Οπαδική βία: Ο ρόλος της Πολιτείας και των παραγόντων-Καθηγητής μιλά στο GRTimes

Οπαδική βία: Ο ρόλος της Πολιτείας και των παραγόντων-Καθηγητής μιλά στο GRTimes

Ρεπορτάζ: Κώστας Κεχαγιάς

Λύσεις προκειμένου να περιοριστεί, αν όχι να εξαλειφθεί το φαινόμενο της οπαδικής βίας, προτείνει μιλώντας στο GRTimes ο καθηγητής στην Κοινωνιολογία του Πολιτισμού, του Αθλητισμού και της Κοινότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιάννης Zαϊμάκης-Σε ποιους άξονες θεωρεί ο ίδιος ότι πρέπει να κινηθούν πολιτεία και φορείς-Πώς παράγοντες και Τύπος καλλιεργούν το μίσος ανάμεσα στους οπαδούς-Ποιος ο ρόλος της εκπαίδευσης και από που «κρατά» το φαινόμενο της οπαδικής βίας

«Μαύρα σύννεφα» σκεπάζουν τη Θεσσαλονίκη, καθόλη τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του Φεβρουαρίου. 759 ημέρες μετά τη δολοφονία του Βούλγαρου οπαδού, Τόσκο Μποζατζίσκι, οι άσχημες μνήμες αναβίωσαν, έπειτα από την αιματηρή επίθεση νεαρών οπαδών, με αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός 19χρονου, οπαδού του Άρη στην περιοχή Χαριλάου.  Η τυφλή οπαδική βία στην πόλη εκδηλώνεται όλο και συχνότερα. Η κατάσταση, άλλοτε κλιμακώνεται κι άλλοτε όχι. Ωστόσο, οδηγεί σε τραυματισμούς και σε ακόμη πιο άσχημες περιπτώσεις, σε απώλειες ανθρώπων.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο, όπως αναφέρει μιλώντας στο GRTimes ο Γιάννης Ζαϊμάκης, «είναι πολύ σύνθετο και έχει βαθιές κοινωνικές ρίζες. Και όποιος φαντάζεται ότι με κάποια κατασταλτικά μέτρα μπορεί να αντιμετωπιστεί, τότε θα οδηγηθεί σε πιο μεγάλα προβλήματα».

Μιλώντας για όσα ακούγονται κατά καιρούς σε σχέση με την οπαδική βία στην Ελλάδα, ο κ. Ζαϊμάκης υπογραμμίζει ότι «το… θατσερικό μοντέλο μετέφερε τη βία έξω από τους γηπεδικούς χώρους, ενώ κάποιοι ονειρεύονται αστυνομία στα γήπεδα και απαγορεύσεις για τους οπαδούς παντού. Ωστόσο, όλα αυτά, είναι μία ομολογία αποτυχιών για όσα συμβαίνουν. Το θέμα είναι να μη διαλύσουμε τον ίδιο τον θεσμό του ποδοσφαίρου και την τελετουργία του γηπέδου, όπου υπάρχουν και καλά χαρακτηριστικά. Το πρόβλημα αυτό», όπως λέει, «απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό».

Σύμφωνα λοιπόν με τον καθηγητή, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, θα έπρεπε να πραγματοποιηθεί, ενδεικτικά, πάνω στους εξής άξονες:

  • Διαμόρφωση Κέντρου Μελέτης του φαινομένου της αθλητικής βίας
  • Εισαγωγή μαθημάτων Αθλητικής Παιδείας στα σχολεία
  • Κοινωνικές Υπηρεσίες, αντί για καταστολή
  • Κώδικας Δεοντολογίας για τον έλεγχο των οπαδικών εκφορών

Περιγράφοντας τους συγκεκριμένους άξονες και σε ό,τι αφορά το Κέντρο Μελέτης του φαινομένου, ο κ. Ζαϊμάκης υπογραμμίζει ότι αυτό, θα πρέπει να έχει μακροπρόθεσμη προοπτική.

«Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει να είναι ένας πραγματικός θεσμός, που να μη συνδέεται με την εκάστοτε κυβέρνηση ώστε να πραγματοποιείται ένας ουσιαστικός διάλογος, ανάμεσα σε παράγοντες, αθλητές, διοικητικά όργανα, επιστημονική κοινότητα, δημοσιογραφικό κόσμο, αλλά και τις κοινότητες οπαδών και φιλάθλων, προκειμένου να αναζητηθούν όλες οι λύσεις. Πρέπει να καθίσουν όλοι στο τραπέζι για να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις. Το συγκεκριμένο κέντρο θα αναλύει λοιπόν αυτά τα φαινόμενα και θα βλέπει τη μορφολογία της βίας (παλαιότερα είχαμε συγκρούσεις συμμοριών, τώρα μικρές ομάδες κάνουν «πεσίματα» σε γειτονιές, χτυπάνε και φεύγουν), τα περιστατικά είναι συνεχή».

Αναφορικά με την εισαγωγή μαθημάτων Αθλητικής Παιδείας στα σχολεία, ο καθηγητής σημειώνει ότι με τον τρόπο αυτόν οι νέοι θα διαπαιδαγωγηθούν σε άλλου είδους πρακτικές. «Τα μικρά παιδιά θα πρέπει να κατανοήσουν το φαινόμενο της οπαδικής μισαλλοδοξίας και να προσπαθήσουν να το αντιμετωπίσουν με διαφορετικό τρόπο», ενώ μιλώντας για τις Κοινωνικές Υπηρεσίες αντί της καταστολής, ο κ. Ζαϊμάκης, αναφέρει ότι «θα πρέπει να δούμε τις ιστορίες μέσα από τις διάφορες βεντέτες και τις διαμάχες με όρους ηγεμονίας μεταξύ των οπαδών, εντοπίζοντας και τις μορφές υγείας στις τάξεις τους και όχι να ψάχνουμε πως θα καταστείλουμε».

Τέλος, περιγράφοντας τον Κώδικα Δεοντολογίας για τον έλεγχο των οπαδικών εκφορών, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κρήτης, σημειώνει πως με τον τρόπο αυτόν θα ελέγχονται «οι οπαδικές εκφορές, αλλά και τα οπαδικά έντυπα, καθώς ακόμη και στον δημοσιογραφικό λόγο συναντάμε τέτοιες αντιλήψεις και ιδέες».

«Οι παράγοντες υποθάλπουν με τον τρόπο τους μορφές της οπαδικής βίας-Ίσως θα έπρεπε να παρέμβει η Πολιτεία»

Σχετικά με τον ρόλο των ίδιων των ομάδων αλλά και των παραγόντων σε ζητήματα οπαδικής βίας, ο κ. Ζαϊμάκης αναφέρει ότι, λίγο-πολύ, συναντάται το φαινόμενο της παραβατικότητας του λευκού κολάρου (όρος που χρησιμοποιείται για άτομα εύπορα, που βρίσκονται στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα και προβαίνουν σε παραβατικές συμπεριφορές).

Σε ότι αφορά λοιπόν τους παράγοντες και, σύμφωνα με τον καθηγητή, «θα έπρεπε να υπάρχει μία παρέμβαση ίσως και από την Πολιτεία, με έναν Κώδικα Δεοντολογίας που θα αναφέρεται στο τι μπορεί να λέει ένας παράγοντας. Δεν μπορεί να έχουμε εμπρηστικές δηλώσεις που να διαμορφώνουν το ανάλογο κλίμα σε ένα ντέρμπι, καθώς πρόκειται για ένα τεράστιο θέμα. Αυτές οι δηλώσεις ενισχύουν το ήδη υπάρχον κλίμα βίας σε αυτούς τους σκληροπυρηνικούς κύκλους και οι ευθύνες από πάνω είναι πολύ μεγάλες, γιατί οι άνθρωποι αυτοί έχουν το κύρος, τα μέσα και τους μηχανισμούς να  περιορίσουν, ή και να ενισχύσουν τη βία που δυστυχώς καλλιεργούν, εντείνοντας τις διαδικασίες του μίσους για τον άλλον». Όπως λοιπόν καταλήγει ο ίδιος ο καθηγητής:

«Θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κάποιες παρεμβάσεις πάνω και σε αυτό το ζήτημα».

«Τα προβλήματα αυτά συνδέονται με την κοινωνία-Οι νέοι βιώνουν κοινωνική αποστέρηση και αναζητούν μία ταυτότητα, έχουν οργή»

Σχετικά με τις ρίζες του φαινομένου της οπαδικής βίας στην Ελλάδα και το «σήμερα» της συγκεκριμένης κατάστασης, ο κ. Ζαϊμάκης υπογραμμίζει ότι πρέπει να δούμε και το κλίμα της εποχής.

