Κορωναϊός: Τι ζητά η ΟΕΕΘ από την κυβέρνηση

Κορωναϊός: Τι ζητά η ΟΕΕΘ από την κυβέρνηση

Τη λήψη άμεσων μέτρων για στήριξη των επιχειρήσεων ζητά η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ) με αφορμή το «έντονο κλίμα της ανησυχίας και ανασφάλειας ανάμεσα στα σωματεία μέλη της» μετά το κλείσιμο σχολικών μονάδων, σχολικών κυλικείων καθώς και παιδικών σταθμών αλλά και άλλων επιχειρήσεων στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

«Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική και προβλέπεται πως θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο η επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλους επαγγελματικούς και εμπορικούς κλάδους της πόλης της Θεσσαλονίκης αφού φαίνεται να εξελίσσεται ένα φαινόμενο ντόμινο», σημειώνει η ΟΕΕΘ κάνοντας λόγο για «καθημερινή πτώση του τζίρου σε διάφορες επιχειρήσεις του Νομού Θεσσαλονίκης», καθώς και για έντονους φόβους των επαγγελματιών και εμπόρων «ότι η κατάσταση αυτή θα μπορούσε ακόμη να τους οδηγήσει και σε πλήρη παύση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας».

Υπό αυτές τις εξελίξεις ο πρόεδρος της ΟΕΕΘ, Κώστας Ιακώβου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, μετά τη χθεσινή γενική συνέλευση,   ζητούν από την κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία αλλά και τους αρμόδιους φορείς να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης και εφαρμογής των οκτώ μέτρων προκειμένου να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες και οι έμποροι του Νομού Θεσσαλονίκης την δύσκολη αυτή χρονική στιγμή.

Πιο συγκεκριμένα ζητούν:

1. Αναστολή των δημοπρασιών όλων των ακινήτων (κατοικίες και επαγγελματικοί χώροι).

2. Πάγωμα των δανείων στις μικρομεσαίες και ατομικές επιχειρήσεις.

3. Να μη γίνει καμία διακοπή παροχής από τις ΔΕΚΟ λόγω οφειλών σε μικρομεσαίες και ατομικές επιχειρήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο.

4. Μείωση κατά 50% στα ενοίκια των μικρομεσαίων και ατομικών επιχειρήσεων προς τρίτους που θα επιβληθεί με σχετική νομοθετική ρύθμιση.

5. Απαλλαγή όλων των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο που σχετίζονται με τρέχουσες υποχρεώσεις π.χ. ΕΦΚΑ ελευθέρων επαγγελματιών, ΕΦΚΑ εργοδοτών.

6. Να ληφθεί άμεσα ειδική μέριμνα για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών.

7. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που ήδη έχει ανασταλεί η λειτουργία τους όπως για παράδειγμα: σχολικά κυλικεία, ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί και παιδότοποι καθώς και για όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις στις οποίες μπορεί να επιβληθεί η αναστολή της λειτουργίας τους, να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές τους από κονδύλια του Δημοσίου Τομέα της χώρας για το διάστημα που θα τελούν εκτός λειτουργίας. Όπως επίσης να ληφθεί ειδική μέριμνα για τους υπαλλήλους όλων αυτών των κλάδων.

8. Απαλλαγή ή αναστολή των πληρωμών σε Δημοτικά Τέλη και λοιπούς Δημοτικούς Φόρους.

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση της ΟΕΕΘ, τα συγκεκριμένα μέτρα είναι δίκαια και αναγκαία για την «ανάσα» του επαγγελματικού και εμπορικού κόσμου της Θεσσαλονίκης και ζητείται «να υλοποιηθούν όσο το δυνατό πιο γρήγορα προκειμένου να στηριχθούν οι πληγείσες ατομικές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρις ότου εξομαλυνθεί η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες».

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top