Πως θα ζεσταθούν οι μαθητές φέτος στα σχολεία – Τι αλλάζει η ενεργειακή κρίση

Πως θα ζεσταθούν οι μαθητές φέτος στα σχολεία – Τι αλλάζει η ενεργειακή κρίση

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Τεράστιος ο πονοκέφαλος των δήμων φέτος για το ενεργειακό κόστος της θέρμανσης των σχολείων, με τα σχετικά κονδύλια να είναι εξαιρετικά περιορισμένα – Για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Θεσσαλονίκης, μιλάει στο GRTimes η αντιδήμαρχος Παιδείας Ιωάννα Κοσμοπούλου, ενώ ο διευθυντής του Γυμνασίου Αετού Φλώρινας, Ηλίας Μαμούλης περιγράφει πως θα βγει ο χειμώνας στο σχολείο που διαθέτει λέβητα πετρελαίου, σε μια περιοχή με εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Με τους θερμοστάτες σε χαμηλότερη θερμοκρασία και με οδηγίες για όσο το δυνατόν πιο εξορθολογισμένη χρήση των συστημάτων θέρμανσης θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία της χώρας, καθώς οι πολύ υψηλές τιμές στο αέριο και στο πετρέλαιο, πιέζουν αφόρητα τα ταμεία των δήμων που είναι… μείον.

Το υπουργείο Εσωτερικών μόλις στα τέλη Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε έκτακτη πρόσθετη επιχορήγηση 50 εκ. ευρώ ,από τους ΚΑΠ, στους δήμους της χώρας για την κάλυψη των επιπλέον ενεργειακών αναγκών, ενώ  14 εκ. ευρώ από τους ΚΑΠ, δόθηκαν ειδικά για τις ενεργειακές ανάγκες των σχολείων.

Αυτά, ενώ νωρίτερα φέτος και συγκεκριμένα το πρώτο εξάμηνο, είχαν αποδοθεί άλλα 218 εκ. ευρώ συνολικά, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα να δηλώνει στις 7 Οκτωβρίου ότι θα συνεχιστεί η στήριξη των δήμων για όσο διάστημα χρειαστεί.

 Ι.Κοσμοπούλου: Δυσβάστακτο το κόστος – Σταγόνα στον ωκεανό η επιχορήγηση

Η τελευταία έκτακτη ενίσχυση των 14 εκ. ευρώ στους δήμους για τα σχολεία, σημαίνει μόλις 305.000 ευρώ για τις δύο σχολικές επιτροπές του Δήμου Θεσσαλονίκης, εξηγεί στο GRTimes.gr η αντιδήμαρχος Παιδείας, Ιωάννα Κοσμοπούλου, χαρακτηρίζοντας απειροελάχιστο το ποσό, καθώς όπως λέει, δεν αντιστοιχεί ούτε στους λογαριασμούς αερίου ενός μήνα.

Όπως αναφέρει η κ. Κοσμοπούλου, στη διάρκεια της περυσινής σχολικής χρονιάς, η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου, είχε κατανάλωση περίπου 1.250.000 ευρώ και μέχρι τώρα έχει εξοφλήσει περίπου τις 550.000 ευρώ, ενώ η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, είχε κατανάλωση περίπου 1.030.000 και έχει εξοφλήσει περί τις 350.000 ευρώ, με τα υπόλοιπα ποσά να είναι σε διακανονισμό.

«Είναι δυσβάστακτα τα ποσά για τη θέρμανση. Καταλαβαίνετε ότι οι 150.000 ευρώ που θα πάρει η κάθε σχολική επιτροπή, είναι μια “σταγόνα στον ωκεανό” δηλώνει η αντιδήμαρχος Παιδείας, εκφράζοντας την ευχή να μην χρειαστεί να έχουν και φέτος τα σχολεία ανοιχτά παράθυρα, όπως έγινε πέρυσι λόγω της πανδημίας, ακόμη και στις ημέρες του παγετού.

