«Πρωταθλήτρια» στις καισαρικές η Ελλάδα: Μαία αναλύει μύθους & αλήθειες (ΦΩΤΟ)

«Πρωταθλήτρια» στις καισαρικές η Ελλάδα: Μαία αναλύει μύθους & αλήθειες (ΦΩΤΟ)

Ρεπορτάζ: Αναστασία Κοσμίδου

Την πρωτιά σε καισαρικές τομές καταλαμβάνει η Ελλάδα στην Ευρώπη, με τα στοιχεία που δημοσιεύονται να προβληματίζουν τους ειδικούς – Το 60% των Ελληνίδων προχωρά σε καισαρική, χωρίς να επιχειρήσει φυσιολογικό τοκετό – Η μαία Δέσποινα Θεοχάρη αναλύει μιλώντας στο GRTimes, μύθους και αλήθειες για την «μάστιγα» των καισαρικών.

Σε… δεδομένο εξελίσσεται για εκατομμύρια γυναίκες στην χώρα ο μη φυσιολογικός τοκετός, αλλά η χειρουργική επέμβαση (σ.σ. καισαρική τομή), η οποία τις περισσότερες φορές μάλιστα πραγματοποιείται για μη ιατρικούς λόγους.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο GRTimes η Δέσποινα Θεοχάρη, μαία στο κέντρο προγεννητικής φροντίδας «Εν Κυήσει» «το 60% των τοκετών στην Ελλάδα γίνεται με καισαρική τομή, τη στιγμή που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει ως ιατρικά αποδεκτό να γίνεται με καισαρική τομή το 15% των τοκετών», γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της Ευρώπης στις καισαρικές.

Οι Ελληνίδες γεννούν καθημερινές, 8 π.μ – 4 μ.μ

Εξηγώντας το φαινόμενο-καισαρική που μαστίζει την χώρα η κ. Θεοχάρη εκτιμά ότι «στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να έχουμε τον δικό μας γιατρό, ενώ στο εξωτερικό έχουν εμπιστοσύνη σε όποιον γιατρό τους παραλάβει. Οπότε η κάθε έγκυος προτιμά συνήθως να προχωρήσει στη διαδικασία του τοκετού με τον προσωπικό της γυναικολόγο.

Υπάρχει δηλαδή έντονη τοκοφοβία, η οποία διαιωνίζεται από την κοινωνία και συμβάλλει και η ελλιπής ενημέρωση, με αποτέλεσμα η γυναίκα να μην έχει εμπιστοσύνη στο ίδιο της το σώμα. Από την άλλη υπάρχει και μια νοοτροπία να τα κάνουμε όλα πιο εύκολα. Και προβάλλεται η εσφαλμένη εντύπωση ότι η καισαρική είναι η εύκολη λύση…

Προβάλλεται ως επέμβαση ρουτίνας, αλλά μπορούν να προκύψουν επιπλοκές. Οι γυναίκες παροτρύνονται να κάνουν καισαρική, χάνοντας έτσι την αυτοπεποίθηση τους. Δεν είναι όμως τυχαίο ότι στην Ελλάδα στην πλειοψηφία τους οι γέννες γίνονται 8 π.μ – 4 μ.μ, από Δευτέρα έως Παρασκευή με προγραμματισμό και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Λαμβάνοντας υπόψιν αυτό το στοιχείο, κατανοούμε ότι παράγοντες όπως η ευκολία του επαγγελματία υγείας και της εγκύου, αλλά και οικονομικοί λόγοι, διαδραματίζουν σημαντικότερο ρόλο στη λήψη της απόφασης απ’ ότι οι ιατρικοί».

