“Όχι” στην καύση απορριμμάτων λένε οι δήμαρχοι

“Όχι” στην καύση απορριμμάτων λένε οι δήμαρχοι

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Στεφανοπούλου

Κοινό μέτωπο προκειμένου να «παγώσει» το θέμα της αδειοδότησης του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου «ΤΙΤΑΝ» για την καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης συγκρότησαν δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Η τροποποίηση της άδειας του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία που εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και διαβιβάστηκε στις 13 Μαρτίου 2020 στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να προχωρήσει –όπως ορίζει ο νόμος- στη δημοσίευσή της, βρίσκει αντίθετους τους δημάρχους, οι οποίοι τονίζουν ότι η καύση απορριμμάτων RDF-SRF θα έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα το πρωί οι δήμαρχοι Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης, Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης είχαν τηλεδιάσκεψη για το θέμα, καταλήγοντας σε μια σειρά κοινών ενεργειών στις οποίες πρόκειται να προχωρήσουν.

Συγκεκριμένα, αποφάσισαν να απευθυνθούν με κοινή ανοιχτή επιστολή τους προς τους βουλευτές Θεσσαλονίκης όλων των κομμάτων, καλώντας τους επί της ουσίας μέσα από τη θεσμική τους ιδιότητα να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσουν εν τη γενέσει της κάθε απόφαση περί αδειοδότησης του ΤΙΤΑΝ για καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης.

«Τυχόν λήψη μιας τέτοιας απόφασης θεωρούμε ότι θα ήταν πέρα ως πέρα αδόκιμη ιδιαίτερα στην παρούσα χρονική συγκυρία κατά την οποία η χώρα ολόκληρη και οι τοπικές κοινωνίες βρίσκονται σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας, προσπαθώντας να προστατέψουν τα πιο ευάλωτα μέλη τους από την πανδημία του κορωνοϊού», τονίζουν μεταξύ των άλλων οι τρεις δήμαρχοι στην κοινή επιστολή τους, εκφράζοντας παράλληλα τη δυσφορία τους γιατί «οι διαδικασίες προωθούνται ερήμην των δημοτικών αρχών και των τοπικών κοινωνιών της δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς δεν έχει προηγηθεί απολύτως καμία διαδικασία διαβούλευσης».

Κοινές επιστολές θα αποστείλουν και στον υφυπουργό Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, στην επικεφαλής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Συνδρομή της επιστημονικής κοινότητας

Οι τρεις δήμαρχοι αποφάσισαν επίσης να απευθυνθούν στην επιστημονική κοινότητα (Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης-Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος), ώστε να υπάρξει τεκμηριωμένη εκτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει η ενδεχόμενη καύση RDF-SRF στον χώρο του Τιτάνα.

Επιπλέον, θα συγκροτήσουν και ομάδα εμπειρογνωμόνων, με τη συμμετοχή νομικού και πανεπιστημιακού με εμπειρία σε περιβαλλοντικά ζητήματα, ώστε να υπάρχει νομική και επιστημονική τεκμηρίωση για κάθε επόμενη κίνηση.

Ομόφωνα ψηφίσματα

Σημειώνεται ότι ο δήμος Παύλου Μελά, στα διοικητικά όρια του οποίου βρίσκεται το εργοστάσιο, εξέδωσε χθες κοινή ανακοίνωση, την οποία συνυπογράφουν όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου, ζητώντας την αναστολή της διαδικασίας.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το υπουργείο προχώρησε στην τροποποίηση «αγνοώντας, όλες τις ομόφωνες αποφάσεις και τα ψηφίσματα του νυν Δήμου Παύλου Μελά και του πρώην Δήμου Ευκαρπίας (2010, 2014, 2019) κατά της προοπτικής καύσης απορριμμάτων από την εταιρεία ΤΙΤΑΝ ΑΕ, αλλά και τη σύσσωμη αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και της Δυτικής Θεσσαλονίκης».

Επιστολή στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη αποστείλει και ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, υπενθυμίζοντας το αντίστοιχο ομόφωνο ψήφισμα του δήμου της 29ης Οκτωβρίου 2019.

Αντιδρούν πολίτες και φορείς

Με στόχο την αποτροπή της καύσης απορριμμάτων έχει συγκροτηθεί στη Θεσσαλονίκη και επιτροπή αγώνα, η οποία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το υπουργείο χρησιμοποίησε το «τρικ» της «τροποποίησης» των περιβαλλοντικών όρων, ώστε να μην προβλέπεται διαδικασία διαβούλευσης, αλλά μόνον ενημέρωσης.

«Προκλητική για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και κατάφωρα αντιδημοκρατική» χαρακτηρίζει την απόφαση του υπουργείου η δημοτική παράταξη του δήμου Θεσσαλονίκης «Οικολογία – Αλληλεγγύη».

«Η τροποποίηση της άδειας του ΤΙΤΑΝ στην ουσία δίνει προτεραιότητα στην καύση των απορριμμάτων έναντι οποιουδήποτε άλλου τρόπου διαχείρισης, καθώς αποδέχεται και τη σημερινή πραγματικότητα της ισχνής ανακύκλωσης και των μεγάλων ποσοστών υπολειμμάτων, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την αναποτελεσματική μέθοδο του μπλε κάδου. Ταυτόχρονα υποστηρίζει μια ιδιωτική τσιμεντοβιομηχανία να αποκτήσει φτηνή καύσιμη ύλη.

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που στον Βόλο επιστημονικές μελέτες (π.χ. του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας) απέδειξαν τις βλαβερές συνέπειες της καύσης απορριμμάτων από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία στην υγεία ή και τη ζωή ακόμη των κατοίκων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της και ζητά από τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα να συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα κληθούν και Δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης και συλλογικότητες να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top