Συνοριοφύλακες στον Έβρο: Δούλευαν ακόμη και στις άδειες τους για να μην αφήσουν ακάλυπτο το κύκλωμα διακινητών (VIDEO)

Συνοριοφύλακες στον Έβρο: Δούλευαν ακόμη και στις άδειες τους για να μην αφήσουν ακάλυπτο το κύκλωμα διακινητών (VIDEO)

Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τους συνοριοφύλακες στον Έβρο, που διακινούσαν μετανάστες, ενώ όπως αποκαλύπτεται δούλευαν ακόμα και στις άδειές τους προκειμένου να μην αφήσουν ακάλυπτο το κύκλωμα.

Ειδικότερα, ένας εκ των συλληφθέντων αστυνομικών είχε λάβει βραχεία άδεια και ο δεύτερος αναρρωτική. Την ώρα λοιπόν που θα έπρεπε να απουσιάζουν, εμφανίστηκαν ξαφνικά στο αστυνομικό τμήμα και δήλωσαν ότι θέλουν να συμμετέχουν σε μία αστυνομική επιχείρηση που θα γινόταν.

Πλέον οι αδιάφθοροι ξεκαθαρίζουν στη δικογραφία ότι οι δύο αστυνομικοί κινήθηκαν με αυτό τον τρόπο προκειμένου να πραγματοποιήσουν «ραντεβού» με τους Τούρκους δουλέμπορους και θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να τους ειδοποιήσουν που θα βρίσκονταν τα περίπολα έτσι ώστε να ακολουθήσουν αφύλακτες διαδρομές για να περάσουν τους μετανάστες από τα σύνορα.

Το επιχειρησιακό τους σχέδιο ήταν τέτοιο που δεν προέβλεπε μόνο την ειδοποίηση των Τούρκων δουλεμπόρων για την τοποθεσία των περιπόλων. Ειδικότερα, υπάρχει περίπτωση όπου συνέλαβαν κανονικά τους παράτυπους μετανάστες που περνούσαν.

Αυτό το έκαναν για να δείξουν στην υπηρεσία τους ότι πραγματοποιούν συλλήψεις και γιατί ήταν σε συνεννόηση με τους Τούρκους δουλέμπορους για τη σύλληψή τους και στη συνέχεια την απελευθέρωσή τους.

Αποκαλυπτικές συνομιλίες των συνοριοφυλάκων

Σε μία από τις συνομιλίες έχει γίνει η παράνομη διακίνηση από τον Τούρκο διακινητή και οι αστυνομικοί ψάχνουν να εντοπίσουν πού τους έχει αφήσει τη «βαλίτσα». Υπενθυμίζεται ότι ο κωδικός «βαλίτσα» ήταν το παράνομο όφελος που θα έπαιρναν από τον Τούρκο διακινητή.

Σε μία από αυτές τις συνομιλίες ένας από τους συλληφθέντες αστυνομικούς αναφέρει: «Το κομάντο λέει θα αφήσει μία τσάντα. Με πήρε πάλι για δύο “ζευγάρια παπούτσια”. Κάπου στη γωνία “το άφησε”. Να τη, εκεί πρέπει να είναι στην πινακίδα. Ναι, ναι, άρα τώρα πέρασαν και την άφησαν. Κάτσε θα σταματήσω, για να την πάρω».

Πρόκειται για συνομιλία που εκτυλίχθηκε ανάμεσα σε δύο από τους κατηγορούμενους οι οποίοι ήθελαν να πιστοποιήσουν ότι, ο Τούρκος διακινητής, τούς έχει αφήσει πράγματι κάπου τη βαλίτσα με το παράνομο όφελος και θέλουν να πάνε να την παραλάβουν.

