Ελάτε αγόρια, αν είστε άντρες, μιλήστε, δεν θα πονέσει…

Ελάτε αγόρια, αν είστε άντρες, μιλήστε, δεν θα πονέσει…

Της Μαρίας Σαμολαδά, δημοσιογράφου

Η υπόθεση με την 24χρονη από τη Θεσσαλονίκη, που κατήγγειλε ότι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, έπεσε θύμα βιασμού από 3-4 άνδρες σε πολυτελές ξενοδοχείο της πόλης, είναι πλέον τόσο γνωστή, ακόμη και με ονόματα και διευθύνσεις… που δεν χρειάζεται να προσθέσω καμία επιπλέον πληροφορία.

Εκείνο, όμως, που αποτελεί αναγκαιότητα, είναι να επισημάνουμε τις οσμές που αναδύονται με αφορμή αυτή την υπόθεση και τα σοβαρά ζητήματα που αναδεικνύονται σε μία κοινωνία που χαρακτηρίζεται από πολιτισμική παρακμή.

Με τη σειρά και ένα – ένα.

Να ξεκαθαρίσω εξ αρχής ότι καταδικάζω κάθε μορφή βίας, βιασμού και εκφοβισμού, από όπου κι αν προέρχεται, σε όποιον κι αν ασκείται. Πάντα φταίει ο «βιαστής», παρότι στην ουσία και αυτός θύμα της ζωής του είναι, μιας ζωής χωρίς αξιοπρέπεια.

Είναι επικίνδυνα τα πάρτι;

Απεναντίας, είναι απολύτως φυσιολογικό,αν και παράνομο εν μέσω των περιορισμών κατά της διασποράς της νόσου covid-19, να ανταποκρίνεται ένα νέος άνθρωπος στην πρόσκληση άλλων νέων με κοινό στόχο την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση.

Φανταστείτε οι «άντρες» της παρέας να ήταν άνω των 60 ετών και τα «κορίτσια» να ήταν 17 έως 24… θα ήταν άλλη η εικόνα; Για κάποιους ναι. Για μένα όχι, γιατί οι 30ρηδες είναι γιοι των 60ρηδων… από εκεί έχουν πάρει τους καλούς τρόπους.

Το πρόβλημά μας, λοιπόν, είναι το 5αστερο; Είναι το πάρτι; Είναι οι συμμετέχοντες και η οικονομική τους επιφάνεια; Είναι ο βιασμός; Είναι το «κύκλωμα»;

Ω! Υπάρχει κύκλωμα μαστροπείας;! Μήπως είναι διακίνησης ουσιών; Μήπως είναι όλα μαζί και έτσι είναι και όλοι μαζί μπλεγμένοι σε ένα κουβάρι που κανείς δεν θέλει να ψάξει την άκρη;

Εκεί αρχίζει ο αποπροσανατολισμός, γιατί το θέμα δεν είναι αν έγινε ένα πάρτι, αλλά πόσα τέτοια γίνονται… και τι υπάρχει πίσω από τις κλειστές πόρτες.

Από μία κοινωνία «βιασμένη» από το χρήμα και τη δόξα, άλλοτε χαπακωμένη, άλλοτε μαστουρωμένη και άλλοτε παραιτημένη απέναντι στις μεγάλες προσδοκίες του «φαίνεσθαι» και του «ξέρεις ποιος είμαι εγώ;», δεν περιμένεις και πολλά.

Έπεσαν από τα σύννεφα οι κάτοικοι της πιο ερωτικής πόλης. Ορισμένοι. Όλοι οι άλλοι ήξεραν! «Καλά που ζεις; Δεν ξέρεις ότι γίνονται αυτά;»

Όχι, φίλε μου δεν ξέρω. Υπήρξα 24 ετών και δεν καλέστηκα ποτέ σε τέτοιο πάρτι.

Όλοι αυτοί όμως που ήξεραν, γιατί δεν μιλούσαν; Γιατί δεν μίλησαν; Γιατί δεν μιλούν;

«Πάντα γίνονταν, και τώρα γίνονται και πάντα θα γίνονται!», μου απαντά ένας από τους «γνώστες» και «γνωστούς» των φερόμενων ως πρωταγωνιστών – βιαστών, αρχίζοντας να μου αραδιάζει ένα σωρό ονόματα από καταστήματα διασκέδασης της πόλης που γίνονται «τέτοια πράματα»!

Άρα, πολλοί ήξεραν και κανείς δεν μιλούσε!

