Παπαϊωάννου: Επιπέδωση ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Παπαϊωάννου: Επιπέδωση ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη (ΗΧΗΤΙΚΟ)

Επιπέδωση του ιικού φορτίου στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις της διεπιστημονικής επιτροπής του ΑΠΘ στα λύματα της πόλης. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Νίκος Παπαϊωάννου μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στη Μαρία Σαμολαδά και στην εκπομπή «Θεσσαλονίκη μου, καλημέρα», στον Real Fm 107,1.

Όπως εξήγησε ο πρύτανης, κατά τις τελευταίες μετρήσεις καταγράφονται μικρές αυξομειώσεις που δείχνουν μια επιπέδωση της καμπύλης που αφορά στη συγκέντρωση του γονιδιώματος του SARS -COV-2. Αυτή η επιπέδωση-οριζοντίωση θα διαρκέσει για τις επόμενες 10-15 μέρες και στη συνέχεια θα αρχίσει η αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου. Το δε αποτέλεσμά της θα φανεί τις επόμενες μέρες και στο σύστημα υγείας που σήμερα πιέζεται.

Όσον αφορά στις μεταλλάξεις, το βρετανικό στέλεχος έχει επικρατήσει στη Θεσσαλονίκη και καταγράφεται σε ποσοστό πλέον του 90% στις μετρήσεις που διεξάγονται από την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, το ιικό φορτίο στη Θεσσαλονίκη έχει… επιστρέψει στις πρώτες μέρες (8-9) του Νοεμβρίου και έχει μειωθεί στα επίπεδα που ήταν στις 8 Μαρτίου όταν άρχισαν να καταγράφονται τα πρώτα σημάδια πίεσης λόγω του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Τέλος, ο πρύτανης εκτίμησε ότι από βδομάδα θα φανεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα από το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των Λυκείων.

Ακούστε όλα όσα είπε ο κ. Νίκος Παπαϊωάννου στη Μαρία Σαμολαδά:

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