Θεσσαλονίκη: Οικονομία, κλιματική αλλαγή και διεθνή θέματα επί τάπητος στο συνέδριο του Economist (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη: Οικονομία, κλιματική αλλαγή και διεθνή θέματα επί τάπητος στο συνέδριο του Economist (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης

Με σημαντικούς εκπροσώπους του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό άρχισε τις εργασίες του το πρωί στο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη, το Third Thessaloniki Metropolitan Summit που διοργανώνει το The Economist σε συνεργασία με το powergame.gr.

Στις προκλήσεις της οικονομίας, των νέων δεδομένων που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, στις προοπτικές του τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας αλλά και σε σημαντικά διεθνή και περιφερειακά θέματα είναι στραμμένο το ενδιαφέρον στο συνέδριο του Economist που ξεκίνησε το πρωί στη Θεσσαλονίκη, οι εργασίες του οποίου επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στις αρχές Σεπτεμβρίου και που είχαν αναβληθεί όμως λόγω των γεγονότων με τη θεομηνία στη Θεσσαλία.

Στις ευρύτερες προοπτικές που διανοίγονται για τη Βόρεια Ελλάδα αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Στάθης Κωνσταντινίδης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα διεθνών συνεργασιών για την αντιμετώπιση κρίσεων, ειδικά μεταξύ των χωρών των Βαλκανίων.

«Η χώρα βαδίζει σε σταθερή τροχιά. Ήδη η ασφάλεια, η σταθερότητα που προέκυψε από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές, δημιουργεί αυτές τις συνθήκες. Η κυβέρνηση έχει αρχίσει να υλοποιεί το πρόγραμμα της σε ότι αφορά στο οικονομικό σκέλος και δημιουργούνται πραγματικά για τη Μακεδονία, τη Θράκη αλλά και για ολόκληρη τη χώρα ευοίωνες προοπτικές για το επόμενο διάστημα» είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε επίσης πως η δυτική Μακεδονία θα πρωτοπορεί στην υπόθεση της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης, η Θράκη θα γίνεται ενεργειακός κόμβος, ενώ η κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη έχουν ήδη γίνει προορισμός μεγάλων τεχνολογικών επενδύσεων από πολυεθνικές εταιρείες.

Μιλώντας για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε πως η κυβέρνηση προωθεί αποφασιστικά τον οδικό χάρτη της νέας της θητείας με την υλοποίηση του 50%, από τους πρώτους κιόλας μήνες, των οικονομικών της δεσμεύσεων προς την κοινωνία και ένα ευρύ σχέδιο μεταρρυθμίσεων.

«Η σταθερότητα που προέκυψε μετά τις εκλογές εγγυάται την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου της κυβέρνησης με ορίζοντα το 2030» πρόσθεσε.

Δείτε τι δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, τομέα Μακεδονίας Θράκης, προσερχόμενος στο συνέδριο:

Κωνσταντίνος Ζέρβας: Η καινοτομία βασικός πυλώνας της πολιτικής που ακολουθεί η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης

Στη στόχευση που είχε από την πρώτη στιγμή η παρούσα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης για την αναβάθμιση της πόλης σε θέματα υιοθέτησης καινοτόμων λύσεων και ψηφιακού μετασχηματισμού αλλά και στην εναρμόνιση της πολιτικής της με το ESG πλαίσιο (Environmental, Social and Governance), αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

“Πορευόμαστε με βάση μια στρατηγική συνετή και άμεση, που θέτει στο επίκεντρο πτυχές της καθημερινότητας που έχουν να κάνουν με τον ίδιο τον δήμο, το αστικό περιβάλλον και τους πολίτες. Η καινοτομία αποτελεί βασικό πυλώνα πάνω στον οποίο αναπτύσσεται αυτή η πολιτική. Η πόλη εξελίσσεται ταχύτατα και δυναμικά στον συγκεκριμένο αυτόν τομέα ο οποίος την αναδεικνύει διεθνώς” είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως τα τελευταία χρόνια η Θεσσαλονίκη έχει καταστεί στρατηγικός προορισμός επενδύσεων από παγκόσμιους τεχνολογικούς κολοσσούς, με επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, αλλά και χιλιάδες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε τη σημασία που έχει για την πόλη η αξιολόγηση της Θεσσαλονίκης από εξειδικευμένους οίκους αξιολόγησης ως ένας από τους ελκυστικότερους προορισμούς για ψηφιακούς νομάδες, γεγονός που όπως δήλωσε δημιουργεί πολλαπλασιαστικά οφέλη και νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.

«Σύμφωνα με έρευνα του MIT, για κάθε 100.000 ψηφιακούς νομάδες που επιλέγουν έναν προορισμό για να διαμείνουν και να εργαστούν σε αυτόν, δημιουργείται αντίκτυπος αντίστοιχος με περίπου 2,5 εκατομμύρια παραδοσιακούς τουρίστες. Το ποσό που αποτιμάται ως όφελος για την τοπική οικονομία για τους 100.000 νομάδες είναι 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ» επισήμανε.

Αναφερόμενος δε στις ενέργειες του δήμου είπε πως σχεδιάζει και υλοποιεί μεγάλα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, ύψους 40 εκατ. ευρώ, πως κινείται με γνώμονα τα σύγχρονα πρότυπα βιωσιμότητας και τις νέες τεχνολογίες και θέτει ως προτεραιότητες την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε διεθνές κέντρο καινοτομίας και τη χάραξη πολιτικών με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.

Κεντρικό πρόσωπο του Συνεδρίου είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Dominique de Villepin, ο οποίος θα μιλήσει στο επίσημο δείπνο που θα κλείσει τις εργασίες του Summit το βράδυ της Παρασκευής. Αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το μέλλον της διεύρυνσης της ΕΕ και στο καυτό θέμα της διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας στην Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Summit θα απονεμηθούν, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, και τα Πράσινα Βραβεία σε εταιρείες που διακρίθηκαν για την περιβαλλοντική  τους ατζέντα και δράση.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top