Συνάντηση κορυφής της Ομογένειας στη Θεσσαλονίκη

Συνάντηση κορυφής της Ομογένειας στη Θεσσαλονίκη

Με θέμα τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή θα γίνει αύριο Τρίτη 15 Μαρτίου 2022 στη Θεσσαλονίκη η κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής με το Δ.Σ. της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.). Οι εργασίες της συνεδρίασης ξεκινούν στις 16.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Για πρώτη φορά από ιδρύσεως του ελληνικού κράτους συνεδριάζει κοινοβουλευτική επιτροπή εκτός Κοινοβουλίου και εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος Αθηνών, και μάλιστα στη Θεσσαλονίκη, πόλη που έχει διαχρονικά στενούς δεσμούς με την ελληνική διασπορά. Επιπλέον το επίκαιρο θέμα της Μικρασιατικής Καταστροφής έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους απόδημους Έλληνες, καθώς αρκετοί ανάμεσά τους είναι προσφυγικής καταγωγής», τονίζει ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Β΄ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης.

Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν ως ομιλητές οι: Πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γεώργιος Βαρυθυμιάδης Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου Πρόεδρος Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος Αντώνης Οραήλογλου Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Αριστείδης Χρυσόπουλος Πρόεδρος Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών Νικόλαος Ουζούνογλου Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων Φάνης Ισαακίδης.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Θεσσαλονίκη οι ελληνικής καταγωγής εκλεγμένοι σε κοινοβούλια του εξωτερικού πραγματοποιούν συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και φορέων. Επίσης το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει επισκέψεις στην Παναγία Σουμελά και τους αρχαιολογικούς χώρους της Βεργίνας και της Πέλλας.

Θα ακολουθήσει την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 (09.00 – 14.00, Αποθήκη Δ, Λιμάνι Θεσσαλονίκης) η ημερίδα «Εγνατία των λιμένων. Ηγουμενίτσα – Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Αλεξανδρούπολη: Αναπτυξιακός και Γεωστρατηγικός ρόλος».

Η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.)

H Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε.) συστάθηκε τον Αύγουστο του 1996, με πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης και, έκτοτε, υποστηρίζεται από τη Βουλή των Ελλήνων. Στην Πα.Δ.Ε.Ε. μετέχουν ελληνικής καταγωγής νυν και πρώην μέλη Νομοθετικών Σωμάτων και Πολιτειακών Κοινοβουλίων άλλων χωρών. Σκοπός της Πα.Δ.Ε.Ε. είναι α) η επικοινωνία και ανάπτυξη των σχέσεων των μελών με τη Βουλή των Ελλήνων, β) η ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα και η ανάπτυξη κοινής στρατηγικής σε ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, γ) η προαγωγή και διάδοση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας, καθώς και δ) η συνεργασία με την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων.

Στις δραστηριότητες της Πα.Δ.Ε.Ε. περιλαμβάνονται: (α) Ψηφίσματα και δράσεις για ζητήματα που αφορούν στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στον Ελληνισμό της Διασποράς, (β) εκστρατεία για τον επαναπατρισμό των γλυπτών του Παρθενώνα, την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, (γ) πραγματοποίηση ημερίδων και συναντήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό με θέμα την προώθηση των ελληνικών προϊόντων, των ελληνικών επενδύσεων και της τουριστικής ανάπτυξης,(δ) κοινές δράσεις με ελληνικούς και ομογενειακούς Οργανισμούς.

Η Γενική Συνέλευση της Πα.Δ.Ε.Ε. συνέρχεται κάθε δύο χρόνια στην Ελλάδα, κατόπιν προσκλήσεως από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Πα.Δ.Ε.Ε, και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Βουλή των Ελλήνων.

Η Γενική Συνέλευση της Πα.Δ.Ε.Ε. έχει υιοθετήσει Ψηφίσματα για: την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την ονομασία της Π.Γ.Δ.Μ., την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, την Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία, την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο, τη Διακήρυξη της Ελληνικής Ομογένειας για την υποστήριξη της Ελλάδας, την προώθηση της ελληνικής γλώσσας, την Αναδιάρθρωση του Ελληνικού Δημοσίου Χρέους, την ψήφο των Αποδήμων, τη δυνατότητα άσκησης εκλογικού δικαιώματος Ελλήνων πολιτών που ζουν στο εξωτερικό από τον τόπο όπου διαβιούν, τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες (ΑΟΖ) της Ελλάδας και της Κύπρου, την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στον τομέα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τελευταία Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων τον Ιούλιο του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Θεσσαλονίκη δίνουν ραντεβού οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ομογένειας από όλο τον κόσμο

Θεσσαλονίκη: Με μέλη της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού συναντήθηκε ο Κ. Ζέρβας

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top