Τακτική συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ υπό τον Μητσοτάκη – Η «διπλωματία των σεισμών» και η δυνατότητα προσέγγισης Αθήνας-Άγκυρας

Τακτική συνεδρίαση ΚΥΣΕΑ υπό τον Μητσοτάκη – Η «διπλωματία των σεισμών» και η δυνατότητα προσέγγισης Αθήνας-Άγκυρας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει στις 12.00 στην τακτική συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), στο Μέγαρο Μαξίμου.

Βέβαιο είναι πάντως ότι μετά το φονικό σεισμό στην Τουρκία και τις εκδηλώσεις διεθνούς αλληλεγγύης, για άλλη μια φορά γίνεται αναφορά στη διπλωματία των σεισμών και την τραγική ευκαιρία ανάδειξης μιας δυνατότητας προσέγγισης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας.

«Σε αυτούς τους καιρούς κρίσης αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε είναι ότι, εν τέλει, είμαστε γείτονες και πρέπει να βοηθάμε ο ένας τον άλλον στις δύσκολες στιγμές» τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN και στη δημοσιογράφο Κριστίνα Μακφάρλαν, αναφερόμενος στη βοήθεια που παρείχε η χώρα μας αμέσως μετά το φονικό σεισμό στη γειτονική Τουρκία. Τόνισε ότι «οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, αλλά συνεργαζόμαστε εξαιρετικά καλά με τις τουρκικές αρχές. Καταλαβαίνω ότι υπήρξε μια πολύ σημαντική κινητοποίηση από την πλευρά της Τουρκίας. Θα επαναλάβω ότι πρώτη προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να σωθούν οι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει. Αμέσως μετά είμαι βέβαιος ότι οι αρχές θα επικεντρωθούν σε ζητήματα στέγασης, σίτισης όσων δεν μπορούν να επιστρέψουν στις εστίες τους. Και, ασφαλώς, θα αρχίσει η επίπονη διαδικασία της ανοικοδόμησης».

Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη συνεργασίας με διεθνείς οργανισμούς και την πρότασή του για συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε να υπάρξει συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια που θα σταλεί και στη Συρία, η οποία επίσης επλήγη από τους ισχυρότατους σεισμούς, θα φθάσει εκεί που πραγματικά υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει σημαντική εμπειρία όσον αφορά την αντιμετώπιση σεισμών και γνωρίζοντας πως σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας, εστάλησαν συνεργεία στο πεδίο το ταχύτερο δυνατόν ώστε να σωθούν εγκλωβισμένοι. Τόνισε πως δεν είναι η πρώτη φορά που σεισμοί έχουν πλήξει τις χώρες μας, όπως είπε: «Είχαμε έναν μεγάλο σεισμό στην Τουρκία το 1999, η Ελλάδα προσέφερε βοήθεια. Είχαμε σεισμούς στην Ελλάδα όπου η Τουρκία προσέφερε τη βοήθειά της».

Και πρόσθεσε: Στο τέλος της ημέρας, αυτή είναι στιγμή που πρέπει να αφήσουμε στην άκρη προσωρινά τις διαφορές μας και να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε μια εξαιρετικά επείγουσα κατάσταση. Και πάλι, και οι δύο χώρες βρίσκονται σε ένα ενεργό τμήμα του κόσμου από πλευράς γεωλογικών φαινομένων, οπότε πρέπει -πέραν των θεμάτων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή- να αντιμετωπίσουμε και τους σεισμούς. Θα επαναλάβω εδώ αυτό που έχω πει δημοσίως: ότι ο ελληνικός και ο τουρκικός λαός είναι φίλοι. Μπορεί να έχουμε τις διαφορές μας πολιτικά, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με τον τουρκικό λαό.

Τέτοιες στιγμές πιστεύω ότι υπάρχει μια έντονη εκδήλωση συμπόνιας και καλής θέλησης προς την Τουρκία, το οποίο είναι απολύτως κατανοητό όταν αντικρίζεις τέτοιου είδους εικόνες».

Σημείο αναφοράς αποτέλεσε εν τω μεταξύ η συγκλονιστική εικόνα ενός Έλληνα κι ενός Τούρκου διασώστη που σώζουν ένα επτάχρονο παιδί.

Αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Με αναφορά στους καταστροφικούς σεισμούς της Τουρκίας, την ελληνική βοήθεια προς τη γείτονα χώρα, αλλά και την επικοινωνία που είχε τόσο ο ίδιος όσο και η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή καταστροφή. Ήδη το πρώτο C-130 έχει φθάσει στην Τουρκία, είναι σίγουρο όμως πως θα απαιτηθεί μεγάλη κινητοποίηση από την πλευρά της διεθνούς κοινότητας» είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας με νόημα πως «κάθε τέτοια μεγάλη φυσική καταστροφή μας υπενθυμίζει πως ως πολιτεία πρέπει να επενδύουμε στις δομές της Πολιτικής Προστασίας».

Στη συνέχεια και αφού αναφέρθηκε και στον χαμό των δυο πιλότων της Ελληνικής Αεροπορίας με το μοιραίο Φάντομ, λέγοντας ότι το νομοσχέδιο συζητιέται στη σκιά αυτού του θλιβερού δυστυχήματος τόνισε: «Βρίσκομαι εδώ για να μιλήσω για δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες, που θα έπρεπε να ενώνουν τις πολιτικές δυνάμεις». «Η μία ρυθμίζει σημαντικά ζητήματα των στελεχών των ΕΔ, η δεύτερη έρχεται να θωρακίσει τη δημοκρατική ομαλότητα από τους εχθρούς της. Η πρώτη έρχεται να ρυθμίσει κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τη σταδιοδρομία και τα μισθολογικά ζητήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων» συμπλήρωσε.

Εξειδικεύοντας τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ο πρωθυπουργός είπε ότι σε ό,τι αφορά στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, «στις οικονομικές ενισχύσεις, που έχουν ήδη δοθεί, προστίθεται η αποζημίωση και στο εξειδικευμένο προσωπικό για την εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά και καταργείται η παλιά παρακράτηση υπέρ των στρατιωτικών».

Ακόμα: «Οι απόφοιτοι ακαδημιών εμπορικού ναυτικού θα μεταφέρονται αυτόματα στο πολεμικό ναυτικό για να υπηρετούν εκεί τη θητεία τους, ενώ και η εθνοφυλακή εκσυγχρονίζει την εκπαίδευση των μελών της με τις τάξεις της να ανοίγονται και στις γυναίκες. Σύντομα θα καταθέσουμε πρόσθετη νομοθετική ρύθμιση για τους ΕΠΟΠ», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έκανε λόγο για παρεμβάσεις που καθρεφτίζουν την επιτελική κυβερνητική αντίληψη για τους ένστολους, από την υγεία έως την οικονομική τους ανακούφιση και μίλησε για «συγκεκριμένες και χειροπιαστές ενέργειες με στόχο τη θωράκιση των αμοιβών τους που βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά επίπεδα σχετικά με την αποστολή που επιτελούν. Αυτή η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει τη μη φορολόγηση πτητικών και άλλων επιδομάτων. Εν μέσω των πολλών κρίσεων κάνουμε αυτά που μπορούμε και αυτά που επιτρέπουν οι αντοχές της χώρας μας. Προσπαθούμε για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ναι θα υπάρξει αναπροσαρμοσμένο μισθολόγιο για τις Ένοπλες Δυνάμεις από την 1/1/24».

Ωστόσο έντονη ήταν η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κορυφώθηκε και στη δευτερολογία και τελικά στην τριτολογία του.

«Κύριε Τσίπρα το πραγματικό ερώτημα των εκλογών δεν είναι Δημοκρατία ή Νέα Δημοκρατία. Και να είστε πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για την παράταξη μας. Δημοκρατία έχουμε και την θωρακίζουμε.

Το δίλημμα είναι άλλο: Προχωράμε μαζί μπροστά ή γυρίζουμε διχασμένοι πίσω; Θέλουμε κυβέρνηση ΝΔ ή θέλουμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Θέλουμε πρωθυπουργό Μητσοτάκη με κυβέρνηση ΝΔ ή πρωθυπουργό Τσίπρα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;»

Κλείνοντας την ομιλία του και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε: «Αναθεωρήστε τη στάση σας και γυρίστε στα έδρανα της Βουλής. Εδώ θα έχουμε την ευκαιρία να αναμετρηθούμε στα μάτια των πολιτών».

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top