Οikotrust: Πέντε εστίες, 300 δωμάτια και …στροφή στους χώρους γραφείων

Οikotrust: Πέντε εστίες, 300 δωμάτια και …στροφή στους χώρους γραφείων

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Ως τον Οκτώβριο η Oikotrust Student Housing, προσθέτει στο δυναμικό των ιδιωτικών φοιτητικών εστιών που διαθέτει στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, το κτίριο της άλλοτε Κλινικής Ανδρεάδου με 99 φοιτητικά lofts και διαμερίσματα, αυξάνοντας σε περίπου 300 τα δωμάτια που διαθέτει στις πέντε εστίες της.

Όπως όμως είπε στο GRTimes.gr o διευθύνων σύμβουλος της «Oikotrust ΑΕΔΑ», πολιτικός μηχανικός κ. Χρήστος Τραμπούκης, η Εταιρεία στο εξής επαναπροσδιορίζει τη στρατηγική της στην ανάπτυξη ακινήτων, καθώς εκτιμά πως η αγορά των ιδιωτικών εστιών στη Θεσσαλονίκη, έχει φτάσει κοντά στο σημείο κορεσμού ενώ δεν υπάρχουν και περιθώρια περαιτέρω συμπίεσης των τιμών (ενοικίων).

Αυτός είναι και ο λόγος που η επόμενη επένδυση που θα υλοποιηθεί από την «Oikotrusta», πάλι στο κέντρο της πόλης, θα αφορά τη μετατροπή ακινήτου σε κτίριο γραφείων, μεγάλων γραφείων με σύγχρονες προδιαγραφές κι’ όχι μία ακόμη εστία φοιτητική ή διαμερίσματα που θα συνδυάζουν το co-livingh με το co-working.

Ριζική ανακαίνιση της εστίας στην Κασσάνδρου

Η «Oikotrust», παράλληλα με το project της Κλινικής Ανδρεάδου έτρεξε και τη ριζική ανακαίνιση της εστίας στην Κασσάνδρου 134, την πρώτη που δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη το 1999 και την οποία έχει ήδη ανακαινίσει μία φορά, το 2012. Η νέα ανακαίνιση, που έγινε με τις τελευταίες προδιαγραφές ενεργειακής εξοικονόμησης κέρδισε και το Silver Interior Award για το Γραφείο Τ.Square Architects.

H «Oikotrust», ήταν ο πρώτος developer και μεγαλύτερος ως σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ιδιωτικών φοιτητικών εστιών. Η Εταιρεία, μπήκε στην αγορά αγοράζοντας υφιστάμενες πολυκατοικίες αλλά και κτίζοντας νέες, σε περιοχές του κέντρου της Θεσσαλονίκης, σε μικρή απόσταση από τα Πανεπιστήμια.

Η “πεντάδα” της “Oikotrust”

Το 1999 αγόρασε και μετέτρεψε σε φοιτητικές κατοικίες το κτίριο της Κασσάνδρου 134, το 2004 κατασκευάστηκε το κτίριο στην Λάζου Εξάρχη 5, ενώ το 2010 αγόρασε και ανακαίνισε το κτίριο στην οδό Αγίας Σοφίας 67. Το Σεπτέμβριο  του 2019, κτίσθηκε η οικοδομή στην Πλάτωνος 16 και σε τούτη φάση ολοκληρώνονται οι εργασίες στο ιδιόκτητο κτίριο της πρώην Κλινικής Ανδρεάδου.

Πρόκειται για κτίριο μεγάλο, 3.200 τ.μ., στη συμβολή της οδού Βενιζέλου αρθ. 66 με την Τοσίτσα, που κτίστηκε το 1928 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Δ. Φιλιζή. Έχει ήδη περαιωθεί η στατική ενίσχυση του κτιρίου και η αποκατάσταση – ανακαίνιση των εξωτερικού όψεων και τώρα η «Oikotrust» προχωράει με τις εργασίες στο εσωτερικό ώστε η εστία να λειτουργήσει για την καινούργια ακαδημαϊκή χρονιά.

Το ριζικά ανακαινισμένο κτίριο έχει αυτόνομα, επιπλωμένα 93 φοιτητικά lofts και 6 διαμερίσματα. Το κτίριο περιλαμβάνει  κοινόχρηστους χώρους για πρώτη φορά σε ιδιωτική φοιτητική εστία σε όλη την Ελλάδα, όπως χρήση γυμναστηρίου, lockers, roof garden, cinema room, game room, αίθουσα μουσικής, & co-working study room.

Η «Oikotrust» , σε αυτά τα περισσότερα από 20 χρόνια, επένδυσε στο σύστημα all in one, που εφαρμόζει στις εστίες της, το οποίο προτιμάται από σπουδαστές και τους γονείς τους επειδή μέσα στο μηνιαίο ενοίκιο περιλαμβάνονται όλες οι δαπάνες συντήρησης του επιπλωμένου διαμερίσματος όπως επίσης τα κόστη συντήρησης και φύλαξης των χώρων.

Το μέσο ενοίκιο στις εστίας της «Oikotrust» είναι στα 440 ευρώ/μήνα.

Oι επιπτώσεις της πανδημίας

Ωστόσο, η περυσινή χρονιά ήταν δύσκολη λόγω της πανδημίας, ενώ «περίεργη και δύσκολη» προβλέπεται και η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά.

«Το 2020-2021, παρά τον τρόπο που λειτούργησαν τα Πανεπιστήμια, το 50% των φοιτητών έμεινε στα διαμερίσματα που είχε νοικιάσει. Υπήρχαν όμως και αρκετοί που έφυγαν ενδιάμεσα, κάποιοι αφήνοντας και ατακτοποίητες υποχρεώσεις. Τα κενά σε ένα σημαντικό βαθμό καλύφθηκαν από ξένους οπότε τελικώς οι τζίροι είχαν μια μείωση που δεν ξεπέρασε το 20%», είπε ο κ. Τραμπούκης προσθέτοντας:

«Για τη φετινή χρονιά, έχει ήδη αρχίσει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τους υποψήφιους που έγραψαν καλά στις Πανελλήνιες, αλλά εκτιμούμε ότι θα έχουμε late bookings γιατί αρκετοί μάλλον περιμένουν να δούνε πως θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια, παρά τις δηλώσεις που έγιναν».

Ένα σημείο που καταλήγοντας  επισήμανε ο κ. Τραμπούκης, είναι,  ότι υπήρξε άνιση μεταχείριση των Εταιρειών,  από το μέτρο αποζημίωσης των ιδιοκτητών, για τις μειώσεις στα ενοίκια, επειδή αυτές καταβλήθηκαν μόνο σε ιδιοκτήτες- φυσικά πρόσωπα και όχι σε εταιρείες.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