Στα δύσκολα η Μαλαματίνα: Συνέχιση απεργιών μέσα στον τρύγο

Στα δύσκολα η Μαλαματίνα: Συνέχιση απεργιών μέσα στον τρύγο

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις διοίκησης – εργαζομένων στην οινοποιία Μαλαματίνα, καθώς με εξώδικο το Σωματείο ενημερώνει ότι συνεχίζει τις απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 22 ως τις 31 Αυγούστου, κλείνοντας έτσι ένα μήνα απεργιών, όταν από την άλλη πλευρά, ο τρύγος έχει ξεκινήσει και σταφύλια εισκομίζονται στα οινοποιεία της εταιρείας στην Ασωπίας Βοιωτίας και  στον Φάρο Αυλίδας.

H διάσωση της «Μαλαματίνα ΑΕΒΕ» από τον όμιλο Mantis, αποδεικνύεται πως δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση, παρότι η συμφωνία εξυγίανσης της πολύπαθης οινοποιίας, κουρεύει σε σημαντικό βαθμό τις υποχρεώσεις της και ρυθμίζει σε βάθος χρόνου, εκείνες που θα πρέπει να αποπληρωθούν.  Και το εγχείρημα εξυγίανσης και διάσωσης, γίνεται ακόμη δυσκολότερο εξ’ αιτίας της αντιπαράθεσης μεταξύ διοίκησης και συνδικαλιστών, οι οποίοι, ξεκίνησαν κινητοποιήσεις τον Ιούνιο, με στάσεις εργασίας και τον Αύγουστο προχώρησαν σε απεργίες και αποκλεισμό του εμφιαλωτηρίου στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης.

Αιτήματα των απεργών, όπως έχουν επανειλημμένως διατυπωθεί, είναι: η ανάκληση των απολύσεων και η υπογραφή νέας Ε.Σ.Σύμβασης Εργασίας. Ωστόσο, στο εξώδικο της 18ης Αυγούστου ως απαίτηση διατυπώνεται η ανάκληση των απολύσεων όπως και της απόφασης για κλείσιμο του τμήματος διανομής, χωρίς να γίνεται αναφορά στην «αυτονόητη», όπως λέχθηκε στο GRTimes.gr, υπογραφή νέας ΕΣΣΕ.

Που όμως οδηγείται η εταιρεία, η οποία βρίσκεται σε μία περίοδο αυξημένης εποχικής δραστηριότητας και της οποίας το εμφιαλωτήριο θα έπρεπε, όπως λέχθηκε, «να λειτουργεί από τον προηγούμενο μήνα»;

Κεράνης: αναγκαία η αναδιάρθρωση

«Η εταιρεία, δεν μειώνει συνολικά τις θέσεις εργασίας στην επιχείρηση. Κάνει ενέργειες καλύτερης αξιοποίησης του ανθρωπίνου δυναμικού της και των πόρων που διαθέτει», τόνισε στο GRTimes.gr o διευθύνων σύμβουλος κ. Νικόλαος Κεράνης.

«Η Μαλαματίνα αφ’ ενός δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο με έντονη εποχικότητα και αφ’ ετέρου, προσπαθεί να ρίξει το βάρος στα πιο κρίσιμα σημεία για τη δυναμική ανάπτυξή της στην αγορά, δηλαδή στο marketing, την προώθηση προϊόντων, το branding.

«Η εσωτερική αναδιάρθρωση και η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού είναι αναγκαία, γιατί υπήρχαν τμήματα υπεράριθμα. Σε μία επιχείρηση, η απασχόληση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με όρους μονιμότητας. Σε μία εταιρεία που είναι προβληματική, που πρέπει οπωσδήποτε να αυξήσει τις πωλήσεις της, δεν είναι δυνατό να διατηρηθεί το Τμήμα Διανομής, που και στο παρελθόν άλλωστε, καλυπτόταν κι’ από εξωτερικούς συνεργάτες. Η Μαλαματίνα είναι εταιρεία παραγωγής κρασιών, όχι διανομής προϊόντων» είπε ο κ. Κεράνης και πρόσθεσε:

«Στη γραμμή εμφιάλωσης, που έγιναν οι πρώτες, πέντε, απολύσεις, τέλος Μαΐου, έπρεπε να αποκτηθεί ευελιξία για την κάλυψη των αναγκών παραγωγής, που έχουν έντονη εποχικότητα.

