Ο Μ. Παπαδόπουλος στο συνέδριο της ΟΦΑΕ: Πύλη εξόδου για τα Βαλκάνια η Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Ο Μ. Παπαδόπουλος στο συνέδριο της ΟΦΑΕ: Πύλη εξόδου για τα Βαλκάνια η Θεσσαλονίκη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Στον ρόλο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας για την υλοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ) με θέμα: “Βόρεια Ελλάδα: Γέφυρα μεταφορών Ανατολής & Δύσης”.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέπτυξε τη στρατηγική του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Βόρειας Ελλάδας, με στόχο αυτή να καταστεί το επίκεντρο διεθνούς δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, ενώ για την ανάδειξη της Ελλάδας σε ένα διαμετακομιστικό κέντρο διεθνούς εμβέλειας, σημείωσε πως απαιτείται ένας στρατηγικός σχεδιασμός που στηρίζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες και συγκεκριμένα στη βελτίωση των υποδομών, στον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών και στην εισαγωγή νέων υπηρεσιών που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στη δραστηριότητα του κλάδου.

Ο υφυπουργός σημείωσε πως στο πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών (ΕΣΣΜ), “συνδέονται τα μεγάλα λιμάνια της χώρας, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηγουμενίτσα, μέσω του σιδηροδρομικού δικτύου, με τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών, με το μεγαλύτερο πρόγραμμα σιδηροδρομικών έργων που έχει ανακοινώσει ο Υπουργός, Κώστας Καραμανλής”, με στόχο να καταστεί ο Πειραιάς πύλη εισόδου για τα εμπορεύματα που φτάνουν από την Ασία και η Θεσσαλονίκη να γίνει η πύλη εξόδου για τα Βαλκάνια.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, επισήμανε πως ήδη δρομολογείται από το ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός για τη δημιουργία και ανάπτυξη εμπορευματικού κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες της ελληνικής αγοράς στη Βαλκανική και θα αναδείξει τη Θεσσαλονίκη και ευρύτερα τη Βόρεια Ελλάδα ως διεθνή κόμβο του διαμετακομιστικού εμπορίου, όπως επιβάλλουν οι διεθνείς εξελίξεις.

Μάλιστα, ανέφερε πως προβλέπεται και διασύνδεση μέσω του σιδηροδρόμου, ανάμεσα στο νέο κέντρο που θα δημιουργηθεί στη Φυλή με την υποδομή στο στρατόπεδο Γκόνου και μέσα από τους αυτοκινητόδρομους.

Επιπλέον, δήλωσε πως στο προσκήνιο βρίσκεται η αναβάθμιση των συνδέσεων με την Αλεξανδρούπολη, η οποία έχει αναχθεί σε εξαιρετικά δυναμικό κόμβο, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Α. Κενανίδης: Αδιαμφησβήτητα τα πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης στον κλάδο των μεταφορών

Μιλώντας στο συνέδριο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας, Απόστολος Κενανίδης, μίλησε για μια μεγάλη δυναμική που έχει η Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αναπτυχθεί σε έναν σημαντικό διεθνή διαμετακομιστικό κόμβο. Ήδη, όπως είπε, όσον αφορά στην ανάπτυξη των υποδομών βρισκόμαστε πολύ κοντά ώστε το συγκεκριμένο όραμα να γίνει πραγματικότητα.

Ο κ. Κενανίδης ανέφερε τα μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρει η περιοχή με επίκεντρο την πόλη της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα, το λιμάνι που αναπτύχθηκε, τις σιδηροδρομικές υποδομές που έχουν και περεταίρω περιθώρια ανάπτυξης, βιομηχανικές περιοχές, διαθεσιμότητα χώρων για την ανάπτυξη κέντρων logistics, συγκέντρωση αγροτικής παραγωγής και υπηρεσιών μεταποίησης, γειτνίαση με μεγάλες αγορές, εγγύτητα με τα Βαλκάνια.

“Με τα κατάλληλα εργαλεία και κυρίως με τη λήψη πρωτοβουλιών, δεν απέχουμε πολύ από τη δημιουργία ενός διεθνούς διαμετακομιστικού κόμβου, με τεράστια οφέλη τόσο για την Ελλάδα και την τοπική οικονομία, όσο και για τη διευκόλυνση και ανάπτυξη του διεθνούς εμπορίου στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κενανίδης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΦΑΕ, επιβάλλεται η συνεργασία όλων των διαθέσιμων μέσων μεταφοράς, παράλληλα με την ανάπτυξη των δικτύων και των υποδομών τους, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα προτερήματα της Θεσσαλονίκης.

Στο ίδιο πλαίσιο όπως είπε, οι οδικές μεταφορές, τα φορτηγά αυτοκίνητα, είναι η “κόλλα” που κρατάει το δίκτυο συνδεδεμένο και που συνδέει τις αλυσίδες του εφοδιασμού.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δ. Θεσσαλονίκης: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού από τα δημοτικά ιατρεία

Ν. Ανδρουλάκης: Δεν μπορεί να είναι υπό ένταξη μια χώρα που δεν έχει κανένα σεβασμό στο διεθνές δίκαιο 

Τρίκαλα: Σήμερα η κηδεία του 50χρονου που παρασύρθηκε από τρένο (ΦΩΤΟ)

Η Νορβηγία επιθεωρεί υποθαλάσσιο αγωγό αερίου μετά τις εκρήξεις στον Νord Stream

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top