ΠΟΣΠΗΕΦ: Κώδων κινδύνου για εκατοντάδες μικροπαραγωγούς – Α.Σδούκου: Ρεκόρ της Ελλάδας στις ΑΠΕ

ΠΟΣΠΗΕΦ: Κώδων κινδύνου για εκατοντάδες μικροπαραγωγούς – Α.Σδούκου: Ρεκόρ της Ελλάδας στις ΑΠΕ

Ρεπορτάζ: Βάσω Βεγίρη

Κώδωνα κινδύνου για εκατοντάδες επιχειρήσεις και μικροπαραγωγούς που έχουν λάβει δανειοδοτήσεις, λόγω της αλλαγής των προθεσμιών υλοποίησης των φωτοβολταϊκών σταθμών που προβλέπει το νομοσχέδιο που βγήκε σε διαβούλευση κρούει η ΠΟΣΠΗΕΦ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά).

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΗΕΦ, Γιάννης Παναγής, από το βήμα της ετήσιας συνάντησης των μελών της Ομοσπονδίας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, “στο νομοσχέδιο που βγήκε στη διαβούλευση διαφαίνεται ότι δεν θα υφίσταται ταρίφα μετά τις 31/08/2024 για όσους Φ/Β Σταθμούς δεν δηλώσουν ετοιμότητα μέχρι την ημερομηνία εκείνη. Αυτό όμως, αποτελεί αιφνίδια αλλαγή ενός νόμου που ακόμη δεν έχει κλείσει ούτε ένα έτος εφαρμογής, και με βάση τις διατάξεις του έχουν εγκριθεί εκατοντάδες δάνεια από τις τράπεζες. Σε περίπτωση αιφνίδιας αλλαγής του υφιστάμενου πλαισίου, θα προκληθούν καταστροφικές συνέπειες στον κλάδο. Οι τράπεζες ενέκριναν δανειοδοτήσεις, πολλές από τις οποίες έχουν εν μέρει εκταμιευθεί κιόλας (περιλαμβανομένων και των δανείων μέσω RRF) λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει σταθερή ταρίφα μέχρι και τις 31/12/2024. Η αιφνιδιαστική  αλλαγή αυτού του πλαισίου όπως ανακοινώθηκε, θα προκαλέσει πανικό στο τραπεζικό σύστημα, καθώς οι τράπεζες θα θεωρήσουν εξαιρετικά επικίνδυνη μία δανειοδότηση, αφού το χρονικό πλαίσιο υλοποίησης θα είναι πολύ μικρό. Ως αποτέλεσμα, δεν θα προχωρήσουν σε νέες δανειοδοτήσεις. Το κυριότερο όμως είναι ότι θα βρεθούν στον αέρα χιλιάδες εγκεκριμένα δάνεια, ή μερικώς εκταμιευμένα δάνεια. Έτσι θα παγιδευτούν και οι επενδυτές, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε καταβολές για παραγγελίες υλικών και αναμένουν τις εκταμιεύσεις των τραπεζών για την αποπληρωμή του εξοπλισμού”.

Παράλληλα, η ΠΟΣΠΗΕΦ τονίζει ότι η κατάσταση με τους περιορισμούς έγχυσης θα επιδεινωθεί τα επόμενα δυο-τρία χρόνια, καθώς συνδέονται νέες ΑΠΕ χωρίς να προχωράει η Αποθήκευση, η οποία όμως όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΗΕΦ πρέπει να προχωρήσει με δίκαιο τρόπο, προκειμνουέ να μην διαμορφωθούν ολιγοπωλιακές καταστάσεις και ζήτησε: «τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης 12ης Αυγούστου 2022, προκειμένου να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα για προσφορά όρων σύνδεσης στα έργα Αποθήκευσης, χωρίς καμία επιδότηση και χωρίς διενέργεια διαγωνισμών, αλλά με συμμετοχή τους στην ελεύθερη αγορά. Για ποιο λόγο η κυβέρνηση δίνει επιδοτήσεις για Αποθήκευση όταν οι επενδυτές επιθυμούν να υλοποιήσουν έργα χωρίς επιδότηση και να λάβουν τιμή στην ελεύθερη αγορά! Όλοι οι φορείς, ΑΔΜΗΕ, η ΡΑΕ, η ΠΟΣΠΗΕΦ, ο ΣΠΕΦ,  τονίζουν την ανάγκη αλλαγής της υπουργικής απόφασης προκειμένου να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στα έργα Αποθήκευσης. Γιατί δεν το προχωράμε? Αυτή είναι σήμερα η Εθνική Ανάγκη της χώρας στον τομέα των ΑΠΕ».