Αρχές, αξίες και ιδανικά

Αυτό, που οι περισσότεροι παρατηρούν, συχνά σχολιάζουν, αλλά μετά προσπερνούν, είναι τα «πρότυπα» που έχουν οι «νέοι», σε μια κοινωνία που την έφτιαξαν οι «μεγάλοι».

Το πρόβλημα ή καλύτερα τα προβλήματα στις συμπεριφορές των ανθρώπων, είτε σας αρέσει είτε όχι, ξεκινούν από το «σπίτι». Και μην σας μπερδεύουν τα τετραγωνικά ή η αντικειμενική του αξία. Μερικές φορές, όσο ανεβαίνουν αυτές, πέφτουν οι άλλες (αξίες), εκείνες που προαπαιτούν αρχές.

Όλοι ήξεραν και αρκετοί σύχναζαν σε δημοφιλή καταστήματα διασκέδασης τα οποία τελικά ήταν σημείο αναφοράς για άνδρες που ήταν αρκετά απελπισμένοι και εντελώς ανίκανοι, ώστε να βρουν μόνοι τους μια γυναίκα και να φλερτάρουν και να «διασκεδάσουν»;

Αρκετά ανίκανοι που χρειάζονταν «χρήματα» για να αγοράσουν τη «συντροφιά» κοριτσιών που ονειρεύονται μία μεγάλη ζωή, μια ζωή που αφενός δεν ξέρουν πώς είναι να την ζεις και αφετέρου έχουν μπερδευτεί με ποιο «όπλο» μπορούν να την κατακτήσουν και όχι να την αποκτήσουν.

Αναρωτιέμαι τι δουλειά κάνουν τέτοιοι «θύτες» και μπορούν να κυκλοφορούν με ακριβά αυτοκίνητα και να κάνουν μια υπερπολυτελή ζωή; Ποια επαγγελματική δραστηριότητα μπορεί να αποδίδει σε έναν νεαρό άνθρωπο, τόσες απολαβές;

Και καλά, στα πάρτι δεν μας κάλεσαν, ας μας πουν τουλάχιστον το μυστικό για την πλούσια ζωή… (θα βοηθήσει ίσως και στην αποκάλυψη της δράσης του κυκλώματος που διερευνάται;)

Αναζητώ την αξιοπρέπεια των ανδρών, και αναρωτιέμαι, σήμερα που το θέμα απασχολεί την επικαιρότητα και την «σοκαρισμένη» κοινή γνώμη, γιατί περιμένουμε μόνο από την 24χρονη και μία 17χρονη που ήταν εκεί, να καταφέρουν να «δέσουν» την υπόθεση;

Όλοι αυτοί που ήξεραν, αλλά δεν συμμετείχαν, γιατί δεν καταθέτουν την εμπειρία τους;

Γιατί προσπαθούμε να πείσουμε μόνο τις γυναίκες – θύματα να ανοίξουν το στόμα τους, και δεν ζητάμε και από τους άντρες που είχαν αξιοπρέπεια και αποχώρησαν από τέτοια πάρτι να μιλήσουν; Να καταδικάσουν;

Να διεκδικήσουν την αξιοπρέπεια του βιασμένου ανδρισμού τους… να μιλήσουν εκείνοι που δεν χρειάζονται λιπόθυμες γυναίκες για να εκτονώσουν τις ορέξεις τους και μάλιστα με τη βοήθεια της χημείας (;).

Να μιλήσουν εκείνοι που ακόμη και τους σηκώνεται και ξέρουν που να το βάλουν… (ο καθένας ας καταλάβει ό,τι θέλει ή ό,τι έχει ανάγκη)

Ελάτε αγόρια, αν είστε άντρες, μιλήστε, δεν θα πονέσει…

Ποιος να μιλήσει, όμως, και τι να πρωτοπεί;

Μίλησαν τα κορίτσια, τελικά.

«Έναν τέτοιο γαμπρό να φέρεις, από καλή οικογένεια και με λεφτά»… είπε το στερεότυπο και έτσι το κορίτσι βλέπει τα ακριβά αυτοκίνητα, την πολυτέλεια στη διασκέδαση, την «καταξίωση», την κοινωνικότητα και αναγνώριση του ομορφόπαιδου στο δικό του μικρόκοσμο και «τσιμπάει», λέγοντας ‘εδώ είναι ο στόχος’.

