Πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά: Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη των εργασιών (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά: Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη των εργασιών (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Η Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 προστέθηκε στις σημαντικές ημερομηνίες των τελευταίων ετών για το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, καθώς ξεκίνησαν επίσημα οι εργασίες που θα μεταμορφώσουν τον παραχωρημένο στον δήμο Παύλου Μελά χώρο των 340 στρεμμάτων, σε Μητροπολιτικό Πάρκο της ευρύτερης Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από τις κατεδαφίσεις κτιρίων και βοηθητικών κτισμάτων που χωροθετούνται κυρίως στη βορειοδυτική πλευρά του μεγάλου ελεύθερου αδόμητου χώρου, αποτελούν την πρώτη ουσιαστική παρέμβαση που συμπεριλαμβάνεται στο έργο «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και απόδοση σε Κοινή χρήση του Μητροπολιτικού Πάρκου Παύλου Μελά».

«Σήμερα είναι μια ημέρα χαράς και συγκίνησης για τον δήμο Παύλου Μελά καθώς το όραμα γίνεται πράξη, με την έναρξη ενός μεγάλου έργου που η τοπική κοινωνία προσδοκούσε τα τελευταία 35 χρόνια. Πρόκειται για ένα τεράστιο project, ένα από τα πιο σημαντικά που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία και το οποίο ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το φθινόπωρο του 2023 για να παραδοθεί προς χρήση στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης», είχε δηλώσει πέρυσι ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Για την ιστορία, οι κατεδαφίσεις επτά κτηρίων και άλλων ερειπίων ξεκινούν με τα κτήρια Κ2, Μ2, Μ ενώ αυτές τις ημέρες θα πραγματοποιηθεί κοπή και κλάδευση των ξερών δένδρων.

Η ανάρτηση του δημάρχου, Παύλου Δεμουρτζίδη

Φέτος, και με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τις εργασίες στο πρώην στρατόπεδο, ο κ. Δεμουρτζίδης, προχώρησε σε μία ανάρτηση όπου συνοψίζει όλα όσα έχουν συμβεί μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του:

Αγαπητοί μου συμπολίτες

«Σας ενημερώνω ότι υπό την εποπτεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Παύλου Μελά, παρουσία εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού, χειριστών, εργατών και με τη χρήση απαραίτητων μηχανημάτων και εξοπλισμού, εκτελέστηκαν οι εξής εργασίες:

➢Ολοκληρώθηκαν οι κατεδαφίσεις των κτισμάτων προς κατεδάφιση συμπεριλαμβανομένων και των δύο κτισμάτων, στα οποία ανευρέθηκαν επικαλύψεις από αμίαντο, αφού προηγήθηκαν όλες οι ενέργειες που προβλέπονται από τη νομοθεσία για την απομάκρυνση του αμιάντου από ειδικό συνεργείο.

➢Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των κλαδεμάτων των δένδρων και κοπής – εκρίζωσης των ξερών και επικίνδυνων.

➢Ολοκληρώθηκε το δίκτυο αποχέτευσης των ομβρίων.

➢Ολοκληρώθηκε το δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων. Υπολείπονται οι συνδέσεις με το δίκτυο της ΕΥΑΘ.

➢Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες διάνοιξης των τριών γεωτρήσεων.

➢Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή της περίφραξης στις οδούς Δαβάκη και Παύλου Μελά. Εκτελούνται εργασίες κατασκευής της περίφραξης επί των οδών Λαγκαδά και Λεβαντή.

➢Συνεχίζονται οι εργασίες διαμόρφωσης του εδάφους σε ολόκληρο το πάρκο και τοπικές καθαιρέσεις παλαιών σκυροδεμάτων.

➢Ολοκληρώθηκε η κατασκευή των βάσεων σκυροδέματος των κυκλικών εξεδρών 1, 2, 3, 4 και 5.

➢Ολοκληρώθηκε η κατασκευή της πλάκας θεμελίωσης και των καθιστικών του Στεγάστρου ΙΙ και ΙΙΙ , της πλάκας θεμελίωσης του Στεγάστρου Ι και κατασκευάζονται τα καθιστικά του Στεγάστρου Ι.

➢Έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση των ορθογωνικών εξεδρών 1,2,3 και 4.

➢Έχει κατασκευαστεί η υποδομή του δικτύου οδοφωτισμού, δηλαδή έχουν τοποθετηθεί σωλήνες δομημένου τοιχώματος, φρεάτια έλξης και οι βάσεις των φωτιστικών στο μεγαλύτερο τμήμα του δικτύου και οι εργασίες συνεχίζονται.

➢Έχει σκυροδετηθεί η βάση στα Ζαρζανέτια 1 και 2 και έχουν χαραχθεί τα Ζαρζανέτια 3 και 4.

➢Έχουν γίνει οι εκσκαφές, η εξυγίανση του εδάφους και η τοποθέτηση του εσωτερικού δικτύου αποχέτευσης στα Αναψυκτήρια και έχει γίνει διάστρωση με σκυρόδεμα καθαριότητας στο Αναψυκτήριο 3.

➢Εκτελούνται χωματουργικές εργασίες στους χώρους στάθμευσης 1,2,3.

➢Εκτελείται εκσκαφή και τοποθέτηση δικτύου ύδρευσης.

➢Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες κατασκευής του πεζοδρομίου στην οδό Δαβάκη.

Αγαπητοί κάτοικοι και επισκέπτες του Δήμου Παύλου Μελά

Είμαστε εμείς που με τη δική σας εμπιστοσύνη,

ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ.

Συνεχίζουμε δυνατά.

Κερδίζουμε!».

Οι λεπτομέρειες του έργου

Θυμίζουμε ότι, στο συγκεκριμένο έργο που εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», περιλαμβάνονται όλες οι βασικές εργασίες μετατροπής του περιβάλλοντος του πρώην στρατοπέδου σε μητροπολιτικό πάρκο και αφορούν:

α) βασικές υποδομές άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτροφωτισμού,

β) εργασίες περιβαλλοντικής αναβάθμισης δηλαδή βελτίωση εδάφους, κοπή ξερών επικίνδυνων δέντρων, συντήρηση-καθαρισμός υφιστάμενου πρασίνου και νέες φυτεύσεις,

γ) κατεδαφίσεις κτισμάτων,

δ) οριοθέτηση του χώρου, προσβάσεις, είσοδοι – έξοδοι πεζών και χώρων στάθμευσης,

ε) προσωρινά μέτρα ασφαλείας διατηρητέων κτηρίων,

στ) χάραξη – προσδιορισμός βασικών διαδρομών

ζ) κατασκευή τριών αναψυκτηρίων παρασκευαστηρίων

η) εξοπλισμός πάρκου με καθιστικά, στέγαστρα, εξέδρες παιχνιδιού κ.α. και διαμόρφωση χώρων αθλητικών δραστηριοτήτων, προς την απόδοση του υπαίθριου χώρου σε κοινή χρήση και την ενσωμάτωση του πάρκου στον αστικό ιστό και τη ζωή της πόλης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top