Σε διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία ο πρωθυπουργός

Σε διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινάει σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία.

Κατά τη σημερινή πρώτη μέρα, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας «Middle East Green Initiative», όπου θα μιλήσει στο πλαίσιο των παρεμβάσεων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει στους συμμετέχοντες ηγέτες ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ Αλ Σαούντ.

Αύριο Τρίτη, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρίγκιπα διάδοχο Αλ Σαούντ στο ανάκτορο Αλ Γιαμάμα. Μετά το πέρας των επαφών ο διάδοχος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του πρωθυπουργού.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στις εργασίες του επενδυτικού και οικονομικού forum «Future Investment Initiative», όπου θα έχει συζήτηση με τον δημοσιογράφο Τζον Ντεφτέριος.

Σε ισχύ από σήμερα ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας

Από σήμερα (Δευτέρα 25 Οκτωβρίου) μπαίνει σε εφαρμογή το μέτρο του δακτυλίου. Όλα τα αυτοκίνητα θα μπαίνουν στο δακτύλιο εναλλάξ σύμφωνα με το καθεστώς μονά-ζυγά, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο της πινακίδας τους. Εξαιρούνται δύο βασικές κατηγορίες

-Πρώτον οι τύποι των «καθαρών» οχημάτων, δηλαδή, τα ηλεκτρικά, τα υβριδικά, τα από κατασκευής φυσικού αερίου και υγραερίου και τα Euro 6 που εκπέμπουν ρύπους κάτω από 120 gr CO2.

-Δεύτερον όσοι έχουν άδεια δακτυλίου.

Σχεδιασμός ΟΑΣΑ για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού ενόψει της εφαρμογής του δακτυλίου

Όπως επισημαίνουν πηγές, ο ΟΑΣΑ, στο πλαίσιο της διαρκούς βελτίωσης των συγκοινωνιακών υπηρεσιών προς το επιβατικό κοινό, έχει αυξήσει σημαντικά τον αριθμό των διαθέσιμων οχημάτων στο δίκτυό του. Από τον Σεπτέμβριο του 2021, κυκλοφορούν καθημερινά άνω των 1.300 οχημάτων, έναντι περίπου 1.000 τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η αύξηση έγινε στοχευμένα σε γραμμές του δικτύου, στις οποίες διαπιστώθηκε επιβάρυνση κατά τις ώρες αιχμής. Έτσι παρά την σημαντική αύξηση της κινητικότητας των πολιτών, η πληρότητα άνω του 65%, στα οχήματα σε ώρες αιχμής, διατηρείται σε χαμηλά ποσοστά (2%-3% στο σύνολο των δρομολογίων).

Από σήμερα, οπότε ξεκινά η εφαρμογή του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας, ο ΟΑΣΑ θα παρακολουθεί συστηματικά τη λειτουργία του δικτύου και εφόσον απαιτηθεί, θα προχωρήσει σε βελτιωτικές παρεμβάσεις προσαρμόζοντας ανάλογα τα δρομολόγια. Παράλληλα, βρίσκεται ήδη σε συνεχή επαφή με την Τροχαία, για τη διαρκή αστυνόμευση των λεωφορειολωρίδων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή ροή των λεωφορείων, να τηρούνται οι προβλεπόμενες χρονοαποστάσεις και να εξυπηρετούνται οι επιβάτες με το καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σε ό,τι αφορά το δίκτυο της ΣΤΑΣΥ, έγιναν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να βελτιωθούν οι χρονοαποστάσεις, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής. Εξασφαλίστηκε η μέγιστη δυνατή διαθεσιμότητα συρμών, έτσι ώστε κατά τις ώρες αιχμής, να περνούν στη γραμμή 1 ανά 6 λεπτά, στη γραμμή 2 ανά 4,5 λεπτά και στη γραμμή 3 ανά 4 λεπτά.

Κενά σε σχολεία και συγχώνευση τμημάτων

Φέτος είχαμε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, υπερτριπλάσιες συνταξιοδοτήσεις σε σχέση με πρόπερσι (7.000, έναντι 2.000). Επίσης υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αδειών τις οποίες δικαιούνται οι εκπαιδευτικοί. Όταν ξεκίνησε η σχολική χρονιά ήταν χίλιες και τώρα είναι περισσότερες από 3.000. Για να καλυφθούν αυτές τις ανάγκες ξεκίνησε από την περασμένη Πέμπτη η διαδικασία για την πρόσληψη 2.512 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση και στη Γενική Εκπαίδευση ως προσωρινών αναπληρωτών με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου για το διδακτικό έτος 2021-2022. Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να παρουσιαστούν και να αναλάβουν υπηρεσία από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου έως και την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021.

Σε ό,τι αφορά το ποσοστό των τμημάτων γενικής παιδείας στις δημόσιες σχολικές μονάδες, μόνο ένα 4,53% έχει πάνω από 25 μαθητές- μαθήτριες. Ενώ, κατά το σχολικό έτος 2018-19, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, σχεδόν 7% των τμημάτων είχαν πάνω από 25 μαθητές.

