Δήμος Καλαμαριάς: Αλιευτικό καταφύγιο, για να προχωρήσει η παραχώρηση της Μαρίνας

Δήμος Καλαμαριάς: Αλιευτικό καταφύγιο, για να προχωρήσει η παραχώρηση της Μαρίνας

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ο Δήμος Καλαμαριάς συνεχίζει την προσπάθεια για την ένταξη στο Ε.Π. «Αλιεία και Θάλασσα», του έργου κατασκευής νέου αλιευτικού καταφυγίου στη Νέα Κρήνη, έχοντας μάλιστα συνδέσει το έργο με την παραχώρηση της Μαρίνας Αρετσούς.

Ο Δήμος με το μελετητή, τρέχει για την τροποποίηση της μελέτης, προκειμένου να πετύχει την έγκριση του φακέλου του έργου, έχοντας ήδη θέσει το θέμα στο αρμόδιο Υπουργείο ( ΥΠΑΑ&Τ) καθώς αφορά έναν παραγωγικό κλάδο της Καλαμαριάς που χρειάζεται υποδομές και μάλιστα σύγχρονες, για να συνεχίσει να δραστηριοποιείται.

Σε αυτή την προσπάθεια, μπαίνει πάνω στο τραπέζι των διαβουλεύσεων και το έργο της Μαρίνας.

«Διατυπώσαμε καθαρά στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Μαρίνας, πως απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη των όποιων εργασιών είναι η ολοκλήρωση του αλιευτικού καταφυγίου και η μετεγκατάσταση των ψαράδων στη θέση που προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό του Δήμου», τόνισε στο GRTimes.gr o δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Οι πιέσεις είναι πολλές και από κάθε πλευρά.

-Ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση της Μαρίνας σε επενδυτές που δημοσιεύτηκε στις 27/1/2021.

-Ο χρόνος που τρέχει για το Ε.Π. «Αλιεία και Θάλασσα» και από το οποίο ήλπιζε να εξασφαλίσει πόρους ο Δήμος για να κατασκευάσει νέο καταφύγιο, εκτός Μαρίνας και νοτιότερα.

-Οι αλιείς που χρησιμοποιούν το νοτιότερο τμήμα της λιμενολεκάνης της Μαρίνας και οι οποίοι, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Παράκτιων Αλιέων Νέας Κρήνης & Καλαμαριάς κ. Δημήτρης Τσιπούρας, αισθάνονται μεγάλη ανασφάλεια καθώς το θέμα της δημιουργίας αλιευτικού καταφυγίου είναι στον αέρα ενώ από την άλλη προχωράει ο διαγωνισμός για τη Μαρίνα και την αναβάθμισή της, αφήνοντας εκτός τους αλιείς.

Να σημειωθεί ότι συνολικά στη Μαρίνα Καλαμαριάς δένουν 90 σκάφη, 60 παράκτιας αλιείας και 30 μέσης αλιείας.

Ο Δήμος Καλαμαριάς, κοιτάζει να κερδίσει το χρόνο που απομένει για να μπορέσει να αντλήσει πόρους από το Ε.Π. «Αλιεία και Θάλασσα», στο οποίο είχε προσπαθήσει να εντάξει το έργο η προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά το έργο απορρίφθηκε καθώς κρίθηκε ότι τα χαρακτηριστικά του «ξέφευγαν» από αυτά ενός αλιευτικού καταφυγίου και το μέγεθός του παρέπεμπε σε καταφύγιο τουριστικών σκαφών.

Η πρόσκληση για το «Αλιεία» είναι ακόμη ανοικτή, κλείνει τον Ιούνιο και υπάρχουν περιθώρια ολοκλήρωσης των έργων που είναι ενταγμένο ή υπό ένταξη μέχρι και το 2023.

Τροποποίηση της μελέτης

«Μετά την απόρριψη, επανήλθαμε και καταθέσαμε μία ιεραρχική προσφυγή, με καινούργια στοιχεία, η οποία δεν έχει ακόμη απαντηθεί.  Ενημερώσαμε και τη νέα ηγεσία του Υπουργείου και προσπαθούμε να κάνουμε ορισμένες περαιτέρω τροποποιήσεις ώστε να διευκολυνθεί η ένταξη.

«Υπάρχει κάποιο περιθώριο χρονικό καθώς η πρόσκληση για το «Αλιεία» είναι ακόμη ανοικτή, κλείνει τον Ιούνιο και υπάρχει χρόνος ολοκλήρωσης των έργων μέχρι και το 2023», δήλωσε ο δήμαρχος Καλαμαριάς προσθέτοντας:

«Οι τροποποιήσεις δεν αφορούν μόνο στον προϋπολογισμό του έργου, αλλά και σε γεωμετρικά χαρακτηριστικά. Έχουμε τακτικότατες συσκέψεις με το μελετητή, τον καθηγητή κ. Χριστόπουλο και με το Υπουργείο, είμαστε σε φάση που αναδιαμορφώνουμε την πρότασή μας».

Σημειώνεται ότι η πρόταση που είχε αρχικά υποβληθεί ήταν ύψους 7,7 εκατ. ευρώ και προέβλεπε την εξυπηρέτηση ως και 160 αλιευτικών σκαφών, με υποδομές θαλάσσιες και χερσαίες.

Εάν ο Δήμος επιτύχει τελικά την ένταξη του έργου στο Ε.Π. «Αλιεία», το αλιευτικό καταφύγιο θα γίνει νοτιότερα της Μαρίνας και σε περιοχή που έχει επιχωματωθεί και βρίσκεται ακριβώς πριν τη «Ρέμβη».

Παράλληλα, υπάρχουν και οι πιέσεις που ασκούνται σε σχέση με το διαγωνισμό για την αξιοποίηση της Μαρίνας Καλαμαριάς. Ο Δήμος, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και με τις παρατηρήσεις που υπέβαλλε κατά τη διαβούλευση της ΣΜΠΕ για τη Μαρίνας, λέει εν ολίγοις, πως αν δεν γίνει το καταφύγιο των αλιευτικών σκαφών δεν θα αρχίσουν έργα στην υπό παραχώρηση Μαρίνα.

Πάντως η διαβούλευση επί της ΣΜΠΕ έχει ολοκληρωθεί, η Δ/νση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεις του ΥΠΕΝ έχει κάνει θετική εισήγηση επ’ αυτής και από ότι πληροφορείται το GRTimes.gr , αναμένεται σύντομα η ολοκλήρωση της διαδικασίας με την έκδοση ΠΔ με το οποίο θα εγκρίνεται ο γενικός σχεδιασμός της Μαρίνας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top