Η Θεσσαλονίκη τιμά τους Έλληνες Εβραίους μάρτυρες του Ολοκαυτώματος (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Η Θεσσαλονίκη τιμά τους Έλληνες Εβραίους μάρτυρες του Ολοκαυτώματος (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Mε τη στολή κρατουμένου του Άουσβιτς και το κίτρινο αστέρι που υποχρεώθηκαν να φοράνε στο πέτο οι Εβραίοι, φωταγωγήθηκε απόψε ο Λευκός Πύργος, στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, που τιμάται αύριο.

«Έχουν περάσει 76 χρόνια από το άνοιγμα του Άουσβιτς από τον σοβιετικό στρατό, με τους στρατιώτες να αντικρύζουν κάτι που δεν μπορεί να περιγράψει άνθρωπος. Σκελετωμένοι άνθρωποι που περπατούσαν, στάχτες, κόκκαλα, κάτι τραγικό που ακόμη και σήμερα ο ανθρώπινος νους δεν μπορεί να το συλλάβει».

Είναι τα λόγια του Δαυίδ Σαλτιέλ, προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, που συγκινημένος παραβρέθηκε σήμερα στην φωταγώγηση του Λευκού Πύργου, με τη στολή κρατουμένου του Άουσβιτς και το κίτρινο αστέρι που ήταν αναγκασμένοι να φοράνε στο πέτο οι Εβραίοι.

Το σύμβολο της Θεσσαλονίκης φωταγωγήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της Ημέρας Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, όπως καθιερώθηκε η 27η Ιανουαρίου εκάστου έτους, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να πραγματοποιεί τη φωταγώγηση όπως και άλλες εκδηλώσεις τιμώντας αυτή τη μέρα.

Ο κ. Σαλτιέλ αναφέρθηκε στο μήνυμα της επετείου και στις τραγικές επιπτώσεις του Ολοκαυτώματος για τα 6 εκ εβραίων που οδηγήθηκαν στους φούρνους, μεταξύ των οποίων οι 50.000 εβραίοι της Θεσσαλονίκης. «Σήμερα είμαστε εδώ στον Λευκό Πύργο και έχουμε την φορεσιά των Εβραίων με το we remember. Θυμόμαστε και δεν ξεχνάμε… Πολύ σπουδαία νοήματα. Είναι το καθήκον που έχει ο καθένας, έστω μια μέρα όπως η σημερινή να σκεφτεί αυτούς τους συνανθρώπους που χάθηκαν» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Δείτε τι είπε αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί:

Παρών στην φωταγώγηση και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Χάρης Αηδονόπουλος, ο οποίος επισήμανε πως η Θεσσαλονίκη τιμάει σήμερα τη μνήμη των συμπολιτών της που χάθηκαν άδικα στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, μόνο και μόνο επειδή ήταν εβραϊκού θρησκεύματος. «Δεν ξεχνάμε, γνωρίζουμε την ιστορία, την τιμούμε για όλες τις φυλές και όλους τους ανθρώπους που άφησαν το ίχνος τους στην πόλη μας» ανέφερε.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top