Θεοδωρίδου: Λανθασμένη άποψη ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει τη νόσο

Θεοδωρίδου: Λανθασμένη άποψη ότι το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει τη νόσο

Με τη φράση “το κρύο είναι μάλλον σύμμαχος του κορωνοϊού και όχι των ανθρώπων” ξεκίνησε την ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως έκανε γνωστό, σε όλον τον κόσμο έχουν γίνει πάνω από 40 εκατ. εμβόλια σε 51 χώρες.  Υπογράμμισε ότι σε κάθε χώρα ο αρμόδιος τομέας, όπως ο ΕΟΦ στην Ελλάδα καταγράφει τα περιστατικά που αναφέρονται κατά τον εμβολιασμό και υφίσταται ενδελεχής έλεγχος.

Ανέφερε ότι τα εμβόλια έχουν το χαρακτηριστικό ότι η παρακολούθηση για ανεπιθύμητες ενέργειες και μετά την εφαρμογή τους. Διευκρίνισε ότι η περίπτωση για μία σπάνια παρενέργεια από το εμβόλιο είναι μία προς ένα εκατομμύριο.

Εκτός από τα συνήθη ο πόνος στο σημείο της ένεσης, πυρετός ή ένα άλγος στο χέρι του εμβολίου, άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι οι αλλεργικού τύπου αντιδράσεις αλλά είναι σπάνιες και στη χώρα μας. Ανέφερε ότι υπήρξαν 4 αναφυλακτικές αντιδράσεις, που όμως ανατάχθηκαν αμέσως από το προσωπικό του εμβολιαστικού κέντρου.

Αναφέρθηκε στους ηλικιωμένους που ζουν σε δομές και έχουν ήδη εμβολιαστεί και τα άτομα άνω των 85 ετών. Για αυτούς είπε, το κριτήριο της επιλογής τους είναι ο πολύ αυξημένος κίνδυνος για θνητότητα από λοίμωξη από κορωνοϊό.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για θανάτους στην Νορβηγία σημείωσε ότι ο αντίστοιχος οργανισμός της Νορβηγίας ανέφερε σήμερα ότι δεν υπάρχει συσχέτιση των θανάτων με τον εμβολιασμό κατά της covid-19.

Ο εμβολιασμός συνεχίζεται κανονικά και στην Νορβηγία με έμφαση στα άτομα που έχουν πολύ εύθραυστη υγεία τα οποία αντιμετωπίζονται με πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα. Σημείωσε ότι σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν γίνει αρκετοί εμβολιασμοί δεν έχουν αναφερθεί περιστατικά με ανεπιθύμητες ενέργειες.

Χαρακτήρισε ως λανθασμένη την άποψη ότι το ίδιο το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει τη νόσο. Αν κάποιος νοσήσει τότε σημαίνει ότι η νόσος είχε δρομολογηθεί πριν τον εμβολιασμό.

Μάλιστα αφού ρωτήθηκε σχετικά η κ. Θεοδωρίδου διευκρίνισε ότι, αν είχε δρομολογηθεί μία λοίμωξη πριν τον εμβολιασμό είναι πιθανόν να νοσήσει το άτομο καθώς όπως εξήγησε μετά την 15η μέρα του εμβολιασμού δημιουργούνται τα αντισώματα.

Κάθετα αρνητική ήταν η απάντηση στην ερώτηση αν θετικοποιεί το rapid test ή το μοριακό τεστ σε άτομο που έχει λάβει το εμβόλιο.

Σχετικά με το αν κάποιος εμβολιαστεί ή πρόκειται να εμβολιαστεί και θέλει να κάνει και εμβόλιο για τη γρίπη ή για τον πνευμονιόκοκκο η απάντηση είναι ότι 15 μέρες πριν και 15 μέρες μετά τον εμβολιασμό κατά της covid-19 μπορούν να γίνουν και τα άλλα εμβόλια.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top