Εκατοντάδες αδέσποτα στο Σέιχ Σου – Τι λένε οι δήμοι

Εκατοντάδες αδέσποτα στο Σέιχ Σου – Τι λένε οι δήμοι

Ρεπορτάζ: Στράτος Λούβαρης

“Πληγή” συνεχίζει να αποτελεί το πρόβλημα με τα εκατοντάδες αδέσποτα ζώα που βρίσκονται στο Σέιχ Σου, αφού αρκετά από αυτά αναπτύσσουν επιθετικές συμπεριφορές με αποτέλεσμα να τίθεται σοβαρός κίνδυνος ασφάλειας.

Μιλώντας στο GRTimes.gr, οι αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκης Σωκράτης Δημητριάδης, Πυλαίας- Χορτιάτη Γιάννης Καρτάλης, Νεάπολης- Συκεών Στέλιος Γκατζές και Παύλου Μελά Σάκης Λαζαρίδης, με “μία φωνή” τονίζουν ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο, εύκολο να γίνει ανεξέλεγκτο και ότι χρειάζεται άμεσα να διορθωθεί ο νόμος που αφορά την περισυλλογή τους αφού, όπως λένε, “όσες προσπάθειες και να κάνουμε, τα αδέσποτα θα πρέπει να τα αφήσουμε ξανά στο φυσικό τους περιβάλλον, το οποίο δεν είναι άλλο από εκεί που τα μαζέψαμε”.

Έτσι, όπως εξηγούν, δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει ποτέ να υπάρχει το συγκεκριμένο ζήτημα, με επιθέσεις από αγέλες σκύλων σε περιπατητές, ποδηλάτες, αθλητές και με την άμεση έκθεσή τους σε κίνδυνο κάθε φορά που επισκέπτονται την περιοχή. Σημειώνεται, πως οι δήμοι μπορεί να είναι υπεύθυνοι για τα ζώα, αλλά τα αδέσποτα δεν είναι πληθυσμός ενός δήμου. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τρεις πιο βίαιες -με μοιραία κατάληξη η μία- επιθέσεις των τελευταίων μηνών, καταγράφηκαν σε τρεις διαφορετικούς δήμους. Πυλαίας, Θεσσαλονίκης και Νεάπολης-Συκεών.

Σέιχ Σου: Επίθεση από αγέλη σκύλων σε 22χρονο

«Τα αδέσποτα είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί ολοκληρωτικά και όχι με μεσοβέζικες λύσεις» τονίζει χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Σωκράτης Δημητριάδης, ο οποίος, όπως εξηγεί, έχει ενημερώσει πλήρως το Υπουργείο Εσωτερικών και τον αρμόδιο υφυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο για τη σύνταξη του νέου νόμου. «Πρέπει πρώτα από όλα να δημιουργηθεί σωστή νομοθεσία για να παταχτεί το πρόβλημα στη “ρίζα” του, δηλαδή στο δεσποζόμενο το οποίο καταλήγει αδέσποτο. Να μπορέσουν να υπάρξουν οι αντίστοιχες στειρώσεις και κυρώσεις στους ιδιοκτήτες», επισημαίνει.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Δημητριάδη, αυτή τη στιγμή στο κομμάτι του δήμου Θεσσαλονίκης υπάρχουν 150-200 αδέσποτα, αριθμός που, όπως επισήμαναν όλοι οι αντιδήμαρχοι, συνεχώς αυξάνεται, αφού δεν σταματούν να αφήνουν τα ζώα συντροφιάς οι ιδιοκτήτες τους. «Όσες στειρώσεις και να κάνουμε, σε όσες ενέργειες και αν προχωρήσουμε, όσες δυνάμεις και αν διαθέσουμε, όσο αυτή η συμπεριφορά συνεχίζεται ανεξέλεγκτα δεν πρόκειται να δούμε ουσιαστικά αποτελέσματα», συμπληρώνουν.

«Μέσα σε αυτόν τον αριθμό υπάρχουν μικρές και μεγάλες αγέλες» σημειώνει. «Έχουν γίνει και από τους τρεις δήμους διάφορες κινήσεις, όπως είναι η τοποθέτηση ταΐστρών  σε σημεία πάνω στο δάσος, προκειμένου να κρατήσουμε τα άγρια σκυλιά ψηλά και να μην κατεβαίνουν στον πολεοδομικό ιστό – φαινόμενο το οποίο είχε παρατηρηθεί λόγω κορωνοιού», τονίζει και προσθέτει πως  “είμαστε ο μοναδικός δήμος σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους τρεις, που έχουμε προχωρήσει άρθρο-άρθρο για την βελτίωση της υφιστάμενης νομοθεσίας» καταλήγει ο κ. Δημητριάδης.