Θερμοστάτες, χρονοδιακόπτες, αυστηρές οδηγίες και έλεγχοι στα σχολεία

Η κ. Κοσμοπούλου τονίζει πως όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος έγιναν συστάσεις για την ορθολογική χρήση της θέρμανσης στα σχολεία, στα οποία το αργότερο τη Δευτέρα θα προωθηθούν αναλυτικές οδηγίες εξοικονόμησης, από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ και τον δήμο, με στόχο όλοι να είναι έτοιμοι για όταν ανοίξουν οι λέβητες,  διαδικασία που γίνεται συνήθως  μετά τις γιορτές του Αγίου Δημητρίου και της 28ης Οκτωβρίου, εκτός και αν υπάρξει κάποια απότομη πτώση της θερμοκρασίας νωρίτερα.

Τη διαφορά φέτος αναμένεται να κάνουν οι θερμοστάτες και οι χρονοδιακόπτες που έχουν εγκατασταθεί στα σχολεία, έτσι ώστε οι λέβητες αερίου να δουλεύουν όπως πρέπει, όσο πρέπει.

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Παιδείας, «οι θερμοστάτες είναι ρυθμισμένοι στην ημερήσια λειτουργία, όταν δηλαδή λειτουργεί το σχολείο, να είναι μέχρι 18-19 βαθμούς και αυτό συμπίπτει και με την οδηγία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Δύο ώρες πριν λήξει η λειτουργία του σχολείου, τίθενται σε νυχτερινή λειτουργία που είναι στους 12 βαθμούς».

Την ίδια στιγμή όπως λέει, όπου δεν υπάρχει θερμοστάτης, αλλά υπάρχει χρονοδιακόπτης, αυτός θα κλείνει επίσης δύο ώρες πριν ολοκληρωθεί η λειτουργία του σχολείου.

«Είναι η λιγότερο δυνατή κατανάλωση. Κάνουμε το μέγιστο δυνατό, συμβαδίζουμε πλήρως και με τις οδηγίες της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Είναι σχολείο, πρέπει να υπάρχουν συνθήκες ευχάριστες προς τα παιδιά και θα ζητήσουμε από τους διευθυντές, να κλείνουν και τις βάνες των σωμάτων από χώρους που για παράδειγμα δεν λειτουργούν κατά τις ώρες του ολοήμερου» υπογραμμίζει, προσθέτοντας πως θα γίνονται και έλεγχοι για την ορθή εφαρμογή των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

 Εν αναμονή των ενεργειακών υπευθύνων – «Εγγυόμαστε ότι δεν θα κρυώσει κανένα παιδί»

Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Παιδείας, η σωστή εφαρμογή των μέτρων, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από τη συνεργασία που θα υπάρχει με τους εκπαιδευτικούς, ενώ αναμένεται να οριστούν οι ενεργειακοί υπεύθυνοι των σχολείων, τα άτομα δηλαδή που θα έχουν τη μέριμνα για τη σωστή χρήση της θέρμανσης..

Η ίδια επισημαίνει πως από την ενημέρωση που υπάρχει από την ΕΔΑ ΘΕΣΣ, η αύξηση των τιμών του αερίου δεν θα είναι τελικά τόσο μεγάλη, γιατί το μεγάλο «άλμα», η «έκρηξη» των τιμών σημειώθηκε πέρυσι, προσθέτοντας ότι «έχει μειωθεί λίγο η ψαλίδα και μάλιστα θεωρούν ότι με μια ορθολογική χρήση, δεν θα υπάρχουν προβλήματα και σαφώς δεν συμφέρει να μεταπέσουμε σε καυστήρες πετρελαίου».

Η κ. Κοσμοπούλου διαβεβαιώνει πως ο δήμος θα συνεχίσει να πληρώνει τον διακανονισμό με τον πάροχο αερίου και πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη θέρμανση στα σχολεία, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται προσπάθεια όπως επισημαίνει, ώστε να μην στερηθούν τα σχολεία και από τις άλλες ανάγκες που έχουν και οι οποίες είναι πολλές.

«Εγγυόμαστε ότι δεν θα κρυώσει κανένα παιδί. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση δεν θα επιφορτίσουμε με αυτό το βάρος γονείς και παιδιά. Τα παιδιά δεν πρέπει να κρυώσουν, απλά πρέπει να γίνεται μια συνετή χρήση, γιατί κάποιες φορές γίνεται  σπατάλη, ούτως ή άλλως, ανεξαρτήτως της ενεργειακής κρίσης» καταλήγει.

