Στον αέρα το Open Data Hub του Yπερταμείου- ο ψηφιακός κόμβος των ΔΕΚΟ

Στον αέρα το Open Data Hub του Yπερταμείου- ο ψηφιακός κόμβος των ΔΕΚΟ

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Σε πιλοτική λειτουργία τέθηκε  το ψηφιακό Open Data Hub, του Υπερταμείου, στο οποίο ανεβάζουν δεδομένα οι θυγατρικές εταιρείες της ΕΕΣΥΠ/Υπερταμείο. Πρόκειται για  τον πρώτο ελληνικό κόμβο, μέσω του οποίου, ΔΕΚΟ, θα τροφοδοτούν εταιρείες και κοινωνία με ανοικτά δεδομένα, που προκύπτουν από τη λειτουργία τους και τις υπηρεσίες που παρέχουν.

Από το Ο2hub, θα μπορούν να αντλούν στοιχεία τρίτες επιχειρήσεις και ιδιώτες, αξιοποιώντας μέσω ενός πλήρως διαδραστικού κόμβου, ένα μεγάλο πλούτο πληροφοριών ο οποίος θα γεννάει νέα δεδομένα και αξίες, σε μία αγορά, που υπολογίζεται ότι θα φτάσει, πανευρωπαϊκά, τα 200 δις. ευρώ το 2025.

Ο κόμβος, η δημιουργία του οποίου αποτελεί πρωτοβουλία του Υπερταμείου και μία από τις πολλές οριζόντιες δράσεις που στρατηγικά σχεδιάζει για τις θυγατρικές του, σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την Crowdpolicy, ενώ πριν λίγη ώρα παρουσιάστηκε από τον αναπληρωτή δ/νοντα σύμβουλο της ΕΕΣΥΠ κ. Στέφανο Γιουρέλη και την επικεφαλής του τεχνολογικού τμήματος κα. Αφροδίτη Σεβαστή.

Στο Οpen Data Hub (O2hub), που προς το παρόν είναι προσβάσιμο στη διεύθυνση www.data.hcap.gr, υπάρχουν διαθέσιμα 41 σύνολα δεδομένων από 7 θυγατρικές εταιρείες, σε 10 θεματικές περιοχές. Ο επισκέπτης του κόμβου μπορεί να βρει δεδομένα των αστικών συγκοινωνιών (Συγκοινωνίες Αθηνών),της παραγωγής και κατανάλωσης πόσιμου νερού (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), της διακίνησης αλιευμάτων, οπωρολαχανικών και κρεάτων (ΟΚΑΑ, ΚΑΘ), δεδομένα ταχυδρομικών υπηρεσιών(εισαγωγές-εξαγωγές ταχυδρομικών αντικειμένων) (ΕΛΤΑ) και πολλά ακόμη χρήσιμα στοιχεία.

Ο2hub και δωρεάν open data

Όπως είπε ο κ. Γιουρέλης, ο κόμβος θα εμπλουτίζεται συνεχώς και το μεγαλύτερο μέρος των ανοικτών δεδομένων θα είναι δωρεάν για τους επισκέπτες του O2hub. Το Υπερταμείο οπωσδήποτε δεν θα χρεώνει για την παροχή στοιχείων, δίχως αυτό να αποκλείει κάποιες χρεώσεις από πλευράς εταιρειών.

«Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί στις θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ μία κουλτούρα ανοικτών δεδομένων», τόνισε ο αναπληρωτής CEO της Εταιρείας, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν και άλλες οριζόντιες δράσεις για τις θυγατρικές επιχειρήσεις του Υπερταμείου.

Έρχεται δράση για την κυβερνοασφάλεια

Μάλιστα πολύ σύντομα θα παρουσιαστεί δράση που αφορά την Κυβερνοασφάλεια των θυγατρικών , ενώ επίσης υλοποιούνται παράλληλα πολλά μεγάλα έργα για τον ψηφιακό τους μετασχηματισμό και την εισαγωγή συστημάτων αυτοματισμού σε λειτουργίες τους.

Το O2hub, είναι πλήρως διαλειτουργικό με τον ψηφιακό κόμβο της Ελληνικής Κυβέρνησης, ενώ όπως είπε η κα. Σεβαστή, περισσότερες από 160 startups, οι περισσότερες από τις οποίες έχουν συμμετάσχει σε διαγωνισμούς καινοτομίας θυγατρικών (π.χ. ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ), έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για διασύνδεση. Σε επόμενο χρόνο, η Εταιρεία θα εξετάσει και τη διασύνδεσή της με αντίστοιχα ψηφιακά hubs ανοικτών δεδομένων του εξωτερικού.

ΔΕΘ και ψηφιακές υπηρεσίες εκθέσεων

Όλες οι θυγατρικές του Υπερταμείου, μετασχηματίζονται ψηφιακά, έτσι, η ΔΕΘ- Helexpo, αναμένεται να περάσει και στις Ψηφιακές Υπηρεσίες Εκθέσεων, ενώ η ΚΑΘ, η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, έχει ήδη ξεχωρίσει για το πληροφοριακό σύστημα ελέγχου χρεώσεων και κυκλοφορίας μέσω RFID, ένα από τα τρία καλά παραδείγματα που παρουσιάζονται στον κόμβο.

Ψηφιακές δράσεις και έργα ΔΕΚΟ

Όπως τονίσθηκε, οι ΔΕΚΟ, θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ, έχουν κάνει ήδη δράσεις και έργα ψηφιακά, όπως  π.χ. στα ΕΛΤΑ είναι ο «ψηφιακός ταχυδρόμος»,  ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ προχωρούν με τους έξυπνους μετρητές – υδρόμετρα αλλά και ψηφιακή διαχείριση νερού όπως και λυμάτων. Στο πεδίο της διαχείρισης ακινήτων υπάρχει ήδη πληθώρα γεωχωρικών δεδομένων από τη θυγατρική ΓΑΙΑΟΣΕ, στοιχεία που θα εμπλουτισθούν περαιτέρω, ενώ αναμένεται και η εξ’ ολοκλήρου ψηφιοποίηση του αρχείου ακινήτων της ΕΤΑΔ.

Στο κομμάτι των αγορών και της διακίνησης τροφίμων, εγκαθίστανται εφαρμογές που παρακολουθούν την κίνηση των οχημάτων αλλά και τις υποδομές ( π.χ. ψυγεία) των δύο μεγάλων κεντρικών αγορών. Πολλές ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες αναπτύσσονται ή ήδη βρίσκονται σε λειτουργία, στον ΟΑΣΑ.

Ο όγκος ανοικτών δεδομένων των θυγατρικών της ΕΕΣΥΠ θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο και αποτελεί «χρυσή» ευκαιρία για την ανάπτυξη υπηρεσιών, που θα αποφέρουν στις ΔΕΚΟ έσοδα αλλά και γενικότερο όφελος καθώς το κοινωνικό αποτύπωμα μπορεί να είναι σημαντικότατο και άμεσα συνδεδεμένο με την ουσία των δράσεων ESG (περιβάλλον, κοινωνία, εταιρική διακυβέρνηση).

Τέλος, ο κ. Γιουρέλης, πρόσθεσε, ότι περί το τέλος Φεβρουαρίου, μαζί με την παρουσίαση του στρατηγικού σχεδίου του Υπερταμείου, θα λεχθούν περισσότερα για τις επόμενες δράσεις που σχεδιάζονται για τις θυγατρικές, αλλά και για τις επενδυτικές πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η ΕΕΣΥΠ, αξιοποιώντας έτσι τα έσοδα που έχει από τη λειτουργία της ( π.χ. μερίσματα)

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top