Περισσότερος του ενδιέφερε να δικαιολογήσουν τα χρήματα

Όμως, αυτό που φαίνεται ότι τους ενδιέφερε περισσότερο, είναι το πώς θα δικαιολογήσουν χρήματα τα οποία έχουν στη διάθεσή τους και με τα οποία κάνουν αγορές. Για παράδειγμα, ένας από τους κατηγορούμενους ήθελε να αγοράσει ένα πολυτελέστατο αυτοκίνητο και ο ενδοιασμός του ήταν το πώς θα μπορούσε να δικαιολογήσει τα χρήματα καθώς δεν φαίνεται να έχει χρήματα στις καταθέσεις.

Στη συνομιλία, λοιπόν, αυτή, με κάποιο πρόσωπο, λέει τα εξής: «Εγώ πρέπει να δικαιολογήσω τα λεφτά, αν μού πουν πού τα βρήκα; Πρέπει να φαίνεται στο πόθεν έσχες», με τον άγνωστο άντρα να τού απαντάει, «έχετε και τα πόθεν έσχες εσείς οι αστυνομικοί». Και του απαντά ο αστυνομικός, «κατάλαβες; Εγώ, πρέπει να φαίνεται το αμάξι σε δάνειο, γιατί δεν έχω καταθέσεις πουθενά. Θα μού πουν, “πού βρήκες αυτά τα λεφτά και τα πήρες;”». Και τότε ο άγνωστος άντρας που, απ’ ότι φαίνεται γνωρίζει πολύ καλά τον αστυνομικό, τού λέει, «από τους Πακιστανούς, πες τους».

Το κόλπο για να αποφύγουν την άρση τραπεζικού απορρήτου

Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο το οποίο αποκαλύπτεται είναι το γεγονός ότι, σε δύο από τους συλληφθέντες, εντοπίστηκε μία χρεωστική κάρτα βρετανο – λιθουανικής, ψηφιακής τράπεζας, στην οποία δεν υπάρχουν προμήθειες συναλλάγματος και, αυτό, έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί, σε περίπτωση άρσης τραπεζικού απορρήτου θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο για τους αστυνομικούς αυτή τη στιγμή, να μπορούν να εντοπίσουν ποιες συναλλαγές έχουν γίνει.

Τέλος, υπάρχουν τέσσερις Τούρκοι παράνομοι διακινητές οι οποίοι φαίνεται να είχαν όλο αυτό το διάστημα, τις επαφές και τις τηλεφωνικές αλλά και τις επιχειρησιακές με τους αστυνομικούς.

Βαριές κατηγορίες για τους πέντε αστυνομικούς

Ποινική δίωξη για βαριά αδικήματα κακουργηματικού τύπου άσκησε σήμερα ο εισαγγελέας Αλεξανδρούπολης στους πέντε αστυνομικούς του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου, οι οποίοι συνελήφθησαν χτες από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, μετά από πολύμηνη έρευνα και παρακολουθήσεις, για διευκόλυνση εισόδου στην χώρα παράνομων μεταναστών.

Συγκεκριμένα, σε βάρος των πέντε αστυνομικών (ενός ανθυπαστυνόμου και τεσσάρων αρχιφυλάκων) ασκήθηκε ποινική δίωξη για τα κατά περίπτωση αδικήματα της διευκόλυνσης εισόδου πολιτών τρίτων χωρών χωρίς έλεγχο, διεύθυνση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου, κατάχρηση εξουσίας, μεταφορά από το εξωτερικό πολιτών τρίτων χωρών που δεν έχουν δικαίωμα εισόδου στην Ελλάδα και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Η κατηγορία για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης απαγγέλθηκε σε έναν από τους αρχιφύλακες που φέρεται ως αρχηγός της ομάδας και έδινε κατευθύνσεις στους υπόλοιπους, μετά από επικοινωνία με τέσσερις αλλοδαπούς που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, οι οποίοι διαμένουν στην Τουρκία και ενημέρωναν για την άφιξη των παράνομων μεταναστών στα σύνορα.

Ειδικότερα, ο συγκεκριμένος αρχιφύλακας φέρεται από τα στοιχεία της έρευνας ότι είχε την πρώτη επαφή με έναν από τους δουλέμπορους στην Τουρκία και σταδιακά έβαλε στο «κόλπο» και τους υπόλοιπους.

Οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, αλλά με εντολή του εισαγγελέα κρατούνται και παραπέμφθηκαν στον ανακριτή Ορεστιάδας και αρχίσουν να απολογούνται από το πρωί της Παρασκευής, 2 Ιουνίου. Παράλληλα, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας αναμένεται η έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, προκειμένου να κινηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες και να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Ένα στοιχείο που έχει ενδιαφέρον, σύμφωνα με πληροφορίες από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, είναι ότι τρεις από τους πέντε συλληφθέντες είχαν αποσπαστεί το 2018 στην ΕΥΠ, όπου υπηρέτησαν για περίπου ένα χρόνο.

Σημειώνεται ότι η έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε μετά από μία ανώνυμη καταγγελία για ύποπτη δράση των συλληφθέντων και ακολούθησαν και άλλες, επίσης ανώνυμες καταγγελίες. Οι αξιωματικοί δεν αποκλείουν την πιθανότητα οι καταγγέλλοντες να είναι αστυνομικοί, οι οποίοι αντιλήφθηκαν από την συμπεριφορά των συλληφθέντων ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πέντε κατηγορούμενοι, έχοντας ως συνοριοφύλακες κύρια αποστολή τους την αποτροπή αλλοδαπών να πλησιάσουν τα σύνορα και να επιχειρήσουν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος, επέλεγαν βάρδιες σε συγκεκριμένα σημεία και ώρες, δείχνοντας υπέρμετρο ζήλο και αναλαμβάνοντας πλήρως την φύλαξη του τομέα ευθύνης τους, λέγοντας κάποιες φορές ότι δεν χρειάζονταν κάμερες ή την παρουσία του FRONTEX. Σε μία περίπτωση μάλιστα, ένας από τους κατηγορούμενους, ενώ ήταν ελεύθερος υπηρεσίας και με πυρετό, πήγε στην υπηρεσία του και έκανε κανονικά βάρδια σε σημείο των συνόρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ, οι οποίοι ερευνούσαν την υπόθεση από τον περασμένο Οκτώβριο, κατάφεραν, κυρίως μετά τον Ιανουάριο, να καταγράψουν συνομιλίες των αστυνομικών με τους δουλέμπορους και συνέλεξαν τα στοιχεία που χρειάζονταν για να προχωρήσουν στην χθεσινή επιχείρηση και την σύλληψη των κατηγορουμένων. Στις τηλεφωνικές επαφές που καταγράφηκαν, ακούγονται να συνομιλούν με άτομα που μιλούν με σπαστά ελληνικά.

Δεν καταγράφονται πάντως συνομιλίες για τις χρηματικές αμοιβές τους, εκτός από κάποιες στις οποίες ακούγονται να μιλούν για βαλίτσες και μια στην οποία ένας από αυτούς λέει ότι δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα χρήματα για αγορά αυτοκινήτου.

Ωστόσο, μετά και την ανεύρεση σημαντικών χρηματικών ποσών σε ευρώ και άλλα νομίσματα, κατά τις κατ’ οίκον έρευνες, στο πλαίσιο της προανάκρισης, υπήρξαν αναφορές για αγορές κτημάτων και ακριβών αγροτικών μηχανημάτων, για αυτό γίνεται εξονυχιστική έρευνα στα πόθεν έσχες των πέντε κατηγορουμένων και στις οικονομικές τους συναλλαγές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δικαιολογούνται ή όχι.

Με πληροφορίες από Έθνος, OPEN, ΑΠΕ-ΜΠΕ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Έβρος: Πώς δρούσε το κύκλωμα των αστυνομικών που διακινούσε μετανάστες – Οι Τούρκοι συνεργάτες (VIDEO)

Στον εισαγγελέα οι αστυνομικοί που συνελήφθησαν για εμπλοκή σε κύκλωμα διακίνησης αλλοδαπών

Έβρος: Προσαγωγή 5 συνοριοφυλάκων – Ερευνάται εμπλοκή τους σε κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top