Από την πλευρά της η η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέφερε στην ομιλία της ότι «είμαστε θετικοί στο Υπουργείο για να δεχθεί ο ΔΕΔΔΗΕ αιτήσεις για την αδειοδότηση εγκατάστασης μπαταριών για την αποθήκευση ενέργειας», όπως και ότι «ακούμε και το αίτημα για να μοιραστεί σε όλους τους παραγωγούς ΑΠΕ, η απώλεια σε έσοδα, που υφίστανται ειδικά, φωτοβολταϊκοί παραγωγοί, από τις περικοπές στην έγχυση ενέργειας, μέχρι τουλάχιστον να εγκατασταθεί στον Διαχειριστή, το σύστημα τηλε-εποπτείας των σταθμών».

Όσον αφορά δε, στην κριτική της ΠΟΣΠΗΕΦ για το νομοσχέδιο, η κα.,Σδούκου ανέφερε ότι αν απαιτούνται διορθπώσεις θα εξεταστεί αλλά δεν μπορέι να δεσμευτεί και τόνισε ότι απώτερος στόχος είναι ένα πράσινο ηλεκτρικό σύστημα, το οποίο ωστόσο να μην μετακυλίει στον καταναλωτή κόστη στα οποία δεν μπορεί να ανταπεξέλθει.

Ρεκόρ της Ελλάδας στις ΑΠΕ

Παράλληλα, εξαρχής η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάλεσε το κοινό να δει πρώτα τη μεγάλη εικόνα των ρεκόρ στις ΑΠΕ που καταγράφει η χώρα μας:

«Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι. Όταν την περίοδο 2014 – 2018 συνολικά η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ δεν έφτανε ούτε το 1GW, και σε ΦΒ είχαν εγκατασταθεί μόνο 65MW σε 5 έτη, από το 2019 μέχρι σήμερα έχουμε συνολική εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ – περίπου 7GW και  4,2GW σε Φωτοβολταικά – Τα τελευταία χρόνια στις ΑΠΕ προσθέτουμε ετησίως πάνω από 1GW νέα ισχύ.

Τα στοιχεία της περσινής χρονιάς είναι ομολογουμένως εντυπωσιακά. Συνδέθηκαν 1,4GW Φωτοβολταικά και συνολικά 1,9GW σταθμοί ΑΠΕ. Στοιχεία που την καθιστούν μια χρονιά-ρεκόρ.

Αντίστοιχα ρεκόρ και πρωτιές σημειώνει η χώρα μας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο συγκριτικά με τις άλλες χώρες σε συμμετοχή ΑΠΕ και ΦΒ στο ενεργειακό μας μείγμα. Κι εσείς από πλευράς σας , σε όλη τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, διατηρώντας τις χαμηλότερες τιμές σε σύγκριση με αέριο και λιγνίτη που είχαν εκτιναχθεί, συγκρατήσατε το κόστος για τους καταναλωτές. Έτσι κατορθώσαμε να επιδοτήσουμε τους λογαριασμούς τους.

Αλλά και εκτός κρίσης, σήμερα, η παραγωγή από ήλιο και αέρα ρίχνει το κόστος για το νοικοκυριό και τον επιχειρηματία. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, και ειδικά ο Μάρτης, ήταν turning point για την ελληνική αγορά ενέργειας, όπου με ισχυρή παραγωγή ΑΠΕ και ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, είχαμε αρκετές ώρες μηδενικών τιμών (31 ώρες το Μάρτιο), λ.χ. στις 8 Απριλίου είχαμε για 6 ώρες 90% κάλυψη της ζήτησης από ΑΠΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλεξοπούλου: Νέος ΚΟΚ – Οι ποινές θα αφορούν τον οδηγό και όχι το όχημα

ΑΑΔΕ: Σαρωτικοί έλεγχοι για POS και διασύνδεση με ταμειακές μηχανές

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top