Παράλληλα η κ. Θεοχάρη επισήμανε και τον ρόλο της μαίας, σημειώνοντας ότι παραγκωνίζεται όσο «κερδίζουν έδαφος» οι καισαρικές και εξηγώντας πως «ο ρόλος της ανεξάρτητης μαίας δεν είναι πλέον ευρέος γνωστός. Δηλαδή αυτή που θα ανακουφίσει τον γιατρό και θα περάσει τις περισσότερες ώρες με την έγκυο (σ.σ. όταν πρόκειται για φυσιολογική γέννα). Η μαία γνωρίζει καλύτερα το γυναικείο σώμα και τις αντοχές του, δεν είναι τυχαίο ότι τις παλαιότερες εποχές ο τοκετός ήταν μια γιορτή για τις γυναίκες».

Τα υπέρ και τα κατά …

«Ζυγίζοντας» τα υπέρ και τα κατά στις δύο διαδικασίες του τοκετού η κ. Θεοχάρη διευκρίνισε στο GRTimes ότι «όσον αφορά τον φυσιολογικό τοκετό, τα υπέρ είναι τα εξής:

– Η μητέρα θα μείνει λιγότερες μέρες στο μαιευτήριο καθώς θα αναρρώσει γρηγορότερα.
-Με το φυσιολογικό τοκετό η μητέρα μπορεί αμέσως μετά να φάει κανονικό φαγητό, να σηκωθεί την ίδια μέρα, πράγμα που δεν συμβαίνει με την καισαρική τομή, να κοιμηθεί, να ταΐσει, το μωρό, να αυτοεξυπηρετηθεί και να είναι λειτουργική.

Σχετικά με τα «κατά» στον φυσιολογικό τοκετό, η κ. Θεοχάρη ανέφερε την περίπτωση πιθανής τραυματικής εμπειρίας από προηγούμενο τοκετό, ενώ υπογράμμισε πως «υπό προϋποθέσεις και όταν κρίνεται απαραίτητο η καισαρική μπορεί να σώσει τη ζωή και της μητέρας και του βρέφους. Είναι πιο γρήγορη από τον φυσιολογικό τοκετό και μπορεί να είναι προγραμματισμένη προκαλώντας λιγότερο άγχος».

Από την άλλη, στα «κατά» επρόκειτο για μια χειρουργική επέμβαση, οπότε: 
-Ο χρόνος ανάρρωσης είναι μεγαλύτερος. Υπάρχει πόνος, αν και με την επισκληρίδιο αναισθησία έχει μειωθεί αισθητά.
-Υπάρχουν οροί και καθετήρας τουλάχιστον για το πρώτο 24ώρο.
-Πιθανότητα επιπλοκών (αιμορραγία, λοίμωξη).
-H μητέρα είναι πιο επιρρεπής σε μολύνσεις και σε θρομβώσεις του αίματος.

Έξι μύθοι σχετικά με την καισαρική

Επιπλέον η κ. Θεοχάρη παραθέτει έξι μύθους στη μαιευτική, γύρω από την προγραμματισμένη καισαρική τομή:

-«Πρέπει να γίνει καισαρική οπωσδήποτε, γιατί έχεις μυωπία και ο φυσιολογικός τοκετός θα είναι ότι χειρότερο, γιατί θα σου συμβεί αποκόλληση αμφιβληστροειδούς με το σπρώξιμο».
-«Έχεις πολύ μεγάλο μωρό και παρατηρώ στον υπέρηχο ότι το κεφάλι του είναι πολύ μεγάλο, δεν πρόκειται να βγει αλλιώς».
-«Το παιδί σου έχει περιτυλιχτεί με τον ομφάλιο λώρο γύρω από τον λαιμό του και ο φυσιολογικός τοκετός θα είναι επικίνδυνος».
-«Σχόλια για τον σωματότυπο της εγκύου: “Είσαι πολύ μικροκαμωμένη και αδύνατη, πως θα γεννήσεις;; Δεν νομίζω ότι θα χωρέσει το παιδί».
-«Είσαι υπέρβαρη, θα δυσκολευτείς πολύ στην γέννα».
-«Κοντεύεις τις 40 εβδομάδες και το παιδί είναι πολύ ψηλά.. δεν το βλέπω να έχει διάθεση να κατέβει ποτέ. Καλύτερα να το πάρουμε με καισαρική».
-«Μια φορά καισαρική, για πάντα καισαρική…!! – Τι είπες θέλεις ;;; Να κάνεις φυσιολογικό τοκετό;;; Συγγνώμη εγώ δεν παίρνω αυτό το ρίσκο».

