Θεσσαλονίκη: Σοβαρότατες οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα-Ασθενείς μένουν εκτός θεραπείας γιατί δε φτάνουν

Θεσσαλονίκη: Σοβαρότατες οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα-Ασθενείς μένουν εκτός θεραπείας γιατί δε φτάνουν

Ρεπορτάζ: Θωμάς Καλέσης

Σημαντικότατες ελλείψεις τουλάχιστον 400 βασικών φαρμάκων παρατηρούνται στις προθήκες των Φαρμακείων της Θεσσαλονίκης, εδώ και σημαντικό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα ασθενείς να μένουν εκτός θεραπείας μέχρι να έρθει το απόθεμα «που κι αυτό θα είναι ελάχιστο» λέει ο πρόεδρος του ΦΣ Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.

«Ανάλογο πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων, το οποίο τονίστηκε πρόσφατα με ανακοίνωση από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής, αντιμετωπίζουμε και εμείς εδώ στη Θεσσαλονίκη. Μιλάμε για περίπου 400 φαρμακευτικά σκευάσματα, όμως δεν πρόκειται για κάτι τωρινό, αλλά για κάτι που είναι γνωστό εδώ και χρόνια» σημειώνει στο GRTimes ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύσης Ευγενίδης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του αντίστοιχου Συλλόγου Αττικής, οι ελλείψεις αφορούν σε αναντικατάστατα φάρμακα, όπως, παυσίπονα, αντιβιοτικά, αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντικαταθλιπτικά κ.α. ενώ προσθέτουν πως «οι φαρμακοποιοί κάνουν ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξασφαλίσουν την αγωγή για τους ασθενείς τους, όμως δεν φέρουν καμιά απολύτως ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στη φαρμακευτική αγορά».

Παράλληλα καλούν «για άλλη μια φορά το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ που είναι αρμόδιοι για τον ομαλό εφοδιασμό των ασθενών με φάρμακα, να πάρουν επιτέλους ουσιαστικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση».

Εξειδικεύοντας αυτά τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΦΣΘ είναι ξεκάθαρος υπογραμμίζοντας στο GRTimes, πως πρέπει να σταματήσουν οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων. «Εάν δεν σταματήσουν το πρόβλημα θα παραμείνει πάρα πολύ μεγάλο. Αυτή τη στιγμή αναγκαζόμαστε σε συγκεκριμένα σκευάσματα να σπάμε ένα κουτί σε τρεις ασθενείς. Έτσι είναι, όταν παίρνεις ένα ή δύο κουτιά τον μήνα και οι ασθενείς που καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε είναι περισσότεροι. Τότε αναγκαζόμαστε και εμείς να καταφεύγουμε σε άλλες λύσεις» συμπλήρωσε ο κ. Ευγενίδης.

Χ. Δαραμήλας: Όταν πάσχοντες από διαβήτη μένουν εκτός θεραπείας, αυτό είναι πρόβλημα

Αναφερόμενος στο σημαντικό πρόβλημα έλλειψης φαρμάκων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Θεσσαλονίκης «Άγιος Δημήτριος», Χρήστος Δαραμήλας, υπογραμμίζει στο GRTimes, πως «αυτό το πρόβλημα το βιώνουμε από το 2019 οπότε και υπήρξε άρση της απόφασης για παύση των παράλληλων εξαγωγών. Από τότε που επαναξεκίνησαν, καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις στην εγχώρια αγορά. Σ’ ότι αφορά δε τον Σακχαρώδη Διαβήτη, ελλείψεις υπάρχουν και στις ινσουλίνες».

Συνεχίζοντας ο κ. Δαραμήλας υπογράμμισε επίσης «πως το πρόβλημα στην Ελλάδα εντοπίζεται σε όλες τις περιοχές και είναι γνωστό πως όταν υπάρχουν χρονοκαθυστερήσεις ή ασθενείς μένουν εκτός θεραπείας για σημαντικό διάστημα αυτό, είναι πρόβλημα. Πρέπει να παρθούν σημαντικές αποφάσεις που θα αλλάξουν τα δεδομένα που βιώνουμε. Δεν είναι αστεία πράγματα αυτά, όταν μιλάμε για περίθαλψη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top