Πιερρακάκης: Δίκτυα 5G, smart τεχνολογίες και industry 4.0

Πιερρακάκης: Δίκτυα 5G, smart τεχνολογίες και industry 4.0

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Η Ελλάδα, με την επιτυχημένη δημοπράτηση για το 5G, στόχευσε στην καρδιά της 4ης Βιομηχανικής Eπανάστασης, δίνοντας μάλιστα στα κράτη που είχαν προηγηθεί ένα εξαιρετικό δείγμα τολμηρής καινοτομίας, ‘3’ σε ‘1’.

Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στην εναρκτήρια συζήτηση του κύκλου Digital [email protected]&S, που διοργάνωσαν το Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Cisco, o Δήμος Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Ο υπουργός επανέλαβε τα τεράστια οφέλη που υπολογίσθηκε ότι μπορεί να έχει η χώρα, από τα ασύρματα δίκτυα 5ης γενιάς,  ως το 2039. Το 5G μπορεί να δώσει στην χώρα μας ως το 2030, επιπλέον 12,4 δις. Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, από τις επενδύσεις στα δίκτυα αλλά και σε εφαρμογές 5G από κλάδους διάφορους κλάδους της οικονομίας, όπως επίσης ως 69.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τα ‘smart’ είναι και 5G

«Σε ό,τι αναφερόμαστε σαν ‘smart’ αυτό είναι και 5G», τόνισε ο υπουργός, είτε έχει να κάνει με τις δημόσιες υπηρεσίες, τις πόλεις, τις μεταφορές, συσκευές, επικοινωνίες κ.αλ. Η Ελλάδα, χωρίς να το έχουμε συνειδητοποιήσει, από εκεί που ήταν ‘εκτός 5 G’, μέσα σε ενάμισι χρόνο έκανε ένα διαγωνισμό που την έφερε να καινοτομεί, μπροστά από άλλες χώρες που ακόμη δεν έχουν δημοπρατήσει και τις τέσσερις ζώνες του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος.


Η Ελλάδα δημοπράτησε με ένα διαγωνισμό και τις τέσσερις μπάντες- ζώνες,  πέτυχε την έγκριση  από την Ε.Ε. του fund «Φαιστός» για να ενισχυθεί από τα έσοδα της δημοπράτησης το οικοσύστημα 5G, ενώ κάποιες από τις συχνότητες που κράτησε, θα τις παραχωρεί δωρεάν σε ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και start ups για να αναπτύσσουν προϊόντα και εφαρμογές.

Η δε, ιδέα του «Φαιστός» βρήκε τέτοια απήχηση, που σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν και οι υπόλοιπες χώρες της Κοινότητας όταν δημοπρατούν ζώνες για τα δίκτυα 5ης Γενιάς.

Πάροχοι και επενδύσεις

Σε αυτή την πρώτη συζήτηση του κύκλου Digital Talks- συζητήσεις που θα πραγματοποιούνται την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα- τοποθετήθηκαν οι εταιρείες που θα αναπτύξουν τα δίκτυα 5G, οι τρεις πάροχοι που έδωσαν 372 εκατ. για τις ζώνες των φασματικών περιοχών, δηλαδή Cosmote, Vodafone και Wind.

H Cosmote, που ήδη από τον Δεκέμβριο του 2020 έφερε το 5G, παρέχει κάλυψη 90%  σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενώ μέχρι τέλος του 2021 θα έχει καλύψει άνω του 50% της χώρας. Η Εταιρεία, στην τετραετία θα επενδύσει 2 δις. κυρίως, σε δίκτυα 5G και οπτικής ίνας (FTTH), είπε ο κ. Στέφανος Θεοχαρόπουλος, Διευθυντής Τεχνολογίας του Ομίλου.

Για τη Vodafone Hellas και τον διευθυντή της κ. Χάρη Μπρουμίδη, πέρα από τις επενδύσεις σε δίκτυα που θα κάνει η Εταιρεία, πολύ σημαντικές θα είναι οι εφαρμογές που θα αναπτυχθούν πάνω στη διαδικτυακή πλατφόρμα , ενώ είπε πως για την αξιοποίηση του 5G, πρέπει ο πληθυσμός να αναπτύξει ψηφιακές δεξιότητες και να προχωρήσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός κράτους και ΜμΕ.

Αν αξιοποιηθούν κατάλληλα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσα από ΣΔΙΤ, στα επόμενα έξι χρόνια μπορεί το ΑΕΠ της χώρας να αυξηθεί κατά 19%.

Στον ίδιο χορό των επενδύσεων έχει μπει και η Wind, που πρόκειται να επενδύσει περισσότερα από 500 εκατ. σε δίκτυα 5G και οπτικών ινών, έχοντας ήδη διαθέσει 120 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, όπως είπε ο επικεφαλής της εταιρείας κ. Νίκος Ζαρκαλής, θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα πιο ευνοϊκό νομοθετικό πλαίσιο για την πραγματοποίηση επενδύσεων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο υπεύθυνος Δημοσίου Τομέα της Cisco και συντονιστής ου Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού Θεσσαλονίκης κ. Νίκος Λαμπρογεώργος, ενώ συντόνισε ο αναπλ. καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ Ν. Παναγιώτου.

Την πρωτοβουλία διοργάνωσης των Digital Talks χαιρέτησαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νικόλαος Παπαϊωάννου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου Μαρία Αντωνίου και ο γενικός διευθυντής της Cisco, Aντώνης Τσιμπούκης.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