Θεσσαλονίκη-ΠΑΣΘ: Στο επίκεντρο η ασφάλεια των πολιτών με ποδήλατα και πατίνια (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Θεσσαλονίκη-ΠΑΣΘ: Στο επίκεντρο η ασφάλεια των πολιτών με ποδήλατα και πατίνια (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Η βελτίωση των υποδομών σε σχέση με τους ποδηλατοδρόμους για την πλήρη ασφάλεια των ευάλωτων χρηστών καθώς και η οδηγική συμπεριφορά ήτανε τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν σήμερα, Σάββατο (1/10) στο συνέδριο του Ποδηλατικού Αθλητικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (Π.Α.Σ.Θ.).

Ρεπορτάζ: Ελένη Μητσάλη

Ποδηλάτες, οδηγοί, τροχαία, τοπική αυτοδιοίκηση, επιστήμονες και πολιτικοί έδωσαν το «παρών» σήμερα, Σάββατο (1/10) στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, για μια αρχική προσέγγιση του προβλήματος τόσο για την ασφάλεια των ευάλωτων χρηστών μέσα στο αστικό περιβάλλον καθώς και για την βελτίωση της καθημερινής μετακίνησης στην πόλη.

Στόχος της ημερίδας ήταν η ανάδειξη του προβλήματος, της ασφάλειας των ευάλωτων χρηστών του δικτύου και της αστικής κινητικότητας (με εξειδίκευση στους ποδηλάτες) και η ενημέρωση για την από κοινού χρήση του δρόμου (Share the Road) από επαγγελματίες οδηγούς και ευάλωτους χρήστες.

«Η χρήση του ποδηλάτου έχει αυξηθεί κατά την διάρκεια της πανδημίας. Κυκλοφορεί ανάμεσα μας για πολλούς λόγους, όπως για καθημερνή μετακίνηση, άθληση, ψυχαγωγία και αύξηση καυσίμων. Εξυπηρετεί λοιπόν ποικίλες ανάγκες και είναι η λύση για πολλά προβλήματα αποτελώντας ένα χρηστικό «εργαλείο» βιώσιμης κινητικότητας. Όμως η κυκλοφορία του στον δρόμο αυξάνει την επικινδυνότητα λόγω της ευαλωτότητας των χρηστών του και συχνά σημειώνονται τροχαία συμβάντα και για αυτό τον λόγο αποφασίσαμε ως σύλλογος να αναδείξουμε αυτό το πρόβλημα με στόχο την ασφάλεια των ευάλωτων χρηστών» τόνισε, η πρόεδρος του Ποδηλατικού Αθλητικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ελένη Πεταλωτή.

«Πρέπει να βρούμε τον τρόπο που θα αλλάξει η οδική κουλούρα των συμπολιτών μας»

«Η αλήθεια είναι πως έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας να διανύσουμε. Αυτό κυρίως βασίζεται στο γεγονός ότι οι πόλεις στις οποίες ζούμε είναι στενές και με περιορισμένα χαρακτηριστικά. ‘Ωστόσο για να έχουμε κοντά μας και στους δρόμους το ποδήλατο πρέπει να γινούνε δυο βασικά πράγματα. Το πρώτο έχει να κάνει με την βελτίωση των υποδομών σε σχέση με τους ποδηλατοδρόμους έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει ο απαραίτητος χώρος και η προδιαγραφές ασφάλειας για να μπορούν να κινηθούν οι ποδηλάτες σωστά και με άνεση στην πόλη και ταυτόχρονα πρέπει να βρούμε τον τρόπο που θα αλλάξει η οδική κουλούρα των συμπολιτών μας. Έχουν γίνει πολλά βήματα στην κατεύθυνση αυτή, έχει ολοκληρωθεί η Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλεια η οποία συμπεριλαμβάνει ένα πολύ μεγάλο και σημαντικό κεφάλαιο τα ζητήματα του ποδηλάτου» τόνισε, ο Γενικός Γραμματέα Μεταφορών, Γιώργος Ξιφαράς.

Στο επίκεντρο της ημερίδας βρέθηκε η σημαντικότητα ότι μια σύγχρονη πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, αξίζει να έχει ένα ισχυρό ποδηλατικό κίνημα.

