Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σε Καλαφάτη: «Η Θεσσαλονίκη είναι για μένα η δεύτερη πατρίδα» (VIDEO)

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σε Καλαφάτη: «Η Θεσσαλονίκη είναι για μένα η δεύτερη πατρίδα» (VIDEO)

Συνάντηση με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας και Θράκης Σταύρο Καλαφάτη έχει αυτή την ώρα ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Παπαναστασούλης

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης υποδέχτηκε λίγο μετά τις 09:30 τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής στην είσοδο του Διοικητηρίου.

Στην αρχή της συζήτησης του με τον υπουργό, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής αναφέρθηκε στην βυζαντινή Θεσσαλονίκης, περιγράφοντας και τις αναμνήσεις του από τα παιδικά και τα νεανικά του χρόνια που πέρασε στην πόλη όταν έφτασε στη Θεσσαλονίκη από την Κωνσταντινούπολη με την οικογένεια του.

Ο Σεβασμιότατος Ελπιδοφόρος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι στη Θεσσαλονίκη αισθάνεται σαν να βρίσκεται στην πόλη του, στην πατρίδα του, καθώς μεγάλωσε και έζησε κάποια παιδικά χρόνια, μετά τον ξεριζωμό από την Κωνσταντινούπολη.

«Αναγκαστήκαμε να φύγουμε από την Πόλη όπως οι περισσότεροι Ρωμιοί της και εγκατασταθήκαμε στη φιλόξενη Θεσσαλονίκη. Εδώ μεγάλωσα, εδώ τελείωσα τα σχολεία και το Πανεπιστήμιο. Η Θεσσαλονίκη ήταν πάντοτε μια φιλόξενη πόλη με ανοιχτές αγκάλες, όπως και όλη η Μακεδονία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

«Αυτό πρέπει να αναδειχθεί, ιδίως φέτος που είναι η επέτειος της Μικρασιατικής καταστροφής. Πρέπει να φανεί ο σπουδαίος ρόλος της Μακεδονίας που αγκάλιασε τον ξεριζωμένο ελληνισμό και τον εγκατέστησε στην περιοχή της», τόνισε ο ίδιος.

Καλαφάτης: «Να αναδείξουμε τη βυζαντινή άποψη της Θεσσαλονίκης»

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης δήλωσε από την πλευρά του ότι είναι προτεραιότητα είναι η ανάδειξη της βυζαντινής άποψης της Θεσσαλονίκης, αλλά και της βυζαντινής διάστασης όλης της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η επίσκεψή σας προσδίδει τα μέγιστα στην προσπάθεια που κάνει η χώρα μας, η Μακεδονία και η Θράκη, να επανατοποθετηθεί ουσιαστικά στην ευρύτερη γειτονιά στη Βαλκανική Ευρώπη», τόνισε ο Σταύρος Καλαφάτης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κοζάνη: Νομιμοποιήθηκε το ορειβατικό καταφύγιο «Μπούρινος»

Κοζάνη: Σε εξέλιξη οι έρευνες για τον εντοπισμό του 55χρονου στη Λίμνη Πολυφύτου

Γρεβενά: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα για την θέρμανση

Αυξημένος κίνδυνος θανατηφόρου εμφράγματος για τους ηλικιωμένους που ζορίζονται οικονομικά

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top