Ερωτώμενος για το ποια είναι η διαδικασία όταν εντοπίζεται κάποιο αδέσποτο, ο ίδιος εξηγεί ότι «δυστυχώς υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κενό στο νόμο, το οποίο είναι πως η αρμοδιότητα του Σειχ Σου δεν ανήκει σε κανέναν από τους όμορους δήμους, αλλά μόνο στο δασαρχείο. Οπότε, όταν υπάρχει μια αγέλη, η οποία είναι εκτός διοικητικών ορίων του δήμου, μπορούμε να παρέμβουμε εμείς σε κάποιο σοβαρό περιστατικό, ωστόσο δεν έχουμε απολύτως καμία δικαιοδοσία να το κάνουμε. Γι’αυτό το λόγο, ζητάμε να έχει ουσιαστική συμμετοχή στη νέα νομοθεσία που προτείνουμε η Περιφέρεια, η οποία θα πρέπει να συντονίζει τους δήμους, ειδικά στα σημεία που μαζεύονται τα αδέσποτα σκυλιά».

Ενδεικτικό της κατάστασης, είναι όπως είχε αναφέρει και σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο Δήμος Παύλου Μελά, στην οποία εξηγούσε πως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση ζώων με επιθετική συμπεριφορά, ο νόμος και οι διευκρινιστικές οδηγίες που έχουν δοθεί προβλέπουν συγκεκριμένες διαδικασίες που γίνονται μετά από καταγγελία για επιθετικότητα ή εντολή δεκαπενθήμερης κτηνιατρικής παρακολούθησης ζώου από Μονάδα Υγείας στην περίπτωση δήγματος (δαγκώματος). Η πενταμελής επιτροπή του Δήμου αποφασίζει για την επικινδυνότητα ενός ζώου και την επανατοποθέτηση ή όχι του ζώου στο φυσικό του περιβάλλον. Ωστόσο, αρκετές φορές η συλλογή των αδέσποτων ζώων με όσα επιτρέπει η νομοθεσία είναι αδύνατη ακόμη και με την συμβολή εκείνων που τα σιτίζουν. Η συλλογή και μόνιμη διαμονή τους σε καταφύγιο δεν επιτρέπεται (άρθρο 9, παρ. 9 του Ν. 4032/2012). Γίνονται μεγάλες προσπάθειες και προωθούνται ζώα για υιοθεσία, αλλά οι προσπάθειες αυτές δεν αποδίδουν στον επιθυμητό βαθμό.

Για το θέμα αυτό, τους τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη δύο συσκέψεις στο Δικαστικό Μέγαρο, παρουσία εμπλεκόμενων φορέων. “Έπεσαν στο τραπέζι” προτάσεις για τη δημιουργία διαδημοτικών καταφυγίων, δημοτικών κτηνιατρείων, για ειδικότητες περισυλλογέα στους δήμους, καθώς και για την είσπραξη προστίμων για παραβάσεις σχετικά με αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα, ούτως ώστε τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν για ενέργειες που θα ενισχύσουν τις προσπάθειες των δήμων για να δοθούν λύσεις στο ζήτημα των αδέσποτων.

Καρτάλης: Καθημερινά εγκαταλείπουν τα ζώα 

«Στο κομμάτι του Σέιχ Σου το οποίο ανήκει στα διοικητικά όρια του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη δεν υπάρχει αγέλη, ούτε πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Το προηγούμενο διάστημα, στην περίοδο που ήταν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, μπήκαμε στη διαδικασία και κάναμε διάσπαση σε αγέλες οι οποίες είχαν καθοδική πορεία προς την πόλη», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης των Δημοτικών Ενοτήτων Πανοράματος – Πυλαίας ,Γιάννης Καρτάλης, και επισημαίνει πως την τελευταία περίοδο δεν έχει υπάρξει κάποια σχετική καταγγελία για αδέσποτα και αγέλες.

«Σήμερα μπορεί η κατάσταση να είναι «καλή», ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα σκυλιά δεν έχουν «σύνορα», επίσης το νομοθετικό πλαίσιο είναι ελλιπές και δεν δίνει λύση στην βάση του προβλήματος. Ο δήμος έρχεται και παρεμβαίνει για να λύσει το πρόβλημα, αλλά το θέμα είναι, ότι δεν παίρνουμε μέτρα ούτως ώστε να μη δημιουργηθεί. Συνεχίζεται και σε καθημερινή βάση να υπάρχει εγκατάλειψη ζώων, ειδικά στις περιοχές που είναι περιμετρικά της πόλεως. Είναι καθημερινό φαινόμενο και έτσι διαιωνίζεται το πρόβλημα» λέει.