«Επίσης αξίζει να αναφερθεί πως οι ανεξάρτητες μαίες προωθούν το Vbac (vaginal birth after cesarian), δηλαδή τον κολπικό τοκετό μετά από καισαρική και υποστηρίζουν τις γυναίκες σε αυτή τη διαδικασία, καθώς άλλος ένας μύθος είναι «μια φορά καισαρική για πάντα καισαρική». Όλη αυτή η προσπάθεια σαφώς χρειάζεται υποστήριξη και προώθηση από το σύστημα υγείας» είπε η κ. Θεοχάρη.

Λίγα λόγια για το «εν κυήσει»

Όπως διευκρινίζει η κ. Θεοχάρη «το «εν κυήσει» είναι ένα κέντρο προγεννητικής φροντίδας και φυσιολογικού τοκετού, το οποίο ιδρύθηκε πριν από επτά χρόνια και απαρτίζεται από τρείς μαίες (σ.σ. μεταξύ του η ίδια), μία ψυχολόγο και μία δασκάλα yoga. Εμπνευστήκαμε την έναρξη της δράσης μας από την πεποίθησή μας, ότι ο ερχομός ενός ανθρώπου πρέπει να γίνεται με απόλυτο σεβασμό και αγάπη. Έτσι, στόχος μας είναι να δοθεί έμφαση στην προετοιμασία για γονεϊκότητα και να αναδειχθεί ο φυσικός τοκετός. Στις συναντήσεις, οι έγκυες γυναίκες μαζί με τους συντρόφους τους λαμβάνουν πληροφορίες που αφορούν την κύηση, τον τοκετό και τη λοχεία, αποκτώντας επιστημονικά τεκμηριωμένες γνώσεις. Ταυτόχρονα, συμμετέχουν σε βιωματικές ασκήσεις. Με αυτό τον τρόπο, οι γυναίκες μαθαίνουν να εμπιστεύονται τη φύση και  το σώμα τους νιώθοντας δυνατές για τη στιγμή του τοκετού τους, απολαμβάνοντας μία όμορφη εμπειρία. Παράλληλα συνοδεύουμε τις γυναίκες στο νοσοκομείο ή το σπίτι και συμμετέχουμε στον τοκετό. Εκτιμώ πως η ομάδα αναλαμβάνει πέντε εγκύους τον μήνα».

 

Τέλος ερωτηθείσα για το συναισθηματικό υπόβαθρο του επαγγέλματος, η κυρία Θεοχάρη ανέφερε εμφανώς ενθουσιασμένη ότι «πρόσφατα μία λεχώνα που συμμετείχε στο πρόγραμμα της ομάδας μας είπε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των επισκέψεων μας πριν από την γέννα, ένιωθε προστατευμένη από εμάς και ότι της λείπουμε πολύ. Δεν φανταζόμουν πόσο συναίσθημα εμπεριέχεται σ’ αυτή τη δουλειά και πόσο μεγάλο μπορεί να γίνει το δέσιμο μεταξύ μας».

»Αν κάτι πρέπει να επισημάνουμε κλείνοντας, είναι ότι απαιτείται ενημέρωση και σεβασμός στο γυναικείο σώμα, ώστε η γυναίκα να διεκδικήσει εν τέλει αυτά που χρειάζεται. Ο τοκετός είναι ο πρώτος αγώνας υπεράσπισης του παιδιού και αξίζει να τον δώσουμε», σημείωσε.

*Το φωτογραφικό υλικό παραχωρήθηκε από το κέντρο «Εν Κυήσει»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Θεσσαλονίκη: Έδιωξαν έγκυο γιατί έληγε η εφημερία και έχασε το παιδί–Μήνυσε τους γιατρούς δύο νοσοκομείων

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top