Αλήθεια, ποιο παιδί, ειδικά αν προέρχεται από την επαρχία και βρεθεί σε μία πόλη, δεν θα «ενθουσιαστεί» και δεν θα «στραβωθεί» από τα «λαμπερά πρότυπα»;

Πώς το έχουμε εκπαιδεύσει; Πώς το έχουμε αναθρέψει;

Αναζητώ, λοιπόν, ποιος από όλους ευθύνεται περισσότερο, για την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα και τα νεαρά κορίτσια! Το σχόλιο δεν αφορά το περιστατικό, αλλά είναι αδιαμφισβήτητα φαινόμενο των καιρών να βλέπουμε κορίτσια κάτω των 25 ετών, τα οποία έχουν κάνει τόσες αισθητικές επεμβάσεις – παρεμβάσεις… στα χείλη, στο στήθος, στα ζυγωματικά, στους γλουτούς, στα φρύδια, στα νύχια, σε όλα! Είναι όλες ίδιες! Είναι όλες σαν φουσκωτές κούκλες… Είναι όλα ένα ψέμα. Και όλα αυτά γιατί;

Για το φθαρτό, για το φαίνεσθαι, για το τίποτα, για την μόδα, για την μαγκιά. Τελικά για την ανασφάλεια του χαρακτήρα.

Όλα για τα λεφτά και τα «φώτα». Δείτε τι έχει συμβεί σε περιπτώσεις που τα μεν εξανεμίστηκαν και τα δε έσβησαν.

Τι «τέρατα» έχει μεγαλώσει η γενιά μας; Ποιοι ήταν αυτοί που απαξίωσαν τις αρχές και τα ιδανικά;

Ποια γεγονότα έδειξαν με ποιον τρόπο ένας ‘άντρας’ σέβεται μια ‘γυναίκα’ και το όχι της;

Γιατί δεν έμαθαν να αγαπούν και να αγαπιούνται; Γιατί δεν ξέρουν να σέβονται τα όρια, αλλά και να τα θέτουν;

Τι άνθρωποι είναι αυτοί, που δεν έμαθαν να σέβονται τον άνθρωπο; Τι εξαθλίωση…, τι κοινωνία χωρίς ελπίδα και χωρίς σωτηρία.

Πάμε στην ουσία.

Πέρα από την ηθική κατάπτωση των ανθρώπων και την εκμηδένιση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αναδύεται όλη η σαπίλα του παρακράτους και της παραοικονομίας. Όλες οι παθογένειες και οι ολιγωρίες του συστήματος.

Το πρώτο είναι ότι πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθούν οι εισαγγελείς, ώστε να εποπτεύουν και να καθοδηγούν τους αστυνομικούς, και να μην αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους. Με αυτόν τον τρόπο θα διευκολύνονται οι αστυνομικοί που ερευνούν μία καταγγελία, αλλά κυρίως θα διαλευκαίνεται μία καταγγελία.

Έχετε την εντύπωση ότι αν πράγματι υπάρχει αυτό το κύκλωμα εμπορίας ανθρώπων, θα πάει να τα βάλει μαζί τους ο αστυνομικός υπάλληλος που έτυχε στη βάρδια του να γίνει η καταγγελία;

Είναι απαράδεκτο, όπως στην προκειμένη περίπτωση να έχει γίνει η καταγγελία, να έχει υπάρξει ιατροδικαστική εξέταση, να συλλαμβάνεται ο φερόμενος ως δράστης και να αφήνεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Να βοά μία πόλη, μία χώρα και ο εισαγγελέας να ενεργοποιείται κατόπιν παρέμβασης του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Με αφορμή αυτό, αναρωτιέμαι μήπως πρέπει να επισπευστεί η αξιολόγηση των δικαστικών λειτουργών και να διακρίνεται ο άριστος και όχι ο αρχαιότερος;

Το δεύτερο, στο οποίο οφείλουμε να σταθούμε είναι το αν υπάρχει κύκλωμα και τι είδους είναι.

Η εμπορία ανθρώπων (humantrafficking) είναι η (παράνομη) διακίνηση των ανθρώπων με κάθε πιθανό μέσο, συνήθως με τη χρήση βίας ή απειλών, και με σκοπό συνήθως τη σεξουαλική ή εργασιακή τους εκμετάλλευση.

Μέσα σε αυτά περιλαμβάνονται όπως καταλαβαίνετε, η εξώθηση στην πορνεία, στην επαιτεία, ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι διακινητές παράτυπων μεταναστών.

Στην εμπορία ανθρώπων υπάγεται και η αυτή καθαυτή εμπορία των ανθρώπινων οργάνων, μορφή που ευτυχώς στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί.