Συμπληρώνει δε, πως καθημερινά το τηλεφωνικό κέντρο του δήμου δέχεται κλήσεις για εγκατάλειψη 5-10 μικρών ζώων σε διάφορα σημεία. «Καταλαβαίνετε ότι αυτά είναι εν δυνάμει αδέσποτα, τα οποία μπορεί να μην εκδηλώσουν για ένα χρονικό διάστημα επιθετική συμπεριφορά, αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως δε θα γίνει αυτό στο μέλλον. Εμάς ο νόμος μας απαγορεύει να τα περιορίσουμε καθώς λέει, πως ο δήμος πρέπει να περιθάλψει τα αδέσποτα σκυλιά, να τα εμβολιάσει, να τα στειρώσει και να τα επανατοποθετήσει στο φυσικό τους περιβάλλον. Ποιοόείναι αυτό; Εκεί που το βρήκε, εκεί που είχε μάθει το σκυλί να ζει», αναφέρει χαρακτηριστικά. Τέλος, επισημαίνει ότι αν δεν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο με στόχο να «χτυπηθεί» το πρόβλημα στη βάση του, η οποία είναι να μη δημιουργούνται άλλα αδέσποτα τότε θα συνεχίσει να γίνεται απλά μια διαχείριση η οποία δεν θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Γκατζές: Περισσότερα από 100 αδέσποτα ζώα στο Σέιχ Σού

«Όλο αυτό το διάστημα, είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη δικαιολογημένη όχληση των συμπολιτών μας για τα αρκετά ζώα που έχουν μαζευτεί στο Σέιχ Σου. Αυτή τη στιγμή, η περιοχή του Δήμου Νεάπολης – Συκεών έχει πάνω από 100 αδέσποτα ζώα, όπως και στη δημοτική ενότητα Πεύκων», τονίζει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Υποδομών, Μικροέργων, Ηλεκτροφωτισμού Στέλιος Γκατζές, επισημαίνοντας ότι «το πρόβλημα ξεκινάει από τον άνθρωπο και καταλήγει σε αυτόν».

«Τα Πεύκα γειτνιάζουν με το Σέιχ Σου, υπάρχουν ανοιχτοί και ακάλυπτοι χώροι με τις εγκαταλείψεις να είναι συχνές. Στην περιοχή μας δεν έχουμε συμπεριφορές αγέλης. Δραστηριοποιούνται εθελοντές οι οποίοι ταΐζουν τα ζώα, ενώ βοηθήσαμε και εμείς σε αυτό και στην περίοδο του κορωνοιού για να μη κατέβουν τα ζώα στην πόλη. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνε συνθήκες ασφάλειας», σημειώνει.

Ωστόσο, όπως προσθέτει στη συνέχεια, η νομοθεσία υποχρεώνει τον δήμο να κινηθεί σε τρεις άξονες για την αντιμετώπιση του προβλήματος οι οποίοι έχουν να κάνουν με τους εμβολιασμούς, τις στειρώσεις και στο τέλος την περίθαλψη, διευκρινίζοντας ότι όταν κάποιο αδέσποτο ζώο παρουσιάζει επιθετική συμπεριφορά, περισυλλέγεται καθ’ υπόδειξη του πολίτη που έχει δεχτεί επίθεση από αυτό, παρακολουθείται για 15 μέρες για την ύπαρξη λύσσας ή κάποιου άλλου νοσήματος και εφόσον δεν υπάρχει πρόβλημα επανατοποθετείται στην περιοχή του.

«Η όλη διαδικασία και η νομοθεσία δεν μας επιτρέπει να εγκλωβίσουμε τα ζώα. Αυτή τη στιγμή, στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, μπορεί να υπάρχουν πάνω από 11.000 χιλιάδες σκυλιά. Για ένα καταφύγιο που μπορεί να φιλοξενήσει 100 ζώα, με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για την κατασκευή τέτοιου επιπέδου καταφυγίων, το κόστος θα είναι περίπου στις 100.000 ευρώ. Αν λοιπόν δημιουργήσουμε 11 καταφύγια σε αντίστοιχους δήμους, θα έχουμε τη δυνατότητα να φιλοξενήσουμε 1100 σκυλιά, με τα υπόλοιπα 9.000 τί θα κάνουμε;», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Λαζαρίδης: Να επενδύσουμε (και) στην παιδεία για να λυθεί το πρόβλημα

«Με απόφαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ορίστηκε μια επιτροπή για να ετοιμάσει ο κάθε δήμος τις προτάσεις του, οι οποίες θα κατατεθούν στο αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να τροποποιηθεί ο νόμος. Αυτή η διαδικασία έχει γίνει και αναμένουμε να τροποποιηθεί για να λυθούν βασικά προβλήματα, όπως είναι ότι πρέπει να στειρώνονται όλα τα δεσποζόμενα ζώα», αναφέρει ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Αθλητισμού, Δράσεων Εθελοντισμού και Πολιτικής Προστασίας, Σάκης Λαζαρίδης. «Εμείς στον δήμο μας έχουμε 350-400 αδέσποτα, που είναι όλα στειρωμένα και ξέρουμε που βρίσκεται το καθένα αλλά συνεχώς προκύπτουν νέα», προσθέτει.

«Πέρα από το νομοθετικό πλαίσιο που πρέπει απαραίτητα να αλλάξει, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Θέλει να ρίξουμε βάρος και να επενδύσουμε στην παιδεία, έτσι ώστε τα παιδιά μας μέσα από το σχολείο να αποκτήσουν τις γνώσεις που χρειάζεται για τα δεσποζόμενα ζώα καθώς δεν είναι παιχνίδι, να τα έχουμε για έναν μήνα, να τα χαιρόμαστε και στη συνέχεια να τα παρατάμε», συμπληρώνει.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top