ΕΕΘ: Έσπασαν το φράγμα των 1.500, οι εγγραφές επιχειρήσεων στο Α’ εξάμηνο 2022

ΕΕΘ: Έσπασαν το φράγμα των 1.500, οι εγγραφές επιχειρήσεων στο Α’ εξάμηνο 2022

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Οι εγγραφές  νέων επιχειρήσεων στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, έσπασαν το φράγμα των 1.500 στο Α’ εξάμηνο 2022 και αν διατηρηθεί η δυναμική του πρώτου εξαμήνου και στο υπόλοιπο της χρονιάς, ενδέχεται να φτάσουν και να ξεπεράσουν τις 2.600, όταν από την άλλη πλευρά οι διαγραφές μεταξύ των ετών 2020-2021 εμφανίζουν ξεκάθαρη τάση συρρίκνωσης.

Η μικρή επιχειρηματικότητα, γίνεται φανερό, πως θέλει να φύγει προς τα εμπρός και να αποτινάξει από πάνω της τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και του μπαράζ των πληθωριστικών πιέσεων.

Υπάρχει ήδη φως στο τούνελ και σε ένα ακραίο θετικό σενάριο, αν στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, πραγματοποιηθούν όσες εγγραφές έγιναν και στο Α’ εξάμηνο της φετινής χρονιάς, τότε στο σύνολο του έτους οι εγγραφές θα αγγίξουν τις 3.300, αριθμός που εκτιμάται πολύ καλός για να αποδειχθεί πραγματικός στις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην οικονομία.

Το GRTimes.gr, απευθύνθηκε στο Ε.Ε.Θ., στο μεγαλύτερο Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης , με 53.000 μέλη, οι εγγραφές- διαγραφές στο οποίο αποτελούν ξεκάθαρο δείκτη των τάσεων της μικρής κυρίως επιχειρηματικότητας που αφορά όμως πολύ μεγάλο μέρος της δραστηριότητας της τοπικής οικονομίας και εκφράζεται κυρίως μέσα από ατομικές επιχειρήσεις, πολλές Ι.Κ.Ε.,  λιγότερες ετερόρρυθμες και ομόρρυθμες εταιρείες , ελάχιστες δε Α.Ε. και ΕΠΕ.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου του Ε.Ε.Θ. για τα έτη 2020, 2021 και Α’ εξαμήνου 2022, η μικρή επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη εμφανίζει σαφή τάση ανάκαμψης, σαν να θέλουν επαγγελματίες και επιχειρηματίες να τολμήσουν ένα άλμα εξόδου από το πλήγμα που προκάλεσε η πανδημία και οι επιπτώσεις της στην οικονομική ζωή.

Θετικό το ισοζύγιο του 2021

Το 2021  ήταν θετικό το ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών στο Μητρώο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, καθώς   οι εγγραφές, που έφτασαν τις 2.541 ήταν σχεδόν τριάμισι φορές περισσότερες από τις διαγραφές που δεν ξεπέρασαν τις 758.

Όμως σημαντικότερο ακόμη είναι το γεγονός, ότι το 2021, χρονιά που υπήρχε στην αγορά διάχυτη η ανασφάλεια που προκάλεσε η πανδημία αλλά και οι πρώτες σημαντικές αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος από το Σεπτέμβριο, οι εγγραφές ήταν περισσότερες από εκείνες του 2020 ΚΑΙ, οι διαγραφές κατά πολύ λιγότερες.

Πιο συγκεκριμένα, οι εγγραφές το 2021 ήταν 2.541 τον αριθμό, έναντι 2.507 του 2020, ενώ οι διαγραφές ήταν κατά περίπου 67% λιγότερες αφού το 2021 καταγράφηκαν 758, έναντι 1.269 του 2020.

«Φυσαρμόνικα» η αγορά λόγω covid

Βεβαίως, το 2020 ήταν η πιο σκληρή χρονιά του covid- 19, καθώς με κυβερνητική εντολή τα φυσικά καταστήματα έκλεισαν στις 17 Μαρτίου του 2020 ως το Πάσχα, ξανάκλεισαν το Νοέμβριο του 2020,  όταν είχαμε το δεύτερο μεγάλο lock down που ουσιαστικά κράτησε ως το Πάσχα του 2021, με ενδιάμεσα σύντομα ανοίγματα της αγοράς.

Η αγορά κυριολεκτικώς πήγε «φυσαρμόνικα» για  σχεδον ενάμισι χρόνο, με τα άνοιξε- κλείσε, τα click away και τα click inside, που επόμενο ήταν να αποτελειώσουν πολλές μικρές επιχειρήσεις , παρά τις ενισχύσεις που δόθηκαν. Άλλωστε πάρα πολλοί «μικροί», δεν διέθεταν και την εναλλακτική των ηλεκτρονικών καταστημάτων.

Βεβαίως, όπως μπορεί κάποιος εύκολα να συμπεράνει συγκρίνοντας τα πρώτα εξάμηνα των ετών 2021 και 2022, τα βήματα των επιχειρήσεων δεν μπορούν να σταθεροποιηθούν σε τόσο ευμετάβλητες οικονομικές συνθήκες, με υψηλές πληθωριστικές πιέσεις που περιορίζουν το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών και, κατ’ επέκταση, την κατανάλωση.

Ευάλωτες οι επιχειρήσεις- διαγραφές

Έτσι βλέπουμε, ότι οι μεν εγγραφές νέων μελών αυξήθηκαν στο Α’ εξάμηνο 2022, στις 1.665, έναντι 1.218 εγγραφών στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2021, αλλά ανοδικά και, μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό, κινήθηκαν και οι διαγραφές καθώς έφτασαν τις 454, από 307 στο Α’ εξάμηνο 2021.

Τόσο στις εγγραφές, όσο και στις διαγραφές, οι μεγαλύτεροι αριθμοί αφορούν τις ατομικές επιχειρήσεις. Στο Α’ εξάμηνο 2022, στις 1.665 συνολικές εγγραφές, οι 700 έγιναν για ατομικές επιχειρήσεις και, στις 454 συνολικές διαγραφές, οι 344 αφορούν ατομικές επιχειρήσεις. Ακολουθούν οι κεφαλαιουχικές, ΙΚΕ, με 430 εγγραφές και πολύ λίγες διαγραφές, 23 μόλις, ενώ πολύ λίγες αναφορικά με τις εγγραφές είναι οι διαγραφές σε ετερόρρυθμες και ομόρρυθμες.

Συμπερασματικά, επιβεβαιώνεται ο γενικότερος κανόνας που θέλει τις ατομικές επιχειρήσεις να είναι πιο ευαίσθητες και  ευάλωτες στα γυρίσματα της οικονομικής συγκυρίας.

Οι περισσότερες εγγραφές είναι σε ΚΑΣ του λιανικού εμπορίου ( τρόφιμα, φαρμακευτικά είδη, ιματισμός, διαδικτυακές πωλήσεις σε ποικίλα προϊόντα), ενώ αρκετές αφορούν χονδρεμπόριο. Πολλές όμως είναι και οι εγγραφές που αφορούν μεγάλη πλειάδα υπηρεσιών, όπως υπηρεσίες καφεστίασης, μεταφορών, παροχής ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, μεσιτικές υπηρεσίες, διαχείρισης ακινήτων, φορολογιστικές, αλλά ορισμένες και διαχείρισης χαρτοφυλακίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top