καταλαβαίνουμε την κούραση και τη νέα δύσκολη καθημερινότητα που έχουμε χτίσει. Τους περιορισμούς που μας στερούν, συγγενείς, φίλους, αγαπημένες συνήθειες. Τις οικονομικές επιπτώσεις για τους επαγγελματίες. Τα δεδομένα απαιτούν όμως εγρήγορση και προσοχή. Όσο και αν έχουμε κουραστεί, είναι απαραίτητο να αποφύγουμε κάθε άσκοπη μετακίνηση, και φυσικά κάθε κατάχρηση της δυνατότητας αυτής» σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στη συνέχεια κάλεσε τους πολίτες για τις επόμενες εβδομάδες να υιοθετήσουν το σκεπτικό, τη λογική του προηγούμενου Μαρτίου. «Μένουμε σπίτια μας, μένουμε στη γειτονιά μας κι όταν πρέπει να μετακινηθούμε, μετακινούμαστε στη μικρότερη δυνατή απόσταση. Για να περιοριστεί η διασπορά του ιού από γειτονιά σε γειτονιά, από δήμο σε δήμο. Και για να τελειώνουμε οριστικά με την πανδημία», επισήμανε, καθώς όπως τόνισε «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία, αλλά και στην τελική αναμέτρηση με την covid-19. Πρέπει να φανούμε ευέλικτοι στα μέτρα που αποφασίζουμε, αλλά άκαμπτοι στην τήρησή τους από όλους. Μόνο έτσι θα πετύχουμε».

Όσον αφορά την Τσικνοπέμπτη παρότρυνε τους πολίτες να περάσουν την μέρα αυτή στο σπίτι τους, με την οικογένειά τους και να μην προσπαθήσουν να βρουν τρόπο να πάνε σε φίλους και γνωστούς.

«Γιατί κάθε προσπάθεια να παρακάμψουμε τα μέτρα, οδηγεί σε παράτασή τους. Κάθε δική μας περιττή μετακίνηση σημαίνει αυτόματα και διακίνηση τού ιού προς πολλούς άλλους. Γι’ αυτό κι ένας μικρός περιορισμός σήμερα, μάς φέρνει πιο κοντά στον προορισμό του αύριο», σημείωσε.

Σχετικά με τις διαδηλώσεις είπε ότι δημιουργούν συνθήκες υπερμετάδοσης γι’ αυτό άλλωστε έχουν σταματήσει και οι κάθε είδους εκδηλώσεις. «Προφανώς ισχύει το συνταγματικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Αλλά οι οργανωτές διαδηλώσεων σε καιρό πανδημίας, αναλαμβάνουν τεράστια ευθύνη, όχι μόνο απέναντι στους διαδηλωτές που θέτουν σε κίνδυνο τους εαυτούς τους, τους γύρω τους, την οικογένειά τους, αλλά και απέναντι στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Απέναντι στα εκατομμύρια πολιτών που τηρούν τα μέτρα προστατεύοντας τους ίδιους και τους γύρω τους», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Για τις μεταλλάξεις

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στα νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού που όπως τόνισε σε όλον τον κόσμο έχουν πλέον δείξει ότι μεταδίδονται πιο γρήγορα από τα περισσότερα στελέχη του κορωνοϊού που κυκλοφορούσαν μέχρι το Νοέμβριο. Σχετικά με το στέλεχος Β1.1.7, που έχει γίνει γνωστό ως το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου, είπε ότι η αύξηση στην μετάδοση του έχει υπολογισθεί σε περίπου 15-20% σε σύγκριση με τα προηγούμενα στελέχη, ενώ προσέθεσε ότι αυτό έχει ως συνέπεια τα πιο ήπια μέτρα που έριχναν το Rt στο 0.9 και συνεπώς περιόριζαν την επιδημία, να μην είναι εξίσου αποτελεσματικά. «Με απλά λόγια με τα ίδια μέτρα αντί για Rt 0,9 έχουμε Rt 1,1 και αντί για βραδεία συρρίκνωση έχουμε βραδεία επιβάρυνση. Τα μεταλλαγμένα στελέχη φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό σύμφωνα με τους αναλυτές λοιμωξιολόγους μας και με βάση τα επιστημονικά στοιχεία που διαρκώς επικαιροποιούνται, είναι πολύ πιθανόν να συμμετέχουν στην εικόνα της επιβάρυνσης που βλέπουμε αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα -όπως έγινε σε αρκετά μεγαλύτερη κλίμακα στο Ηνωμένο Βασίλειο», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί, ταυτοποιηθεί, από τα τέλη Δεκεμβρίου, 1.756 πολίτες με διάφορες μεταλλάξεις εκ των οποίων 1.667 αφορούν στην βρετανική μετάλλαξη σε 34 περιφερειακές ενότητες αλλά και 48 τη μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής σε 3 περιφερειακές ενότητες. Με την πλειονότητα των κρουσμάτων να είναι εγχώρια και να μην δείχνουν να συνδέονται με ταξίδι στο εξωτερικό.

Ακόμη, όπως γνωστοποίησε, οι περιοχές με πρόσφατη σημαντική αύξηση της επίπτωσης των κρουσμάτων covid19 συνοδεύονται και από αυξημένη απομόνωση στελεχών με τη μετάλλαξη, όπως είναι για παράδειγμα η Κρήτη με τη βρετανική μετάλλαξη και η περιοχή του Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη με την μετάλλαξη της Ν. Αφρικής.

«Το γεγονός ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη δημιουργούν μεγαλύτερη επιδημιολογική επιβάρυνση σημαίνει ότι τα μέτρα πρέπει να καλύπτουν περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες, αλλά και η προσήλωση σε αυτά απαιτείται να είναι πιο αυστηρή πιο σταθερή. Οι μεταλλάξεις απαιτούν προφυλάξεις. Οι πρώτες έχουν αποδεδειγμένα αρνητικές συνέπειες. Ενώ οι τελευταίες έχουν αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα. Ακόμη μια μικρή προσπάθεια, λοιπόν, θα φέρει μία μεγάλη νίκη», υπογράμμισε.

«Τον Μάρτιο βρεθήκαμε αντιμέτωποι με έναν ιό που δεν γνωρίζαμε. Τότε ήμασταν στην αρχή αυτής της περιπέτειας. Τώρα είμαστε κοντά στο τέλος. Χάρη στα εμβόλια, η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Γιατί πλέον γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια -που όλοι με ανυπομονησία περιμέναμε- λειτουργούν. Και αφού μας παρέχεται η δυνατότητα, πλέον είναι θέμα ατομικής υπευθυνότητας να προστατεύσουμε εμάς και τους γύρω μας, κάνοντας το εμβόλιο. Γιατί όταν εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, θα μπορέσουμε πλέον να επιστρέψουμε με ασφάλεια στην καθημερινότητα μας στις αγαπημένες μας συνήθειες και να αγκαλιάσουμε ξανά χωρίς φόβο τους δικούς μας ανθρώπους», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top