ΤΕΕ-Γ.Στασινός: Έμφαση στην ανθεκτικότητα και την ψηφιοποίηση-100 χρόνια προσφοράς του ΤΕΕ στους πολίτες

ΤΕΕ-Γ.Στασινός: Έμφαση στην ανθεκτικότητα και την ψηφιοποίηση-100 χρόνια προσφοράς του ΤΕΕ στους πολίτες

Εντός του 2025 εκτιμά ο πρόεδρος του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος), Γιώργος Στασινός, ότι θα ολοκληρωθεί ο προσεισμικός έλεγχος του συνόλου των σχολείων, Πανεπιστημίων, νοσοκομείων, πυροσβεστικών σταθμών και αστυνομικών τμημάτων της χώρας, που έχει σε εξέλιξη το ΤΕΕ, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο πλαίσιο εκδήλωσης στην Πλατεία Αριστοτέλους για τον εορτασμό των 100 χρόνων ζωής του Επιμελητηρίου. Την ίδια χρονιά  (2025) επίσης κατά τον ίδιο θα  έχει επιτευχθεί η ψηφιοποίηση σχεδόν του 90% των 3,5 εκατ. αρχείων των πολεοδομιών της χώρας.

“Το ΤΕΕ συμπλήρωσε 100 χρόνια ιστορίας, 100 χρόνια προσφοράς στους μηχανικούς, πάνω από όλα όμως στους πολίτες αυτής της χώρας, αλλά και στην ανάπτυξη όπως τη βλέπουμε σήμερα, με τα καλά και κάποια άσχημα, αλλά στο τέλος με θετικό πρόσημο”, δήλωσε ο κ.Στασινός και πρόσθεσε: “Το ΤΕΕ βρίσκεται σε μια περίοδο που κάνει πολύ σημαντικά έργα όπως ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης με όλα τα γεωχωρικά δεδομένα, το εθνικό μητρώο υποδομών, η ψηφιοποίηση όλων των αρχείων των πολεοδομιών, πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα, τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια σε περισσότερους από 200 δήμους. Ένα σημαντικό κομμάτι που δεν έχει ασχοληθεί σχεδόν κανείς είναι το πεδίο της ανθεκτικότητας. Ξεκινάμε προσεισμικό έλεγχο στο σύνολο των σχολείων των νοσοκομείων, των πανεπιστημίων, των πυροσβεστικών σταθμών και των αστυνομικών τμημάτων, Αυτό που δεν πέτυχε η πολιτεία τα προηγούμενα 50 χρόνια θεωρούμε ότι θα καταφέρουμε να το πετύχουμε αυτό στον επόμενο χρόνο. Το ΤΕΕ είναι τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας και υλοποιεί πολύ σημαντικά έργα. Έτσι θα συνεχίσουμε, δίνοντας έμφαση στην ανθεκτικότητα και την ψηφιοποίηση, όντας πρωταγωνιστής στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας”.

Το ΤΕΕ – συνέχισε ο πρόεδρός του – βρίσκεται σε μια περίοδο κατά την οποία υλοποιεί πάρα πολύ σημαντικά έργα, όπως ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης με όλα τα γεωχωρικά δεδομένα που απαιτούνται για μια αδειοδότηση, το Εθνικό Μητρώο Υποδομών, η ψηφιοποίηση όλων των αρχείων των πολεοδομιών και ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε όλη τη χώρα, δηλαδή τοπικά και ειδικά πολεοδομικά σχέδια σε περισσότερους από 200 δήμους και ο προαναφερόμενος προσεισμικός έλεγχος και πρόσθεσε: “Έτσι θα συνεχίσουμε, δίνοντας έμφαση στην ανθεκτικότητα και στην ψηφιοποίηση, όντας πρωταγωνιστής στον πράσινο και ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας”.

Ερωτηθείς για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το μπόνους στα ύψη των κτηρίων, ο κ. Στασινός εξέφρασε την άποψη ότι “έχει γίνει πολύς ντόρος χωρίς να υπάρχει ουσία. Υπάρχουν κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που έχουμε δει ψηλά κτήρια. Από κει και πέρα όμως, ο νόμος υπάρχει από το 2012 και μέχρι τώρα δεν είχαμε αντιμετωπίσει προβλήματα. Επικρατεί σε ελάχιστους δήμους ένα είδος λαϊκισμού. Νομίζω ότι στις ελάχιστες περιπτώσεις που υπάρχουν αρνητικά αποτελέσματα, δηλαδή πάρα πολύ ψηλά κτήρια, με τη χρήση διατάξεων του νόμου, θα φροντίσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το οποίο είμαστε σε άριστη συνεργασία, να το διορθώσει με κάποια διάταξη”.

