Μετρό Θεσσαλονίκης: 142 εκατ € για 15 νέους συρμούς- αποκαθίσταται η 26ης Οκτωβρίου

Μετρό Θεσσαλονίκης: 142 εκατ € για 15 νέους συρμούς- αποκαθίσταται η 26ης Οκτωβρίου

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Στα μέσα Ιανουαρίου, παραλαμβάνεται ο 18ος και τελευταίος συρμός της αρχικής σύμβασης για τη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ προκηρύχθηκε  διαγωνισμός 142 εκατ € για την προμήθεια επιπλέον 15 νέων συρμών, για την επέκταση Καλαμαριάς αλλά και για την πύκνωση των δρομολογίων στη βασική γραμμή, ώστε οι χρονοαποστάσεις μεταξύ δρομολογίων να μη ξεπερνούν τα 1,5’ της ώρας.

Το Μετρό έχει ανοίξει ταχύτητα στην εκτέλεση των εργασιών, με στόχο τέλος του 2023 να τεθεί σε εμπορική λειτουργία, ενώ σταδιακά και οι πολίτες αρχίζουν να διαπιστώνουν την πρόοδο που συντελείται στο έργο,  στα επίγεια τμήματα των εργοταξιακών καταλήψεων.

Έτσι, μετά την αποκατάσταση της οδού Αγίας Σοφίας στο τμήμα από την Εγνατία ως την Πλατεία Αγ. Σοφίας, παραμονές Χριστουγέννων, στο τέλος Ιανουαρίου 2022, θα δοθεί αποκατεστημένη σε οδό διπλής κατεύθυνσης, η 26ης Οκτωβρίου, στο τμήμα από τη συμβολή με την Πολυτεχνείου ως την Πλατεία Δημοκρατίας.

Με τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί στο επίγειο επίπεδο του Σταθμού Δημοκρατίας, το μόνο που απομένει είναι η αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην 26ης Οκτωβρίου, δρόμο εξαιρετικά επιβαρυμένο λόγω της πυκνής κίνησης αλλά και της παράνομης στάθμευσης, ειδικά στο ύψος της κεντρικής εισόδου του Δικαστικού Μεγάρου.

Ο διαγωνισμός για νέους συρμούς

Παραμονές Χριστουγέννων η Αττικό Μετρό Α.Ε. έβγαλε στον αέρα το μεγάλο διαγωνισμό των 142 εκατ. ευρώ προ ΦΠΑ, για την «Προμήθεια Τροχαίου Υλικού για το μετρό Θεσσαλονίκης και την επέκτασή του προς Καλαμαριά».

Αντικείμενο της σύμβασης είναι η μελέτη, κατασκευή, προμήθεια και θέση σε λειτουργία 15 νέων συρμών, εκ των οποίων 6 για τις ανάγκες του βασικού έργου του Μετρό Θεσσαλονίκης και 9 για τις ανάγκες της επέκτασής του προς Καλαμαριά. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια 910 ημερών ( 2,5 έτη) και οι προσφορές ή οι αιτήσεις συμμετοχής θα πρέπει να υποβληθούν ως τις 11 π.μ. της 26ης Ιανουαρίου 2022. Η αποσφράγιση θα γίνει ηλεκτρονικά, την 1η/2/2022.

Οι συρμοί θα λειτουργούν αυτόματα χωρίς οδηγό (Gradeof-Automation 4 GoA4), σύμφωνα με το IEC 62290-1. Οι συρμοί θα είναι φυσικά και λειτουργικά συμβατοί με το υπάρχον σύστημα Μετρό Θεσσαλονίκης ήτοι, με το Βασικό Έργο, την επέκταση προς Καλαμαριά, το Αμαξοστάσιο Πυλαίας με τον υπάρχοντα εξοπλισμό συντήρησης του Τροχαίου Υλικού καθώς και με το υπάρχον τροχαίο υλικό.

Σημειώνεται ότι οι 18 πρώτοι συρμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης, έχουν κατασκευαστεί από τη Hitachi Rail (πρώην Ansaldo STS), θυγατρική της Hitachi, η οποία είναι και μέλος της κ/ξ – εργολάβου της Βασικής Γραμμής του Μετρό.

Πρέπει να θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή της Hitachi Rail στο νέο διαγωνισμό των 142 εκατ ευρώ, ενώ πιθανή είναι η συμμετοχή και άλλων εταιρειών που κατασκευάζουν συρμούς με τα ίδια χαρακτηριστικά ( π.χ. Siemens).

Tο  Μετρό Θεσσαλονίκης θα χρησιμοποιεί αυτόματες, driverless, τετράδυμες αυτοκινητάμαξες τεσσάρων βαγονιών μήκους περίπου51 μέτρων. Ο κάθε συρμός θα έχει χωρητικότητα 450 επιβατών.

Η σύμβαση, για την προμήθεια των 15 νέων συρμών,  θα χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Υποδομές, Μεταφορές, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” (ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) και από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Π.Δ.Ε.

Το ΣΔΙΤ για τη λειτουργία και συντήρηση

Εν τω μεταξύ αναμένεται η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού του μεγάλου ΣΔΙΤ, που θα αφορά στη σύναψη σύμβασης για τη Λειτουργία και Συντήρηση του Μετρό Θεσσαλονίκης, έργο με το οποίο για πρώτη φορά, στην Ελλάδα, ιδιώτης θα λειτουργεί δίκτυο σταθερής τροχιάς.

Ως γνωστόν οι σύμβουλοι για την προετοιμασία του διαγωνισμού – χρηματο-οικονομικοί και νομικοί- έχουν επιλεγεί, ενώ στη φάση ολοκλήρωσης είναι τα τεύχη δημοπράτησης. Ένα από τα κρίσιμα θέματα, στην προετοιμασία του διαγωνισμού, είναι και το ύψος της επιδότησης του κομίστρου όπως και της κάλυψης μετακινήσεων στο σύστημα συνδυασμένων μεταφορών, που θα πρέπει να έχει η Θεσσαλονίκη, όταν λειτουργήσει το Μετρό.

Η συγκεκριμένη σύμβαση, δεν θα μπορεί να υπερβεί περίοδο 15 ετών.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι εργασίες στο Σταθμό Βενιζέλου, για την προσωρινή απόσπαση των αρχαιοτήτων, καθώς ακόμη δεν έχει δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτΕ επί της αίτησης αναστολής των εργασιών απόσπασης που συζητήθηκε στις 23/11/2021.

 

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top