«Η γραμμή εμφιάλωσης έπρεπε να έχει τεθεί σε λειτουργία από τον προηγούμενο μήνα. Όταν ζητήθηκε από εργαζομένους να δουλέψουν υπερωρίες, αρνήθηκαν και αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάποιες προσλήψεις ορισμένου χρόνου. Ούτε απεργοσπαστικό μηχανισμό στήσαμε, όπως λέχθηκε, ούτε διώξαμε κάποιους για να φέρουμε ανεκπαίδευτους», επισήμανε ο κ.  Κεράνης, ο οποίος πάντως δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία της Μαλαματίνας, παρά τη συνέχιση των απεργιών.

Να σημειωθεί ότι ως τώρα, απολύθηκαν πέντε (5) εργαζόμενοι από τη γραμμή εμφιάλωσης, ένας (1) εκ των οποίων επέστρεψε με σύμβαση ορισμένου χρόνου. Στη συνέχεια καταργήθηκε το Τμήμα Διανομής, από το οποίο δύο (2) εργαζόμενοι έφυγαν με εθελουσία, ένα (1) άτομο μετακινήθηκε σε άλλη θέση απασχόλησης, ενώ εννέα (9) απολύθηκαν.

Η υπογραφή νέας ΕΣΣΕ

Σε ό,τι αφορά την υπογραφή νέας ΕΣΣΕ, ο κ. Κεράνης επισήμανε ότι ως τώρα το Σωματείο, δεν έλαβε ξεκάθαρη θέση σε ό,τι αφορά στο σχέδιο που πρότεινε η διοίκηση για νέα ΕΣΣΕ.

«Ποτέ δεν λάβαμε ένα γραπτό κείμενο στο οποίο να επισημαίνονται τα σημεία της πρότασης της διοίκησης, με τα οποία το Σωματείο διαφωνεί, ένα κείμενο με τις δικές της προτάσεις», δήλωσε ο κ. Κεράνης.

Η πρόταση για νέα ΕΣΣΕ διατηρεί τους μισθούς στα επίπεδα που βρίσκονταν με την προηγούμενη Σύμβαση, που έληξε ( μετά από παράταση) στις 31/5/2022, ενώ προβλέπεται αύξηση 2% για την διετία μέχρι τις 31/5/2024.

Να σημειωθεί ότι από τους 86 συνολικά εργαζομένους στη Μαλαματίνα, περίπου 50 έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις, με μισθούς που είναι στο ίδιο ύψος με εκείνους της μέχρι πρότινος ισχύουσας.

Ατομικές συμβάσεις έχουν υπογράψει και 11 εργαζόμενοι , από τα 56 μέλη του Σωματείου. Στο Σωματείο, βάσει καταστατικού, θα μπορούσαν να εγγραφούν 60 από τους 86 εργαζομένους στη Μαλαματίνα.

Φραγγίδης: Πρώτα  ανάκληση των απολύσεων

Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, εμμένουν πρώτα και κύρια στην ανάκληση των απολύσεων, αλλά οι κινητοποιήσεις γίνονται και για την υπογραφή νέας ΕΣΣΕ, δήλωσε ο κ. Γιάννης Φραγγίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Επιχείρησης Μαλαματίνα  αλλά και πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ.

«Εμείς ζητάμε την ανάκληση των απολύσεων και μετά μπορούμε να συζητήσουμε με τη διοίκηση τους όρους της νέας Σύμβασης Εργασίας. Να ληφθεί υπόψη ότι την προηγούμενη τριετία, δηλαδή με την προηγούμενη σύμβαση, δώσαμε το 20% των αποδοχών μας. Έχουμε δηλώσει ότι είμαστε διατεθειμένοι να παραμείνουν, στο ίδιο ύψος οι μισθοί μας, για άλλα δύο χρόνια.

«Επιμένουμε στην ανάκληση των απολύσεων, μάλιστα οι πέντε πρώτες απολύσεις έγιναν στη διάρκεια διαπραγματεύσεων για τη ΣΣΕ αλλά και κινητοποιήσεων, ενέργεια παράνομη».

Εάν οι απολύσεις δεν ανακληθούν, ο κ. Φραγγίδης πρόσθεσε ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα συνεχισθούν και μετά το τέλος Αυγούστου και για….όσο πάει.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top