Θεσσαλονίκη-57α ΔΗΜΗΤΡΙΑ: Ένα λαμπερό Φεστιβάλ Πολιτισμού με 17 παραγωγές (ΦΩΤΟ)

Θεσσαλονίκη-57α ΔΗΜΗΤΡΙΑ: Ένα λαμπερό Φεστιβάλ Πολιτισμού με 17 παραγωγές (ΦΩΤΟ)

«Παλμοί» είναι ο τίτλος των 57ων ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σχεδόν για ένα μήνα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Με 17 κορυφαίες και πρωτότυπες παραγωγές, που συμπεριλαμβάνουν θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικά, performance, κινηματογράφο, εργαστήρια και με τιμητική τους τις θεατρικές παραστάσεις, τα 57α ΔΗΜΗΤΡΙΑ συνεργάζονται με το Κ.Θ.Β.Ε. έχοντας ως αντίδοτο στις κρίσεις τον Πολιτισμό και τις τέχνες.

Ρεπορτάζ: Ντέπυ Χιωτοπούλου ([email protected])

Μια καλλιτεχνική γραμμή στην οποία συνυπάρχουν αρμονικά διαφορετικά πρόσωπα και είδη της τέχνης, μια γραμμή, τρεκλίζουσα, κυματιστή, συνεχής, η οποία ενώνει και χαράζει τη δική της τροχιά, εκφράζοντας κίνηση και ελευθερία, ρευστότητα και ευελιξία αποτελεί την οπτική ταυτότητα του 57ου Φεστιβάλ Δημητρίων που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη 24 Σεπτεμβρίου με 20 Οκτωβρίου.

Για ένα πρόγραμμα δημιουργικό, πολυσυλλεκτικό, ανοιχτό και πλούσιο με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, εγχώριων και διεθνών παραγωγών μίλησε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη επισημαίνοντας πως ο πολιτισμός και οι τέχνες λειτουργούν ως αντίδοτο στις κρίσεις.

Στην κορυφαία διοργάνωση της πόλης και του Δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας λέγοντας πως ήδη από την ανάληψη των καθηκόντων του στο Δήμο, στόχος ήταν το φεστιβάλ των Δημητρίων να έχει ένα πιο συνοπτικό, ουσιαστικό πρόγραμμα σε όλους τους τομείς του πολιτισμού που δεν θα ξεπερνάει τις τρεις περίπου εβδομάδες.

«Είναι ένα λαμπερό, ένα σημαντικό φεστιβάλ με σημαντική ελκυστικότητα όχι μόνο από την πόλη της Θεσσαλονίκης, αλλά και εκτός» δήλωσε ο κ. Ζέρβας στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου για τα 57α Δημήτρια που δόθηκε στο Βασιλικό Θέατρο υπογραμμίζοντας πως η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου σηματοδοτεί τη διάθεση για συνεργασία με τον σημαντικό καλλιτεχνικό φορέα της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των φετινών Δημητρίων.

Όπως ο ίδιος επισήμανε τα 57α Δημήτρια συμπεριλαμβάνουν 17 παραγωγές που περιλαμβάνουν θέατρο, μουσική, χορό, εικαστικά, performance, κινηματογράφο και εργαστήρια, ενώ την τιμητική του έχει το θέατρο, ενώ αντίστοιχα πέρυσι ήταν ο χορός. Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 24 Σεπτεμβρίου με την πρωτότυπη παράσταση «ΛΟΥΝΑ, και θα ολοκληρωθούν στις 20 Οκτωβρίου όπου θα εμφανιστεί, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, ο Alexandre Desplat, ο πιο γνωστός συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, βραβευμένος με δυο Όσκαρ.

Συνέργειες και συνεργασίες

«Παλμοί» είναι ο τίτλος του 57ου Φεστιβάλ Δημητρίων και όπως ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Άκης Σακελλαρίου, όπως το οραματιζόμαστε, με εκκίνηση τη δημιουργία. «Στην πράξη χαιρόμαστε που ξεκινάμε ξανά μια άμεση συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με σύμπραξη σε κάποιες παραγωγές, γιατί θεωρούμε ότι το μέλλον, τουλάχιστον στο πρακτικό κομμάτι του πολιτισμού είναι οι συνεργασίες με άλλους φορείς» δήλωσε ο κ. Σακελλαρίου στο πλαίσιο της σημερινής συνέντευξης Τύπου επισημαίνοντας πως θα πρέπει να υπάρχει εξωστρέφεια.

Την δική της τοποθέτηση σχετικά με τις συνέργειες είχε και η πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Γιαννούλα Καρύμπαλη-Τσίπτσιου επισημαίνοντας πως οι συνεργασίες μεταξύ των φορέων αποτελούν μονόδρομο.