«Πανδημία, κοινωνική απομόνωση, αλλά και μία δεκαετία με έντονη κοινωνική αποστέρηση. Η κοινωνία είναι ένα καζάνι που βράζει και πολλοί νέοι, αναζητούν λανθασμένες διεξόδους. Η νεολαία αισθάνεται ότι δεν έχει χώρους να εκφραστεί, υπάρχει καταπίεση, φτώχεια, άλλοι νιώθουν αδικημένοι και ο οπαδισμός είναι ένα πεδίο έκφρασης».

Σύμφωνα λοιπόν με τον καθηγητή, οι οπαδοί «έχουν γενικά μία δυσπιστία απέναντι σε διάφορους θεσμούς όπως το κράτος, η αστυνομία, ή τα περιοριστικά μέτρα». Επιπλέον, όπως λέει, «υπάρχει και η διείσδυση των ακροδεξιών φωνών στα οπαδικά δρώμενα, κάτι που ενισχύει την εμφάνιση  συγκεκριμένων περιστατικών. Υπάρχει μία μη γενικευμένη ώσμωση, είναι πάρα πολλά εκείνα που παίζουν ρόλο».

Όπως αναφέρει ο κ. Ζαϊμάκης, το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται «στη νοοτροπία που έχουν όσοι θεωρούν πως η αντίπαλη ομάδα, είναι ο εχθρός. Και είναι και εκείνη που τα έχει καλά με το κράτος, την ΕΠΟ, τους θεσμούς, τους διαιτητές. Είναι εκείνοι που αισθάνονται αδικημένοι και προσπαθούν να αποκαταστήσουν την τάξη με ύβρεις. Η νοοτροπία του μίσους για τον άλλον είναι διάχυτη. Και πρέπει να φτιάξουμε μία κριτική, αθλητική κουλτούρα, αφού η πραγματικότητα είναι ότι πάντα κάποιος θα κυριαρχεί, άλλοτε η ομάδα μας και άλλοτε όχι εκείνη, αν και στην Ελλάδα το μίσος ενισχύεται αφού η μακροχρόνια κυριαρχία είναι το ενός. Αλλά οι οπαδοί θα πρέπει να κατανοήσουν ότι αυτή είναι η κατάσταση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δολοφονία 19χρονου – Χαριλάου: Κοντά στη σύλληψη των δραστών οι Αρχές – Τα στοιχεία «κλειδί»

Θεσσαλονίκη: Φίλοι του 19χρονου και του Άρη στο σημείο της δολοφονίας (ΦΩΤΟ)

Θρήνος στη Χαριλάου: Μπλούζες, κασκόλ και καπέλα του Άρη στο σημείο όπου ξεψύχησε ο 19χρονος (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Αυτός ήταν ο 19χρονος που έπεσε νεκρός σε οπαδική επίθεση στη Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ)

«Αναπαύσου εν ειρήνη»: Λουλούδια στο σημείο που μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου τον 19χρονο (VIDEO) 

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για την δολοφονία του 19χρονου: Τον ρώτησαν τί ομάδα υποστηρίζει 

Θεσσαλονίκη-Νέα τροπή: Σε συνολικά 5 άτομα η φονική επίθεση

Θεσσαλονίκη: Εκτός κινδύνου οι δυο νεαροί μετά το οπαδικό επεισόδιο

Μαρτυρία-σοκ για τη δολοφονία στη Θεσσαλονίκη: Σε λίμνη αίματος ο 19χρονος (VIDEO)

Δολοφονία 19χρονου-Θεσσαλονίκη: Μία σύλληψη-Ελεύθεροι οι 14 που προσήχθησαν

Σοκάρουν οι μαρτυρίες για τη δολοφονία του 19χρονου: “Ακούγαμε σπασίματα, βρισιές, φωνές και χτυπήματα” (VIDEO)  

Θεσσαλονίκη: Γεμάτο αίματα το σημείο που δολοφονήθηκε ο 19χρονος – “Σας παρακαλώ μη με χτυπάτε άλλο” (VIDEO)

Θεσσαλονίκη: 15 προσαγωγές για τη δολοφονική επίθεση σε οπαδούς και τον θάνατο ενός 19χρονου

Θεσσαλονίκη: Αιματηρή συμπλοκή οπαδών – Ένας νεκρός και δύο τραυματίες (ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top