Συνάντηση Διαμαντίδη- ΣΕΒΕ με τον CEO του Υπερταμείου για logistics center στη Θεσσαλονίκη

Συνάντηση Διαμαντίδη- ΣΕΒΕ με τον CEO του Υπερταμείου για logistics center στη Θεσσαλονίκη

Ρεπορτάζ: Άννη Καρολίδου

Πυκνώνουν οι πρωτοβουλίες του Συνδέσμου Εξαγωγέων/ΣΕΒΕ και ειδικότερα του νέου προέδρου κ. Σίμου Διαμαντίδη, για τη δημιουργία στη Θεσσαλονίκη του logistics center που χρειάζεται η πόλη, ζητάει η αγορά και μεγάλες οικονομικές δυνάμεις του αραβικού κόσμου.

Έτσι, αύριο βράδυ, ο κ. Διαμαντίδης θα συναντηθεί στη Θεσσαλονίκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Υπερταμείου/ΕΕΣΥΠ κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα αξιοποίησης, του πρώην στρατοπέδου Γκόνου στη Δυτική Θεσσαλονίκης, καθώς το συγκεκριμένο ακίνητο έχει παραχωρηθεί πριν χρόνια στη ΓΑΙΑΟΣΕ, θυγατρική του Υπερταμείου,  για το σκοπό αυτό, για τη δημιουργία δηλαδή εμπορευματικού κέντρου.

Όπως δήλωσε στο GRTimes.gr o πρόεδρος του ΣΕΒΕ, από πλευράς Συνδέσμου έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες ώστε συντονισμένα, οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, να καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση στον πρωθυπουργό εν όψη της συνάντησης που αναμένουν να έχουν μαζί του, στο πλαίσιο των επαφών που κάθε χρόνο γίνονται πριν από τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης.

Δύο επιλογές για τη Θεσσαλονίκη

Η μεγάλη έκταση των 600 στρεμμάτων  του πρώην στρατοπέδου Γκόνου, αποτελεί ιδανική επιλογή καθώς μπορεί , να φιλοξενήσει και logistics center αλλά, ενδεχομένως και υποδομές για τη τελική φάση μεταποίησης προϊόντων, τρίτων χωρών, που μέσω Θεσσαλονίκης θα κατευθύνονται προς Ευρωπαϊκές αγορές.

Ο τρόπος αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου, για το οποίο στο παρελθόν είχε εκκινήσει διαγωνιστική διαδικασία από την ΓΑΙΑΟΣΕ  που όμως εγκαταλείφθηκε, έχει περάσει στην Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ (PPF), που ανέλαβε να ωριμάσει το..ακίνητο και τις απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να εκκινήσει νέος διαγωνισμός για την πολυετή του παραχώρηση.

Αυτό όμως που επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, είναι, ότι οι φορείς θα πρέπει, να έχουν και μία ακόμη εναλλακτική πρόταση προς τον πρωθυπουργό, για να “κλειδώσει” για τη Θεσσαλονίκη, το logistics center που τόσο χρειάζεται. Μία άλλη λοιπόν έκταση, που ανήκει σε δημόσιο φορέα και η οποία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, είναι τα 300 στρέμματα που σήμερα λειτουργούν ως εργοτάξιο του Μετρό στο Καλοχώρι.

Η έκταση αυτή, στον επόμενο ενάμισι χρόνο, με την ολοκλήρωση του έργου της βασικής γραμμής του Μετρό, θα απελευθερωθεί από τον εργολάβο οπότε, λόγω εγγύτητας με τον ΟΛΘ, θα μπορούσε κάλλιστα να μετατραπεί σε logistics center.

Nα σημειωθεί  ότι όταν βρίσκονταν σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση της ΟΛΘ ΑΕ, όλοι οι συμμετέχοντες που επισκέπτονταν την περιοχή, έδειχναν ενδιαφέρον για την δημιουργία logistics center, ενώ όπως είπε ο κ. Διαμαντίδης και το νυν ιδιωτικό μάνατζμεντ της ΟΛΘ Α.Ε., ενδιαφέρεται για τη συμμετοχή σε ένα έργο δημιουργίας logistics center που θα συνδέεται με το Λιμάνι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το Γκόνου, όσο και η έκταση του εργοταξίου του Μετρό, συνδέονται με το σιδηροδρομικό δίκτυο, αρκεί να γίνουν μικρές παρεμβάσεις αποκατάστασης των γραμμών.

« Η Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα logistics center στο πρότυπο του Θριασίου. Οι ελληνικές εξαγωγές αυξάνονται, το Λιμάνι αυξάνει τη δυναμική του, η πόλη παίρνει το χαρακτήρα κέντρου διεθνούς εμπορίου και συνδυασμένων μεταφορών. Πέραν αυτών, ο ίδιος ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τόνισε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι επιθυμεί οι εξαγωγές της χώρας του προς την Ευρώπη, να περνάνε μέσα από την Ελλάδα. Εμείς  λοιπόν λέμε ότι θα πρέπει να περνάνε μέσα από τη Θεσσαλονίκη», υπογράμμισε ο κ. Διαμαντίδης.

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που ανέλαβε ο ΣΕΒΕ, στις αρχές Αυγούστου ο κ. Διαμαντίδης είχε συνάντηση για το θέμα αυτό, στην Αθήνα, με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη όπως και με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Παπαθανάση. Επιπλέον, για την ερχόμενη Δευτέρα 29/8, έχει συγκαλέσει συνάντηση εργασίας, με τους λοιπούς παραγωγικούς και επιμελητηριακούς φορείς, στην οποία θα μετέχουν επίσης ο υφυπουργός Εσωτερικών /ΥΜΑΘ κ. Σταύρος Καλαφάτης και, διαδικτυακά, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.

Δείτε τις ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο στο GRTimes.gr

Ακολουθήστε το GRTimes στο Google News και ενημερωθείτε πριν από όλους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

go-to-top