«Το ΚΘΒΕ δεν θα μπορούσε να μην αρωγός σ’ αυτόν τον κορυφαίο θεσμό, όχι μόνο με την παραχώρηση αιθουσών αλλά και με την ουσιαστική σύμπραξη για τη φιλοξενία δυο σημαντικών παραγωγών» ανέφερε η κα. Καρύμπαλη-Τσίπτσιου.

«Ζούμε σε μια εποχή της συνέργειας» δήλωσε από την πλευρά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέριος Πελτέκης θεωρώντας ότι είναι μια ευτυχής συγκυρία το ΚΘΒΕ να συνδράμει και να συνεργαστεί για την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου που θα μπορεί να το παρακολουθήσει το κοινό της Θεσσαλονίκης και όχι μόνο.

Ο ίδιος ευχήθηκε να μπορέσει να μεγαλώσει η μεταξύ τους συνεργασία – ΚΘΒΕ και Δήμου Θεσσαλονίκης- λέγοντας πως του χρόνου «εύχομαι να διευρυνθεί με περισσότερες εκδηλώσεις τόσο με το Δήμο Θεσσαλονίκης όσο και με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

Σημειώνεται ότι οι δυο παραστάσεις των 57ων Δημητρίων που αποτελούν σύμπραξη με το ΚΘΒΕ είναι δυο θεατρικές, το «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» σε σκηνοθεσία Τόμας Οστερμάιερ (1 Οκτωβρίου) και το Tempest Project σε διασκευή – σκηνοθεσία Peter Brook & Maria Helene Estienne, μια παράσταση βασισμένη στην «Τρικυμία» του Σαίξπηρ (8-9 Οκτωβρίου). Και οι δυο παραστάσεις θα ‘ανέβουν’ στο Βασιλικό Θέατρο.

Η πρωτότυπη παράσταση που θα ΄ταξιδεύει’ στην πόλη

Μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση συμπεριλαμβάνεται στα φετινά 57α Δημήτρια, η οποία θα ‘ταξιδεύει’ στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, δεν θα είναι στατική αλλά θα εξελίσσεται σε μια φεστιβαλική γραμμή, χορηγία των ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη θεατρική παράσταση «ΛΟΥΝΑ» της Ρίκας Μπενβενίστε, η οποία θα διαρκέσει από τις 24 Σεπτεμβρίου έως τις 25 Οκτωβρίου.

«Θα έχουμε ένα λεωφορείο, μια φεστιβαλική γραμμή, η οποία θα ξεκινάει από το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και θα καταλήγει στην Πλατεία Μαβίλη» ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, εξηγώντας πως οι επιβάτες που θα παρακολουθούν αυτήν την πρωτότυπη παράσταση, θα ζήσουν την ιστορία της Λούνας, μιας φτωχής Εβραίας ράφτρας που επέστρεψε στη γενέτειρά της από τα στρατόπεδα Κατοχής.

«Το ενδιαφέρον της παράστασης είναι, ότι εκτός από τη σκηνοθετική πρόταση και την υποκριτική ματιά, εξελίσσεται σε τρία διαφορετικά σημεία» ανέφερε στο GRTimes.gr η  Στέλλα Τενεκετζή, η οποία έχει σχεδιάσει την παραγωγή της παράστασης, σε σκηνοθεσία Δαμιανού Κωνσταντινίδη.

Όπως η ίδια ανέφερε «πρόκειται για θέατρο εν κινήσει, μπαίνουμε μέσα στο λεωφορείο, μπαίνουμε μέσα στο ζωντανό οργανισμό της πόλης και ταυτόχρονα βλέπουμε πού έζησε η ηρωίδα, τα σημεία που κινήθηκε, ενώ η δράση εξελίσσεται, αλλάζουμε τρεις σκηνικούς χώρους, εντός του Βαφοπουλείου, εν κινήσει στους δρόμους και τελικά στην πλατεία Μαβίλη που είναι και η τελευταία σκηνή του έργου».

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη θεατρική παράσταση θα έχει διάρκεια 2,5 περίπου ώρες, θα εξελίσσεται τέσσερις φορές την εβδομάδα (Σάββατο – Τρίτη), ξεκινώντας στις 20.00 από το Βαφοπούλειο και θα ολοκληρώνεται στις 22.30 στην πλατεία Μαβίλη (σ.σ. βρίσκεται κοντά στην Παλαιά Λαχαναγορά). Στην παράσταση θα συμμετέχουν τέσσερις ηθοποιοί, δυο μουσικοί και δυο τραγουδιστές.

Δείτε το πρόγραμμα των 57ων Δημητρίων εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δακρυσμένη Μικρασία 1922-2022: Μια παράσταση μνήμης, πολιτισμού και ελπίδας

Θεσσαλονίκη: Ο Λευκός Πύργος στον κατάλογο των θησαυρών της Ευρωπαϊκής Κινηματογραφικής Κληρονομιάς

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top