Έχει καταγραφεί όμως και καμιά άλλη τρανταχτή εξάρθρωση κυκλώματος εμπορίας, εκτός από εκείνες τις κραυγαλέες περιπτώσεις διακινητών μεταναστών;

Ακούτε συχνά να εξαρθρώνεται κύκλωμα μαστροπείας; Δεν νομίζω… και αυτά που έχουμε καταγράψει κατά βάση αφορούν «αυτές του δρόμου», αλλοδαπές. Δεν ακούμε για τις συνοδούς πολυτελείας, δεν ακούμε για τις σουίτες…

Και δεν ακούμε γιατί η μορφή της εκπόρνευσης έχει αλλάξει, έχει γίνει happy!

Είναι το γνωστό happytrafficking, όπου η εκδιδόμενη δεν έχει πάντα δίπλα της τον «γορίλα», δεν είναι σε ένα σπίτι με κόκκινο φωτάκι, δεν είναι στον δρόμο, δεν πηγαίνει «με τον έναν και τον άλλον». Είναι συνήθως εξαιρετικά εμφανίσιμη, ακόμη και μετά από τις παραπάνω παρεμβάσεις, απολαμβάνει μια φαινομενικά ελεύθερη και κυρίως πολυτελή ζωή… με τα δικά της χρήματα (αυτά που θέλει να της δώσει ο «μάνατζερ»- ντ@β@ς), συνήθως φέρνει και την επόμενη άβγαλτη φίλη της να κάνουν παρέα στα ακριβά εστιατόρια και στα πρώτα τραπέζια και εκεί είναι που μπερδεύονται τα πράγματα στο μυαλό τους. Δεν καταλαβαίνουν ότι εκπορνεύονται, πιστεύουν ότι εκείνες εκμεταλλεύονται τους πλούσιους φίλους τους…

Σε όλα αυτά, για να υπάρχει αποτέλεσμα, υπάρχει μία μεγάλη πρόκληση, αφενός το πώς αποδεικνύεις έναν βιασμό και αφετέρου πώς αποδεικνύεις ότι υπάρχει κύκλωμα μαστροπείας ή ναρκωτικών;

Ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά, δεν θα εξαντλήσουμε το θέμα στα media και στα social, και ότι οι αρχές (αστυνομικές και δικαστικές) θα κάνουν το αυτονόητο. Τη δουλειά τους. Αν ο καθένας έκανε τη δουλειά του σε αυτή τη χώρα, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

Τέλος, με αφορμή τους βιασμούς μεταξύ ενηλίκων, μήπως να δούμε τι γίνεται στα σχολεία μας; Μήπως να προλάβουμε να ενδυναμώσουμε ψυχοσυναισθηματικά τα παιδιά, πριν καλεστούν ως ενήλικες σε ένα λαμπερό πάρτι; Να τους δείξουμε την αξία της μοναδικότητας του κάθε ανθρώπου και την αποδοχή της διαφορετικότητας;

Μετά από τόσες μέρες, που έχει έρθει η υπόθεση στο φως της δημοσιότητας και είναι ίσως τελικά ο μόνος τρόπος να αποκαλυφθεί το «κύκλωμα», αναρωτιέμαι, οι προκαταρκτικές έρευνες ξεκίνησαν στα κινητά των εμπλεκόμενων;

Τους έχουν γίνει τοξικολογικές εξετάσεις να μάθουμε αν είναι χρήστες ουσιών; Τους έχω ικανούς για να την βγάλουν λάδι να ισχυριστούν ότι έχουν ζητήματα ψυχικής υγείας… και τα ναρκωτικά (αν υπάρχουν) ότι είναι για ιδία χρήση.

Τι έχει να μας πει η υπηρεσία που χειρίστηκε την καταγγελία και δεν προχώρησε σε βάθος την έρευνα; Γιατί χρειαζόταν η παρέμβαση του Προέδρου του Αρείου Πάγου; Υπήρξε ολιγωρία; Συνδέεται με την οικονομική ισχύ των φερόμενων ως δραστών;

Δεν θέλω να σχολιάσω όλα τα υπόλοιπα που συμβαίνουν στα social media, με «διαδικτυακές διασημότητες» που ζουν με τον φόβο να μην αποκαλυφθεί το κύκλωμα και αποδειχτεί ότι και εκείνες τελικά ήταν στην πορνεία! Είναι αυτό που λένε, ο κόσμος το έχει τούμπανο…

ΥΓ1: Τελικά, αν τα πράγματα είναι σύμφωνα με την καταγγελία, ένας φραγκάτος 30ρης έχει ανάγκη από βιάγκρα για να γ@μήσει; Επίσης, με τόσα χρήματα, τελικά τσάμπα π#δ#ξ€…

ΥΓ2: «Πρόσεξε μην σου ρίξουν τίποτα στο ποτό σου». Κάτι ήξερε η αθάνατη Ελληνίδα μάνα.

