ΠΟΞ – Καρπενήσι: Τα προβλήματα της Στερεάς Ελλάδας στο 1ο Περιφερειακό Συνέδριο Ξενοδόχων

ΠΟΞ – Καρπενήσι: Τα προβλήματα της Στερεάς Ελλάδας στο 1ο Περιφερειακό Συνέδριο Ξενοδόχων

Υποδομές, εναλλακτικές μορφές τουρισμού, βιωσιμότητα, είναι θέματα που αναπτύχθηκαν στο 1ο Περιφερειακό Συνέδριο της ΠΟΞ με θέμα «Συνδιαμορφώνοντας το τουριστικό προϊόν της ηπειρωτικής Ελλάδας» που διεξήχθη σήμερα στο Καρπενήσι.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Σωστή εκπαίδευση τόσο των επιχειρηματιών όσο και του κοινού, προστασία του περιβάλλοντος, αυθεντικότητα, τεχνολογική υποδομή χρηματοδοτικά εργαλεία, υποδομές είναι θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του 1ου Περιφερειακού Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) το οποίο διεξήχθη σήμερα, Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου, στο Καρπενήσι, πρωτεύουσα της Ευρυτανίας, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Συνέργειες και σύμπραξη μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα,  είναι από τους βασικότερους άξονες που έβαλαν στο τραπέζι, φορείς του τουρισμού με στόχο την ανάπτυξη και της «άλλης» Ελλάδας, της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Μαθημένα τα βουνά…

«Οι προκλήσεις είναι πολλές, ο δρόμος μεγάλος, όμως όπως λέμε εδώ “τα βουνά είναι μαθημένα από τα χιόνια”, έτσι θα συνεχίσουμε να επιμένουμε, να προσφέρουμε, όμως θέλουμε και τη δικής σας συνέργεια» επισήμανε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας Σοφία Φλέγκα, τρίτη γενιά ξενοδόχος.

Η ίδια επισήμανε πως ο τουρισμός κινείται σε δυο ταχύτητες, α. στις αφίξεις και στα έσοδα και β. στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες του τουρισμού οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους ορεινούς προορισμούς.

Οι σοβαρές αδυναμίες του ξενοδοχειακού κλάδου

Βραχυχρόνια μίσθωση, τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, υπερδιπλασιασμός ΦΠΑ στη διαμονή  είναι θέματα που ταλανίζουν τον κλάδο της ξενοδοχίας ανά την Ελλάδα και, όπως επισήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γιάννης Χατζής, «στις προτεραιότητές μας είναι να αναδείξουμε σοβαρές αδυναμίες του κλάδου» επισημαίνοντας πως υπάρχει διαχρονική απουσία στήριξης των ξενοδοχείων στις κατηγορίες 1 – 3 αστέρων. «Πάνω από 200.000 δωμάτια στην Ελλάδα είναι ξενοδοχεία 1 – 3 αστέρων και για αυτά χρειάζονται χρηματοδοτικά εργαλεία για την αναβάθμισή τους» υπογράμμισε ο κ. Χατζής.

Σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση, επισήμανε πως εδώ και μια 10ετία αποβαίνει στην προσπάθεια ισορροπίας ανάπτυξης τονίζοντας πως στην Ελλάδα λειτουργούν 1 εκατ. κλίνες στη βραχυχρόνια μίσθωση όταν οι ξενοδοχειακές κλίνες ανέρχονται στις 950.000.

Δελφοί, Νότια και Βόρεια Εύβοια, Λαμία

Μπορεί οι Δελφοί να είναι το «διαβατήριο» για τις διεθνείς αγορές και να αποτελούν «μαγνήτη» προσέλκυσης τουριστών από όλον τον κόσμο λόγω του αρχαιολογικού του χώρου και του μουσείου, ωστόσο -όπως επισήμανε στην εισήγησή της η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δελφών Παγώνα Κολομβότσου- απαιτούνται υποδομές, ασφάλεια, κέντρα υγείας, χώροι στάθμευσης ούτως ώστε οι επισκέπτες που να μένουν ευχαριστημένοι, να επιστρέφουν αλλά και να γίνονται πρεσβευτές στις χώρες τους.

Οι υποδομές είναι ένα από τα βασικότερα προβλήματα που έθεσε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Εύβοιας Μιλτιάδης Χέλμης, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εδώ και 20-30 χρόνια, δεν βλέπω κάποια διαφορά σ’ ότι αφορά το οδικό δίκτυο».

Ένα δεύτερο θέμα που έθιξε ο κ. Χέλμης είναι η δημιουργία ανεμογεννητριών στη Νότια Εύβοια, λέγοντας ότι έχουν ήδη τοποθετηθεί 800 ανεμογεννήτριες, ενώ άλλες τόσες είναι στο στάδιο τοποθέτησης. Ο ίδιος παράλληλα ζήτησε να συνεχιστούν τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού, καθώς και το Evia Pass.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Λουτρών Αιδηψού Θοδωρής Ρουμελιώτης έθιξε τις ανησυχίες του όπως οι υποδομές, η στοχευμένη προβολή, η αναβάθμιση του κεντρικού υδροθεραπευτηρίου στα Λουτρά Αιδηψού, η συνέχιση των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού και του Evia Pass.

«Δυστυχώς, η Βόρεια Εύβοια και η Αιδηψός συζητήθηκαν πάρα πολύ εξαιτίας των πυρκαγιών στην περιοχή το καλοκαίρι του 2021» ανέφερε ο κ. Ρουμελιώτης προσθέτοντας πως η περιοχή μπορεί να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού.

Την ανάδειξη του ιαματικού τουρισμού και του τουρισμού ευεξίας επισήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λαμίας Παναγιώτα Σαμαρά εξηγώντας πως η Φθιώτιδα είναι μια περιοχή που βρίθει από μεγάλο αριθμό ιαματικών πηγών, ωστόσο αυτό το προϊόν φθίνει διαρκώς με αποτέλεσμα να οδηγείται στην απαξίωσή του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΠΟΞ: Στο Καρπενήσι το 1ο Περιφερειακό Συνέδριο των ξενοδόχων για την ανάδειξη και της ‘άλλης’ Ελλάδας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top