Ποτέ Ξανά: Λουλούδια στον Παλαιό Σιδηροδρομικό σταθμό και μηνύματα ενάντια στον φασισμό και τον αντισημιτισμό

Ποτέ Ξανά: Λουλούδια στον Παλαιό Σιδηροδρομικό σταθμό και μηνύματα ενάντια στον φασισμό και τον αντισημιτισμό

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Να μη ξεχαστούν ποτέ οι ναζιστικές θηριωδίες και το Ολοκαύτωμα των Εβραίων, αλλά και να καταδικάζονται και να αντιμετωπίζονται άμεσα οποιεσδήποτε φασιστικές ή αντισημιτικές εκδηλώσεις ή απειλές, ζήτησαν οι ομιλητές στη διάρκεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, αμέσως μετά τη σιωπηρή πορεία μνήμης για τους περίπου 50.000 Εβραίους που εξοντώθηκαν στο Άουσβιτς.

Η εκδήλωση, ήταν η 10η κατά σειρά και φέτος πραγματοποιήθηκε με τίτλο «Ποτέ ξανά, Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς – 80 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού», παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία στην ομιλία της χαρακτήρισε την πορεία μνήμης ως φόρο τιμής στα θύματα του ναζισμού, του φασισμού, του αντισημιτισμού.

“Συμμετέχουμε στο πένθος των απογόνων τους, αφουγκραζόμαστε τον αποκαλυπτικό λόγο των ελάχιστων επιζώντων, ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με τους χιλιάδες πολίτες που πορεύονται στην ίδια διαδρομή, από τα γκέτο στον σιδηροδρομικό σταθμό, κάνοντας πράξη το πανανθρώπινο σύνθημα ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ” ανέφερε, ξεκινώντας την ομιλία της με αναφορά στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών.

“Βρισκόμαστε εδώ, στον απόηχο της τραγωδίας των Τεμπών, την οποία ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βιώνει με αισθήματα βαθιάς συντριβής, για να διατηρήσουμε ζωντανή τη μνήμη ενός από τα πλέον επαίσχυντα και οδυνηρά συμβάντα του 20ου αιώνα”, είπε χαρακτηριστικά.

Κατά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, “εκδηλώσεις μνήμης όπως η σημερινή είναι απαραίτητες ώστε να προβάλλονται, έστω με καθυστέρηση, τα πραγματικά γεγονότα της σύλληψης, του εκτοπισμού και τελικά της εξόντωσης των Εβραίων αδελφών μας”.

“Γεγονότα αποτρόπαια που σφράγισαν τη ζωή της πόλης και άλλαξαν βίαια την πλούσια πολυπολιτισμική της ταυτότητα. Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι, ιδίως τα τελευταία χρόνια, η Θεσσαλονίκη έχει αναγνωρίσει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί και έχει ρητά καταδικάσει τα σφάλματα του παρελθόντος, σε μια προσπάθεια να επουλώσει το ιστορικό τραύμα” κατέληξε.

Δείτε τι είπε η κ. Σακελλαροπούλου αναλυτικά, στο βίντεο που ακολουθεί:

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στη διάρκεια της ομιλίας του δήλωσε πως η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού «Δικτύου τόπων όπου συνέβη το Ολοκαύτωμα» είναι μια από τις βασικές δράσεις της Στρατηγικής της Ε.Ε για το αμέσως επόμενο διάστημα, προσθέτοντας πως πεποίθηση και στόχος του είναι “τοποθεσίες όπως αυτή που βρισκόμαστε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, και όπως το Μουσείο Ολοκαυτώματος, που θα δεσπόζει σύντομα εδώ, να γίνουν μέρος του Δικτύου αυτού και να αναδειχθούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι το ιστορικό μας χρέος απέναντι σε όσους χάθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης”.

Έκανε μάλιστα αναφορά και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας πως “η Ευρώπη κι ο Ευρωπαϊκός Τρόπος Ζωής δεν θα επιτρέψουν την επανάληψη του φαινομένου που βαραίνει την ιστορία μας. Κι όσοι ακόμα σήμερα σχετικοποιούν το Ολοκαύτωμα, προσπαθώντας ή τολμώντας να εξισώσουν τον ναζισμό με τον περήφανο αγώνα του Ουκρανικού λαού για ελευθερία και ανεξαρτησία, να ξέρουν ότι θα έχουν πολλούς λογαριασμούς να εξοφλήσουν. Με την Ιστορία, τη Δικαιοσύνη, αλλά και τα Διεθνή Δικαστήρια και τον Ανθρωπισμό. Όπως τότε η Νυρεμβέργη, έτσι και τώρα η Χάγη περιμένει όσους νομίζουν ότι μπορεί να γίνουν δήμιοι της ιστορίας. Αυτές είναι οι σπουδαιότερες παρακαταθήκες που μπορούμε να αφήσουμε στην επόμενη γενιά”.