ΥΓ3: Η Θεσσαλονίκη είναι η πιο ερωτική πόλη! Ξέρετε ποια είναι η μετάφραση αυτής της φράσης; Περνάς καλά, χωρίς να έχεις ευθύνες. Περνάς, πηδ@ς και φεύγεις… από το χωριό. Γι’ αυτό φίλοι μου, ειδικά κάτοικοι Αθηνών, σε εμάς που δεν συχνάζουμε σε πάρτι, καλό είναι να μην μας αποδίδετε αυτόν τον χαρακτηρισμό… δεν τον βρίσκουμε ούτε χαριτωμένο ούτε κολακευτικό…

Σημ: Η απόδοση φύλου (αγόρια/άντρες – κορίτσια/γυναίκες) γίνεται για πρακτικούς και μόνο λόγους συντομίας, γιατί η βία και οι βιασμοί στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα είναι ένα άλλο, μεγάλο και τραγικό κεφάλαιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη – Ομαδικός βιασμός: Άρση τηλεφωνικού απορρήτου διέταξε ο εισαγγελέας

Δικηγόρος εμπλεκόμενου στην υπόθεση ομαδικού βιασμού: «Ουδέποτε ήρθα σε επαφή με την καταγγέλλουσα»

Υπόθεση βιασμού: Στο πλευρό της 24χρονης το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων Θεσσαλονίκης

Ομαδικός βιασμός-ΓΑΔΘ : Δεν έχουν παραδοθεί ακόμη τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων

Ομαδικός βιασμός-Δικηγόρος 24χρονης: Τί έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση-Υπό έρευνα δύο ακόμα υποθέσεις

Ομαδικός βιασμός-Θεσσαλονίκη: Αποκαλύψεις για το κύκλωμα μαστροπείας και διακίνησης ναρκωτικών (VIDEO) 

Ομαδικός Βιασμός – Θεσσαλονίκη: Συγκλονίζει η περιγραφή της 24χρονης (VIDEO)

Θεσσαλονίκη-Βιασμός: Βγήκαν οι τοξικολογικές εξετάσεις – Τί βρέθηκε στον οργανισμό της 24χρονης

Υπόθεση βιασμού 24χρονης: Μυστήριο με την εμφάνιση περιπολικού έξω από το ξενοδοχείο, εκείνη τη βραδιά

Ομαδικός Βιασμός: ΜΑΤ έξω από το γνωστό καφέ-μπαρ για τις διαμαρτυρίες (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Εκπρόσωπος αστυνομικών για βιασμό 24χρονης: «Η τοξικολογική θα κρίνει ακόμα και τα ισόβια»

Καλφέλης: Φαινόμενα βίας και ανομίας αδικούν και υπονομεύουν το ελληνικό Πανεπιστήμιο (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Θεσσαλονίκη: Αποφασισμένη να μην κάνει πίσω η 24χρονη που κατήγγειλε ομαδικό βιασμό (VIDEO) 

Θεσσαλονίκη-Βιασμός 24χρονης: Εισαγγελική έρευνα για κύκλωμα μαστροπείας

Δικηγόρος 24χρονης: «Μεγάλο κύκλωμα» εμπλέκεται στον βιασμό – Πώς συνέβη

Οικονόμου για υπόθεση βιασμού 24χρονης: «Η δικαιοσύνη να διαλευκάνει το ζήτημα»

Θεσσαλονίκη-Βιασμός 24χρονης: «Εργαζόμενος που διακόπηκε η συνεργασία μας», λέει το κατάστημα για τον 27χρονο

Θεσσαλονίκη-Δικηγόρος 24χρονης: Στο ποτό υπήρχε υπνωτικό χάπι – Η πράξη έγινε χωρίς τη θέλησή της (VIDEO)

Βιασμός 24χρονης: Κύκλωμα μαστροπείας αναζητά ο εισαγγελέας

Ομαδικός βιασμός στη Θεσσαλονίκη-Ηλίας Γκιώνης: «Δέχομαι απειλές» (VIDEO) 

Θεσσαλονίκη-Βιασμός 24χρονης: Εισαγγελική έρευνα για κύκλωμα μαστροπείας

Θεσσαλονίκη-Βιασμός 24χρονης: «Εργαζόμενος που διακόπηκε η συνεργασία μας», λέει το κατάστημα για τον 27χρονο

Καταγγελία βιασμού 24χρονης: Αναγνώρισε και δεύτερο πρόσωπο το θύμα – Φοβάται για την ζωή της (VIDEO)

Σάλος με την υπόθεση βιασμού 24χρονης και την κυνική ομολογία δράστη στα Social Media

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top