Την πεποίθηση ότι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, η ανθεκτικότητα των υποδομών και ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας είναι το τρίπτυχο των σημαντικότερων δράσεων που χρειάζεται να συμβούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας/Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσακούμης, προαναγγέλλοντας τη διοργάνωση «μεγάλου συνεδρίου για την κλιματικά ουδέτερη, ανθεκτική και έξυπνη Κεντρική Μακεδονία», την ερχόμενη εβδομάδα, στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τσακούμης επισήμανε ακόμα ότι το ΤΕΕ παράγει σημαντικό έργο σχετικό με το το θεσμικό πλαίσιο των κατασκευών και των μελετών στην Ελλάδα, την ασφάλεια των κατασκευών και γενικότερα την προαγωγή της επιστήμης και της τεχνολογίας. Στη δε Κεντρική Μακεδονία λειτουργεί δυνατό περιφερειακό τμήμα, με 20.000 μέλη, ένας εκ των βασικών στόχων του οποίου είναι η προσπάθεια στήριξης της Περιφέρειας και των δήμων της, ώστε να αναπτυχθούν βιώσιμα.

Ιδιαίτερη μνεία στην ιστορική πορεία και τη διαχρονική συνεισφορά του εκατονταετούς, πλέον, ΤΕΕ έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας, πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ. «Δεν είναι τυχαίο ότι αυτά τα 100 χρόνια πολλές από τις προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου έχουν υιοθετηθεί από την Πολιτεία (…) Τα πρώτα χρόνια της θητείας του ΤΕΕ συνοδεύτηκαν από πολύ σημαντικά έργα στη μεταπολεμική Ελλάδα. Στις τότε συνεδριάσεις του ΤΕΕ συμμετείχαν υπουργοί των τότε κυβερνήσεων, προκειμένου να συνδιαμορφώσουν τα μοντέλο ανάπτυξης και υποδομών της πατρίδας μας. Τα τελευταία χρόνια ο ρόλος του ΤΕΕ έχει ενισχυθεί σημαντικά, με προτάσεις που έχει καταθέσει προς την Πολιτεία και έχουν υιοθετηθεί, με στόχο τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη και την περαιτέρω διευκόλυνση στους αδειοδοτικούς τομείς που καθυστερούν πάρα πολύ και ταλαιπωρούν πολίτες και έργα. Και νομίζω ότι έχει να επιτελέσει πολύ μεγάλο και σημαντικό έργο μέσα στα επόμενα χρόνια, αρκεί η Πολιτεία να συνεχίζει να εμπιστεύεται τους επιστήμονες μηχανικούς, τις απόψεις τους, να υιοθετεί τις θέσεις τους, για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με πιο σωστό και ορθό επιστημονικό τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την κλιματική κρίση», υπογράμμισε.

Στο σημαντικό έργο που επιτελεί το ΤΕΕ, όχι μόνο αναπτυξιακό, αλλά και κοινωνικό, συνεργαζόμενο και με παραγωγικά υπουργεία, όπως αυτά των Υποδομών & Μεταφορών και του Περιβάλλοντος & Ενέργειας, αναφέρθηκε ο Στράτος Σιμόπουλος, με την ιδιότητα του μοναδικού βουλευτή Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι μηχανικός και μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου. «Γνωρίζω πολύ καλά ότι όλα τα υπουργεία συνεργάζονται (με το ΤΕΕ) σε νομοθετικό επίπεδο, αλλά όχι μόνο στο νομοθετικό, αφού ταυτόχρονα αναθέτουν πάρα πολλά έργα στο Τεχνικό Επιμελητήριο, έργα τα οποία -με την υποδομή που έχει- καταφέρνει να φέρνει σε πέρας πάρα πολύ γρήγορα. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα αυτή η συνεργασία έχει ενδυναμωθεί. Μια συνεργασία, η οποία ελπίζω να συνεχίσει στον ίδιο βαθμό και μετά τις επόμενες εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο, οι οποίες θα γίνουν τον Μάιο», κατέληξε.

Στη μεγάλη συνεισφορά των Ελλήνων μηχανικών κάθε ειδικότητας στην οικοδόμηση των υποδομών κάθε είδους στη χώρα αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας. Ευχήθηκε δε και στον επόμενο αιώνα το ΤΕΕ να συνεχίσει να συμβάλει τα μέγιστα ως τεχνικός σύμβουλος του κράτους σε οτιδήποτε καινούργιο δημιουργεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Χατζηδάκης: Δεν θα δοθεί καμία παράταση για την διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Reuters: Το 2024 η πλήρης ανάκαμψη στην Ελλάδα – Η ηρεμία έχει αποκατασταθεί στη χώρα

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top