Σε κατάσταση κινδύνου οι Κήποι του Πασά – Αυτοψία Νικηφορίδη στο μνημείο (VIDEO)

Σε κατάσταση κινδύνου οι Κήποι του Πασά – Αυτοψία Νικηφορίδη στο μνημείο (VIDEO)

Σημαντικές φθορές έχουν υποστεί οι Κήποι του Πασά, με αποτέλεσμα το μνημείο να κινδυνεύει με καταστροφή – Τι δηλώνει ο αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης Πρόδρομος Νικηφορίδης που πραγματοποίησε αυτοψία στο σημείο.

Σε κατάσταση κινδύνου βρίσκεται το μνημείο των Κήπων του Πασά στη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται ακριβώς πάνω από το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος και δίπλα από το Επταπύργιο.

Άστεγος ή άστεγοι που έχουν βρει καταφύγιο στο εμβληματικό μνημείο, ανάβουν φωτιές για να ζεσταθούν μέσα στη σπηλιά των Κήπων, με αποτέλεσμα να προκαλούν τεράστια ζημιά, ενώ έτερος χώρος του μνημείου έχει μετατραπεί σε τουαλέτα.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει πρόβλημα με τα απορρίμματα σε συγκεκριμένα σημεία, που αφήνουν είτε οι άστεγοι, είτε επισκέπτες, ενώ πέρα από την τακτική παρουσία υπαλλήλων καθαριότητας του δήμου, που κάνουν ότι καλύτερο μπορούν, γενικότερα το μνημείο φαίνεται ότι έχει αφεθεί στην τύχη του.

Το θέμα ανέδειξε χθες με ανάρτηση του στα social media ο ξεναγός Τάσος Παπαδόπουλος, ο οποίος παραθέτοντας σχετικές φωτογραφίες, ανέφερε πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, σε λίγο οι εμβληματικοί Κήποι του Πασά θα αποτελούν παρελθόν, με το μνημείο να περνάει τη χειρότερη στιγμή στα 120 χρόνια της ιστορίας του.

Ο ίδιος απευθύνθηκε στον Δήμο Θεσσαλονίκης, την Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων, σε Κινήσεις Πολιτών, και σε κάθε εμπλεκόμενο/ενδιαφερόμενο, προκειμένου να σταματήσει η κατάρρευση του μνημείου.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι λόγω των φωτιών που ανάβει άστεγος που έχει βρει μόνιμο καταφύγιο μέσα στη σήραγγα/σπηλιά των Κήπων, «τα κονιάματα πέφτουν, οι λίθοι ασβεστώνονται και η παράσταση με τον δράκο -όπως και όλο το μνημείο- έχει μαυρίσει από την αιθάλη», ενώ την ίδια στιγμή τα κλαδιά των γύρω πεύκων πρέπει να κλαδευτούν καθώς πιέζουν τα δομικά στοιχεία του μνημείου, ξηλώνοντας τμήματα του.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, το μνημείο έχει πάντα σκουπίδια και χθες «η κατάσταση ήταν αδιανόητη, με δεκάδες σπασμένα μπουκάλια, άπειρα πλαστικά, παντού σάπια φαγητά (μάλλον από συσσίτια), ούρα και κόπρανα μέσα, έξω και γύρω από το μνημείο».

Αυτοψία Νικηφορίδη στο μνημείο – Τι είπε στο GRTimes

Για το θέμα ενημερώθηκε από την πρώτη στιγμή ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας, Πρόδρομος Νικηφορίδης, ο οποίος νωρίτερα σήμερα πραγματοποίησε αυτοψία στο σημείο, για να δει από κοντά την κατάσταση.

Όπως δήλωσε στο GRTimes ο κ. Νικηφορίδης, υπάρχει όντως πρόβλημα με τον άστεγο που έχει βρει καταφύγιο στον χώρο και το μνημείο ζημιώνεται από αυτήν την χρήση, πράγμα που δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ο αντιδήμαρχος σημείωσε πως δεδομένου ότι είναι ανέφικτη οποιαδήποτε περίφραξη ειδικά για το μνημείο, η μόνη λύση είναι να γίνει μια επικοινωνία με τον άνθρωπο που κοιμάται εκεί προκειμένου να πειστεί να πάει σε άλλον χώρο, κατά προτίμηση σε κάποια δομή, πράγμα που όπως λέει δεν είναι σίγουρο ότι θα δεχτεί ο άστεγος.

Ο κ. Νικηφορίδης ανέφερε πως το θέμα απαιτεί ευαίσθητο χειρισμό και πως για τον ίδιο λόγο θα έρθει άμεσα σε συνεννόηση με τις αντιδημαρχίες Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης και Πρόνοιας και Δημοτικής Αστυνομίας, ώστε να βρεθεί μια λύση από κοινού.

Η ιστορία των Κήπων του Πασά

Οι Κήποι του Πασά, που ήταν επίσης παλαιότερα γνωστοί και ως Δρακόσπιτα η άντρο των δερβισάδων, εκτιμάται ότι κατασκευάστηκαν περίπου το 1904.

Το 1901 η περιοχή αυτή είχε περάσει από την Εκκλησία και τη Φιλόπτωχο Αδελφότητα, στην τότε νομαρχία της οθωμανικής διοίκησης που έχτισε το νοσοκομείο Χαμιδιέ (Άγιος Δημήτριος), στον περιβάλλοντα χώρο του οποίου ήταν ενταγμένο και το πάρκο των Κήπων του Πασά.

Μέσα στο πάρκο δημιουργήθηκαν κτίσματα φανταστικής αρχιτεκτονικής, μεταξύ των οποίων και σιντριβάνια, με το νερό να παίζει καθοριστικό ρολό στις κατασκευές.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, οι κήποι ονομάστηκαν Κήποι του Πασά, γιατί υπήρξαν το ησυχαστήριο του Οθωμανού μεράρχου Σεϊφουλάχ Πασά.

Κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1922 οι νεοφερμένοι Έλληνες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στα σπίτια των Τούρκων, λεηλάτησαν το μνημείο για να πάρουν το οικοδομικό υλικό για να επισκευάσουν τα σπίτια τους με αποτέλεσμα η σημερινή μορφή του πάρκου να διαφέρει δραματικά από την αρχική του.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top