Για τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

Οι παρελάσεις και γενικότερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου όπως διευκρινίστηκε, θα γίνουν παντού κανονικά με τα μέτρα προστασίας που υπάρχουν για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορονοϊού. Όλοι όσοι προσέλθουν για την παρακολούθησή τους θα πρέπει -σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα- να φορούν μάσκα, καθώς αυτό επιβάλλεται ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους όπου επικρατούν συνθήκες συνάθροισης και συγχρωτισμού. Επομένως, την ώρα της παρέλασης, οι θεατές θα πρέπει να φορούν μάσκα, σε αντίθεση με τους παρελαύνοντες, για τους οποίους η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική αφού θα είναι στοιχισμένοι. Ωστόσο, όσοι παρελάσουν θα πρέπει πριν και μετά την παρέλαση- εφόσον είναι συνωστισμένοι και όχι σε στοίχιση -να φορούν τις μάσκες τους.

Εμφατικά απορρίπτονται ακόμη ως ανυπόστατες, φήμες που διακινούνται για μη διεξαγωγή των μαθητικών παρελάσεων. Οι μαθητικές παρελάσεις θα πραγματοποιηθούν παντού κανονικά. Διευκρινίζεται ότι η μαθητική παρέλαση της Θεσσαλονίκης πραγματοποιείται παραδοσιακά στις 27 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιηθεί επίσης κανονικά. Στη στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης που γίνεται ανήμερα της επετείου, στις 28 Οκτωβρίου, θα παρελάσουν μόνο στρατιωτικά τμήματα. Όλες οι παρελάσεις θα έχουν μέγιστη χρονική διάρκεια 60 λεπτών.

Έρχεται νομοσχέδιο για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ

Νομοσχέδιο για τον συνολικό εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ προαναγγέλλει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται για ιδιωτικοποίηση.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι ο ΕΦΚΑ, όπως σχεδιάστηκε από την αρχή, είναι ένας βαρύς, δυσκίνητος δημόσιος οργανισμός. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ότι το νομοσχέδιο θα αντιμετωπίζει τη δυσκινησία, τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση του πολίτη, ενώ σημειώνει ότι τα κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι η εισαγωγή νέων μεθόδων μάνατζμεντ και η μεγαλύτερη ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων.

«Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, εντός της συνταγματικής φυσικά νομιμότητος, προκειμένου ο ΕΦΚΑ να μην υπηρετεί τον εαυτό του, αλλά τους πολίτες! Δεν συμβιβάστηκα ούτε στα υπόλοιπα υπουργεία που πέρασα μέχρι τώρα, δεν θα συμβιβαστώ και εδώ! Στόχος είναι ένας σύγχρονος, ευρωπαϊκός ΕΦΚΑ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας, προσθέτοντας ότι όλες οι ρυθμίσεις θα εξυπηρετούν τελικά τους πολίτες, κάνοντας ταυτόχρονα πιο εύκολη την καθημερινότητα των υπαλλήλων.

Σκιαγραφώντας το πλαίσιο που θα κινούνται οι ρυθμίσεις του επικείμενου νομοσχεδίου, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρεται συγκεκριμένα σε μία νέα μέθοδο μάνατζμεντ, που ήδη εφαρμόζεται και είναι ο «Πύργος Ελέγχου» του ΕΦΚΑ, «ένα ηλεκτρονικό εργαλείο δουλειάς, με το οποίο η διοίκηση του ΕΦΚΑ μπορεί σε πραγματικό χρόνο να διαπιστώνει την αποδοτικότητα των υπαλλήλων και να παίρνει τις αντίστοιχες αποφάσεις».

«Με το νέο σύστημα αυτό, θα συνδυάζονται η στοχοθεσία και τα αποτελέσματα της δουλειάς. Και όσοι δεν δουλεύουν αποτελεσματικά, θα πρέπει να εξηγούν πλέον “γιατί”. Αντίστοιχης φιλοσοφίας ρυθμίσεις θα υπάρχουν σε ολόκληρο το νομοσχέδιο» εξηγεί ο υπουργός Εργασίας, επαναλαμβάνοντας ότι, σε κάθε περίπτωση, «η αρχή μας είναι μία: Δεν υπάρχουν οι πολίτες για τον ΕΦΚΑ, αλλά ο ΕΦΚΑ για τους πολίτες!».

Τροποποιείται η κατανομή των βοσκοτόπων

Τροποποιείται με νέα ΚΥΑ η κατανομή των βοσκοτόπων και επιτυγχάνεται η αποκατάσταση σειράς χρόνιων στρεβλώσεων και καταστρατηγήσεων στον τρόπο κατανομής των δημοσίων εκτάσεων.

Η τροποποίηση γίνεται εντός των περιορισμών που θέτει το Κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο και των εθνικών επιλογών που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Η νέα ΚΥΑ διαμορφώνει, όπως επισημαίνουν κυβερνητκές πηγές, ένα πιο δίκαιο και αντικειμενικό πλαίσιο στη κατανομή των ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους που ξεκινούν τώρα τη γεωργική τους δραστηριότητα.

Ένα πλαίσιο που μαζί με άλλες παρεμβάσεις και ελέγχους, θα ανταποκρίνεται και θα συμμορφώνεται στις υποχρεώσεις που θέτει η νέα ΚΑΠ σε κάθε κράτος-μέλος της Ε.Ε..

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