Ο κ. Σχοινά δήλωσε περήφανος ως Έλληνας και ως Θεσσαλονικιός που η ευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού και τη διαφύλαξη της Εβραϊκής ζωής ήδη αρχίζει να παράγει αποτελέσματα και γίνεται πηγή έμπνευσης για αντίστοιχες πρωτοβουλίες και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τονίζοντας πως η στρατηγική αυτή περιλαμβάνει περίπου 100 στοχευμένες δράσεις από τις οποίες οι μισές έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Χαιρέτισε ακόμη την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η προετοιμασία ενός εθνικού σχεδίου δράσης, εναρμονισμένου με την ευρωπαϊκή στρατηγική έχει ήδη δρομολογηθεί, αλλά και την πρόοδο που επετεύχθη κατά το τελευταίο διάστημα στις διαδικασίες για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, για το οποίο είπε ότι είναι ένα σύμβολο με σημασία και ακτινοβολία που ξεπερνούν κατά πολύ τα όρια της Ελλάδας.

“Κρατούμε άσβεστη τη μνήμη των 50.000 εβραίων της πόλης μας που οδηγήθηκαν από τους ναζί στα στρατόπεδα της παραφροσύνης. Δεν ξεχνούμε τι σημαίνει φασισμός, ναζισμός, ολοκληρωτισμός. Ανανεώνουμε τη δέσμευση μας να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν το Μουσείο Ολοκαυτώματος εδώ στην πόλη μας” δήλωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εσωτερικών, Τομέα Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης που συμμετείχε στην εκδήλωση.

“Διατρανώνουμε την ίδια στιγμή στεντορεία τη φωνή, επίσης τη δέσμευση μας, ώστε να προσπαθήσουμε να μη ξανασυμβεί ποτέ τέτοιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Έχουμε ευθύνη για το αύριο και βαθιά ενσυναίσθηση για το χθες” σημείωσε ο κ. Καλαφάτης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, στην ομιλία του τόνισε πως εκτός από την την τιμή των Εβραίων μαρτύρων του Ολοκαυτώματος, η Θεσσαλονίκη τιμά σήμερα και την “ιδιοπροσωπία” της, γιατί η πόλη όπως είπε, αν είναι σήμερα ανοιχτή, πλουραλιστική και δυναμική, το οφείλει σε μεγάλο βαθμό στο Εβραϊκό της στοιχείο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην εξέλιξη των έργων που αφορούν στην αναγνώριση του Εβραϊκού στοιχείου της Θεσσαλονίκης και στη μνήμη του Ολοκαυτώματος, αναφέροντας για το Μουσείο Ολοκαυτώματος ότι πριν από έναν μήνα η πολεοδομία του δήμου εξέδωσε την προέγκριση της οικοδομικής αδείας και πως πριν από λίγες μέρες μπήκαν τα πρώτα μηχανήματα στον χώρο.

“Υποσχεθήκαμε δημιουργία περιπατητικής διαδρομής, ως πορεία μνήμης που θα συνδέει την πλατεία Ελευθερίας με τον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό και αυτό πριν από λίγες ημέρες αποφασίστηκε. Σε μια μεγάλη σύσκεψη πριν από μόλις 2 εβδομάδες, εξασφαλίστηκε ο χώρος περίπου 70 στρεμμάτων ως χώρος πρασίνου που θα είναι ένα εξαιρετικό παρακολούθημα, ένα εξαιρετικό μητροπολιτικό πάρκο γύρω από το μουσείο του Ολοκαυτώματος… Αγκάλιασα την πρόταση του εκπροσώπου του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου στα Ηνωμένα Έθνη, του Δαυίδ Σαλτιέλ και ανέλαβα την ευθύνη να εισηγηθώ, ώστε ένας κεντρικός δρόμος να μετονοματσεί σύντομα σε “Λεωφόρο των Εβραίων Μαρτύρων”… Η πλατεία Ελευθερίας με τη σύμφωνη γνώμη όλων των εταίρων μας, είναι πολύ κοντά στη λύση που θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά, ότι θα είναι πάρκο μνήμης και αναψυχής” είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ζέρβας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, Δαυίδ Σαλτιέλ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την προώθηση των έργων που αφορούν στην Εβραϊκή μνήμη της Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια μίλησε για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της πόλης και τον πρώτο συρμό που έφυγε για το Άουσβιτς – Μπίρκεναου, μεταφέροντας 2.800 κατοίκους του οικισμού Βαρόνου Χιρς που εξοντώθηκαν αμέσως.

“Αυτή η αλυσίδα γεγονότων επαναλήφθηκε 19 φορές μέχρι τον Αύγουστο. Η Ισραηλιτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης δυστυχώς έχασε το 97% των μελών της. 50.000 αθώοι άνθρωποι, πλήρωσαν εισιτήρια για να επιβιβαστούν στα τρένα που θα τους πήγαιναν στον θάνατο” είπε μεταξύ άλλων.

Μετά το τέλος των ομιλιών, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ οι συμμετέχοντες, με πρώτη την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άφησαν από ένα κόκκινο λουλούδι στις ράγες του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού, στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

ΔΙΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποτέ Ξανά: Ολοκληρώθηκε η πορεία μνήμης για την εξόντωση των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης (VIDEO-ΦΩΤΟ)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top