Μαρίνα Καλαμαριάς: Τι θα πει ο Μητσοτάκης, τι θα κάνει το ΤΑΙΠΕΔ

Μαρίνα Καλαμαριάς: Τι θα πει ο Μητσοτάκης, τι θα κάνει το ΤΑΙΠΕΔ

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Δήμος Καλαμαριάς και κάτοικοι της περιοχής, περιμένουν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθησυχαστική απάντηση στις ανησυχίες και τις ενστάσεις τους, για την αξιοποίηση της Μαρίνας, όταν σε λίγες ημέρες έρθει στη Θεσσαλονίκη για την 85η ΔΕΘ.

Οι πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για τη Μαρίνα Καλαμαριάς, είναι αντικρουόμενες. Από τη μια πλευρά υποστηρίζεται, ότι ο πρωθυπουργός θα διαβεβαιώσει ότι το σχέδιο αξιοποίησης της μαρίνας θα προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις της τοπικής κοινωνίας. Από την άλλη, τονίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει με το διαγωνισμό χωρίς αλλαγές στη ΣΜΠΕ και πως μάλιστα, στο επόμενο διάστημα, θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των έξι υποψηφίων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον στην Α’Φάση οπότε και θα ανοίξει η Β’ Φάση του διαγωνισμού.

Για το θέμα, αλλά και για την κατασκευή νέου αλιευτικού καταφυγίου, έργου που συνδέεται άμεσα με αυτό της μαρίνας, το GRTimes.gr επικοινώνησε με το δήμαρχο Καλαμαριάς κ. Γιάννη Δαρδαμανέλη.

«Μετά και την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Καλαμαριά, τον περασμένο Μάϊο και την παρουσίαση από πλευράς μας, της θέσης του Δήμου, εκτιμούμε ότι το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ θα βρούνε τελικώς τρόπο για να μειωθεί η δόμηση στον τομέα που προβλέπεται η κατασκευή κατοικιών και κτηρίων τουριστικών και εμπορικών χρήσεων, δηλαδή στον τομέα 2 Α», δήλωσε στο GRTimes.gr o δήμαρχος Καλαμαριάς κ. Γιάννης Δαρδαμανέλης.

Σημειώνεται ότι η δόμηση όπως προβλέπεται με την αρχική ΣΜΠΕ, είχε ήδη μειωθεί κατά το ήμισυ, αφού αντί του ισχύοντος συντελεστή δόμησης που είναι 0,4, η Μελέτη προβλέπει συντελεστή 0,194. Ο Δήμος και όχι μόνο η διοικούσα παράταξη, βουλευτές Θεσσαλονίκης και η τοπική κοινωνία, ζητάνε απόσυρση της ΣΜΠΕ, «πάγωμα» του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ και προσαρμογή στις απαιτήσεις για ήπια ανάπτυξη.

Πιο συγκεκριμένα ο Δήμος έχει ζητήσει  περαιτέρω μείωση του συντελεστή δόμησης στο 0,10 ώστε να μην επιβαρυνθεί η περιοχή της Μαρίνας με όγκους κατασκευών.

Υπενθυμίζεται ότι στο διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι εξής έξι υποψήφιοι παραχωρησιούχοι:

  1. EMMA ALPHA HOLDING LTD
  2. ΑΒΑΞ Α.Ε.
  3. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
  4. ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ΜΑΡΙΝΑ Α.Ε.
  5. ΤΕΚΑΛ Α.Ε.
  6. ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ Α.Ε.

Αλιευτικό Καταφύγιο Καλαμαριάς

Εν τω μεταξύ ολοκληρώνεται άμεσα η τροποποίηση της μελέτης για το Αλιευτικό Καταφύγιο Καλαμαριάς και αρχές Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι ενέργειες για την εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων, για την κατάθεση, στη συνέχεια, της πρότασης στο Ε.Π. «Αλιεία και Θάλασσα».

Το έργο, που οποίου το κόστος εκτιμάται περίπου στα 5 εκατ. ευρώ ( σ.σ. αντί των περίπου 8 εκ. αρχικά), θα μπορέσει να ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2023 και στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, καθώς θα εκτελεστεί σε μικρά βάθη  και δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό τεχνικά.

Σημειώνεται ότι την τροποποίηση της μελέτης έχει αναλάβει ο καθ. Χριστόπουλος, σαν μελετητής του έργου από μίας αρχής.

Στις τροποποιήσεις που επεξεργάζεται ο μελετητής περιλαμβάνεται η μείωση των κρηπιδωμάτων και, γενικότερα, η αλλαγή ορισμένων γεωμετρικών στοιχείων του καταφυγίου ώστε να μπορεί το έργο να είναι επιλέξιμο στον Τομεακό του ΥΠΑΑ&Τ για την Αλιεία.

Ο λόγος που ο φάκελος για την κατασκευή νέου Αλιευτικού Καταφυγίου, είχε σε προηγούμενο χρόνο απορριφθεί, ήταν, ότι θεωρήθηκε πως η πρόταση ουσιαστικά εισήγαγε την κατασκευή αλιευτικού λιμένα, όταν το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτεί μόνο την κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου ή την επέκταση αλιευτικού λιμένα.

Στο νέο αλιευτικό καταφύγιο που θα κατασκευαστεί στην επιχωματωμένη περιοχή πριν το κέντρο «Ρέμβη», θα δημιουργηθούν περίπου 100 θέσεις αλιευτικών σκαφών.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top