«Οι άνθρωποι που από επιλογή χρησιμοποιούν το ποδήλατο τους για την καθημερινή τους μετακίνηση μέσα στον αστικό ιστό μας δείχνουν τον δρόμο και τον τρόπο για τον οποίο πρέπει να υιοθετήσουμε όλοι όσο γίνεται πιο γρήγορα τις καλές πρακτικές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Είστε από τους πιο δυναμικούς συμμάχους μας στον προγραμματικό σχεδιασμό ,τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις που αναλαμβάνει η ΠΚΜ για να κάνουν τις πόλεις μας πιο πράσινες, πιο «φιλικές» αλλά κυρίως πιο ανθρώπινες. Ανήκετε στους πρωτοπόρους αλλά και ταυτόχρονα στους ριψοκίνδυνους, γιατί πράγματι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα ασφάλειας στους ελληνικούς δρόμους είτε αυτά αφορούν την έλλειψη υποδομών, την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υποδομές είτε φυσικά σχετίζονται με τις κατεστημένες αντιλήψεις ή ακόμη παρωχημένες νοοτροπίες» ανέφερε από πλευράς του, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Γιουτίκας.

Ι. Τόσκας: Εκείνο που προέχει στις μέρες μας και στις κοινωνίες που πλέον οδεύουν για την βιώσιμη κινητικότητα και για περισσότερα μέτρα υπέρ της βιώσιμη κινητικότητας είναι να μπορούμε να έχουν περισσότερους πόρους για να τους επενδύουμε σε τέτοια έργα.

«Τα θέματα της οδικής ασφάλεια είναι σπουδαία, η οδηγική συμπεριφορά είναι ζήτημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί από την πολιτεία με σταθερό και επίμονο τρόπο. Η επαφή μεταξύ των ομάδων χρηστών οδού και χρηστών των μέσον μεταφοράς και παράλληλα των πεζών είναι σημαντικό ως βήμα. Εκείνο που προέχει στις μέρες μας και στις κοινωνίες που πλέον οδεύουν για την βιώσιμη κινητικότητα και για περισσότερα μέτρα υπέρ της βιώσιμη κινητικότητας είναι να μπορούμε να έχουμε περισσότερους πόρους για να τους επενδύουμε σε τέτοια έργα» επισήμανε μεταξύ άλλων, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης ,Γιάννης Τόσκας.

Τέλος, στην ημερίδα παρευρέθηκαν, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Θεσσαλονίκης, Μάκης Κυριζίδης, ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, Παναγιώτης Παπαντωνίου, το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Ευάγγελος Γενίτσαρης & Φωτεινή Κεχαγιά και η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ινστιτούτου(Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς».

Για την οδική συμπεριφορά στο δρόμο το «παρών» έδωσαν:

Ο διευθυντής Τροχαίας Θεσσαλονίκης, Ταξιάρχης, Θωμάς Γερμανός, ο Μηχανολόγος Μηχανικός, Υπεύθυνος Η/Μ Τομέων Σηματοδότησης και Τροχαίου Υλικού Μετρό Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Καλτσάς, ο υπεύθυνος Ασφάλειας Ποδηλατικού γύρου Ελλάδος, Ιωάννης Παπανικολάου, ο εκπρόσωπός ιδιοκτήτων φορτηγών Αυτοκινητιστικών Ελλάδος, Απόστολός Κενίδης, ο εκπρόσωπος οδηγών λεωφορείων ΟΑΣΘ, Ιωάννης Δήμκας και ο αντιπρόεδρος Ελληνικής Ομοσπονδίας Αστικής Ποδηλασίας (ΕΟΑΠ), Λάζαρος Παπαδόπουλος.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε σήμερα ενώ αύριο Κυριακή 2 Οκτωβρίου, σε συνεργασία με τον ΟΣΕΘ Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης και τον ΟΑΣΘ, κοντά στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Νέα Παραλία, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Voltάρω της βιώσιμης κινητικότητας της ΠΚΜ, θα διεξαχθεί βιωματικό εργαστήρι σε ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, σήμερα – Αλλάζει το σκηνικό από το βράδυ (VIDEO)

Φον ντερ Λάιεν: Η Ευρώπη θα έχει αρκετό φυσικό αέριο τον χειμώνα

ΕΟΔΥ: Στο 13,54% η θετικότητα σε 11.026 rapid test την Παρασκευή (30/9)

 

 

 

 

 

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top