ΠΟΞ: “Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε την αίσθηση πως τιμωρούμαστε επειδή πετυχαίνουμε”

Tags#:

ΠΟΞ: “Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε την αίσθηση πως τιμωρούμαστε επειδή πετυχαίνουμε”

Έντονη κριτική όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης του ξενοδοχειακού κλάδου από την πολιτεία άσκησε ο πρόεδρος της ΠΟΞ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων) από το βήμα της σημερινής τακτικής ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας, κρούοντας μάλιστα και σχετικό προειδοποιητικό “καμπανάκι” για αστοχίες και για έλλειμμα διαβούλευσης.

Φέτος οι κρατήσεις – σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ – σε γενικό επίπεδο φαίνονται να κινούνται σε ήπια αύξηση από το 2023. Η ώρα της αυξημένης ζήτησης, πάντως, όπως πρόσθεσε “δεν είναι ώρα εφησυχασμού αλλά είναι ώρα στρατηγικού σχεδιασμού. Μόνο έτσι μπορούμε να συνεχίζουμε να βασιζόμαστε στον κλάδο μας για το μέλλον. Πιστεύουμε ακράδαντα στις δυνατότητες του τουρισμού και αν ξεκλειδώσουμε αυτές τις δυνατότητες τότε μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα. Και για το δημόσιο, για το επιχειρείν, για το περιβάλλον και για την κοινωνία. Αυτό όμως που είναι προφανές για εμάς, δυστυχώς δεν φαίνεται να γίνεται αντιληπτό όπως θα θέλαμε εκεί που λαμβάνονται αποφάσεις. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε την αίσθηση πως τιμωρούμαστε επειδή πετυχαίνουμε.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ ΠΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΙΣΘΕΝ. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Σήμερα θα έπρεπε να έχει γίνει πράξη η δέσμευση για μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή. Κι αντί αυτού, βρεθήκαμε να πληρώνουμε το τέλος ανθεκτικότητας.

Μέσα στο σκληρό διεθνή ανταγωνισμό, προτεραιότητα έπρεπε να είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και όχι η αποδυνάμωσή της. Όταν μάλιστα το ξενοδοχειακό προϊόν είναι εκτεθειμένο στον αθέμιτο ανταγωνισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων που παραμένουν ανεξέλεγκτες αφού οι όποιες ρυθμίσεις έχουν ήπιο εισπρακτικό χαρακτήρα μόνο. Όπως επίσης μπροστά στις προκλήσεις της βιωσιμότητας και της τεχνολογικής αναβάθμισης, προτεραιότητα πρέπει να είναι η ενίσχυση της ικανότητας προσαρμογής όλων των ξενοδοχειακών μανάδων, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις στα 220,000 δωμάτια 1 – 2 – 3 αστέρια”.

Αντί ενός υποστηρικτικού πλαισίου, ωστόσο, τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΠΟΞ, “μέσα από μια συγκροτημένη στρατηγική για το ξεκλείδωμα της τουριστικής δυναμικής, γίνεται τεχνηέντως θέμα της δημόσιας ατζέντας ο δήθεν «υπερτουρισμός». Μια επινόηση πίσω από την οποία κρύβονται τόσο οι μεγάλες ελλείψεις υποδομών όσο και η φθίνουσα απόδοση αυτών που υπάρχουν. Αλλά είναι κόντρα στην κοινή λογική να γίνεται συζήτηση για τον περιορισμό της ζήτησης αντί της αναβάθμισης της προσφοράς, ώστε να είναι σε θέση οι προορισμοί να διαχειριστούν σωστά την καθημερινότητά τους.

Το σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας μπορεί και πρέπει να συμβάλει στον επιθυμητό μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας μας με αξιοποίηση των πραγματικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας, με τεχνολογική αναβάθμιση και σταθερή δέσμευση σε ένα πράσινο και βιώσιμο τουρισμό. Κι αυτό πρέπει να γίνει τώρα. Με τους διαθέσιμους υπερπολύτιμους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η χώρα έχει σήμερα την ευκαιρία να κάνει μεγάλα βήματα μπροστά εκεί που πραγματικά διαθέτει σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα. ΑΦΕΝΟΣ ΟΜΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΕΙ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ που υπάρχουν στην απορρόφηση και ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ περισσότερη εμπιστοσύνη στην ικανότητα του ξενοδοχειακού κλάδου να δώσει νέες υπεραξίες στην ελληνική οικονομία.

ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ Από αυτό το θεσμικό βήμα, το βήμα της Γενικής Συνέλευσής μας, είμαι υποχρεωμένος να χτυπήσω ένα προειδοποιητικό «καμπανάκι». Δεν είναι στραβός ο γιαλός. Αστοχίες όμως γίνονται. Και ο κοινός παρονομαστής όλων αυτών των είναι το έλλειμμα διαβούλευσης.

Όταν απουσιάζει ο ουσιαστικός και παραγωγικός διάλογος τότε έχουμε μόνο τετελεσμένα και δυσάρεστες εκπλήξεις. Και είμαι υποχρεωμένος να το σημειώσω αυτό. Δεν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να παραγκωνίζεται και να μη λαμβάνονται υπόψη οι συγκροτημένες και οι τεκμηριωμένες προτάσεις του. Κι αυτό δυστυχώς φαίνεται να είναι μια εξακολουθητική τακτική σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που αφορούν είτε άμεσα είτε έμμεσα το ξενοδοχείο και τον τουρισμό. Πολιτικές που λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο, εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να είναι ούτε παραγωγικές για τον τουρισμό, ούτε χρήσιμες για την πορεία της χώρας”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πρόστιμα και παύση εργασιών σε δεκάδες οικοδομές και εργοτάξια από την Επιθεώρηση Εργασίας

ΣΕΠΕΕ: Ανοδικές οι πωλήσεις ρούχων στην εγχώρια αγορά στο 1ο δίμηνο του 2024 αλλά μειωμένες οι εξαγωγές

 

 

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top