Αετός Φλώρινας: Εμπειρία στις χαμηλές θερμοκρασίες  

Ο Ηλίας Μούλελης, διευθυντής του Γυμνασίου Αετού, στο Αμύνταιο, ξεκινώντας χθες το πρωί από τη Φλώρινα για το σχολείο, είδε το θερμόμετρο περίπου στους 8 βαθμούς, ενώ το μεσημέρι επιστρέφοντας, η θερμοκρασία έφτανε τους 18.

Για τους κατοίκους της περιοχής, όπως και όλης της Δυτικής Μακεδονίας που είναι συνηθισμένοι σε δύσκολους χειμώνες, το «σοβαρό» κρύο δεν έχει φτάσει ακόμα και για αυτόν τον λόγο, μέχρι στιγμής δεν έχει χρειαστεί να ανάψει η θέρμανση στο σχολείο, που είναι ένα από τα καλύτερα του νομού, με εξαιρετική υλικοτεχνική υποδομή.

Ο κ. Μούλελης, που υπηρέτησε ως αντιδήμαρχος Παιδείας στην αρχή της θητείας της παρούσας δημοτικής διοίκησης και σήμερα είναι εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε στο GRTimes.gr πως πράγματι, το κλίμα σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, έχει τεράστια διαφορά με τη νότιο Ελλάδα, μοιάζοντας με περιοχές όπως η Δράμα και το Κιλκίς όπου καταγράφονται οι περισσότερο χαμηλές θερμοκρασίες.

«Εμείς έχουμε την εμπειρία της εξοικονόμησης ή της ορθολογικής χρήσης των ενεργειακών πηγών όσον αφορά στη θέρμανση. Δηλαδή οι σχολικές μονάδες, οι περισσότερες που έχω υπηρετήσει- γιατί έχω υπηρετήσει ως διευθυντής και στο Λαιμό των Πρεσπών – έχουν βάλει διπλά τζάμια, ή κουφώματα αλουμινίου που προστατεύουν από απώλειες θερμότητας, έχουν φροντίσει τα σχολεία για μόνωση κ.α» δηλώνει.

Προσθέτει πως και στον δήμο Αμυνταίου έγινε η απαραίτητη συνεργασία με τη Σχολική Επιτροπή, ώστε να δοθούν οδηγίες για την εξοικονόμηση και την ορθολογική χρήση του πετρελαίου, καθώς το σχολείο λειτουργεί με τέτοιον λέβητα.

Γυμνάσιο Αετού στον δήμο Αμυνταίου νομού Φλώρινας

Ο διευθυντής του σχολείου τονίζει πως ούτως ή άλλως και τα προηγούμενα χρόνια γινόταν προσπάθεια να εξοικονομηθούν πόροι στη θέρμανση και πάντοτε ως διευθυντής, φρόντιζε να υπάρχει ένας θερμοστάτης που να ανάβει και να σβήνει το καλοριφέρ αυτόματα, ώστε  η θερμοκρασία να είναι σε λογικά όρια, αλλά όχι πχ στους 26 ή 27 βαθμούς, κάτι που θα σήμανε τεράστια σπατάλη.

Σημειώνει ακόμη, πως με δεδομένο ότι οι διευθυντές στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας έχουν ικανότητα οικονομικής διαχείρισης, σε αντίθεση με την Πρωτοβάθμια όπου τη διαχείριση έχει η Σχολική Επιτροπή, πάντοτε ακολουθούν την κατεύθυνση της ορθολογικής χρήσης του πετρελαίου και φέτος όπως αναφέρει, η χρονιά έχει ξεκινήσει καλά, με κάποια χρήματα στο ταμείο.

Με την ιδιότητα του προπονητή χιονοδρομίας, την οποία επίσης διαθέτει ο κ. Μούλελης, παραδέχεται πως η περιοχή της Φλώρινας «τον έχει τον χειμώνα της», ωστόσο δηλώνει αισιόδοξος ότι και η φετινή χρονιά θα βγει, ίσως με λίγο περισσότερη δυσκολία, ενώ ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής έχει διαβεβαιώσει πως θα στηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο.

«Δεν νομίζω ότι θα μας λείψει το πετρέλαιο… Την πρώτη στιγμή πάντως που η θερμοκρασία θα αρχίσει να δημιουργεί συνθήκες που δεν ευνοούν τη διδακτική διαδικασία, θα ανάψω καλοριφέρ. Δεν κάνω συμβιβασμούς σε αυτό» καταλήγει ο διευθυντής του Γυμνασίου Αετού.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top